Bajai halászlé gyufa tésztával: gyors halászlé, mivel nincs passzírozva. A halhús gyorsan fő, mindössze fél óra kell a főzéshez. Halszeletekből háromnegyed óra után tálalhatsz.

Bajai halászlé gyufatésztával

Bajai halászlé recept

Elkészítési idő (a hal tisztítása nélkül): 45 perc

Hozzávalók

6 személyre

  • 1 kg ponty szelet
  • 0,4 kg kárász szelet

    Kárász darabok és halszeletek

    Kárász darabok és halszeletek

  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 evőkanál sertés vagy baromfi zsír
  • 4 teáskanál édes piros fűszerpaprika
  • 2 – 4 kiskanál csípős piros fűszerpaprika
  • 3 db csípős zöldpaprika
  • 20 – 25 dkg gyufatészta a tálaláshoz

    Gyufatészta

    Gyufatészta

Megjegyzések:

  • Ha nincs gyakorlatod a halbontásban, vásárolj halszeleteket. (Sok fölösleges mérgelődétől szabadítod így meg magad.) A kétféle hal jobb ízt ad az ételnek. Halbelsőséget is vásárolhatsz, akkor a kárászból 20 dkg is elég lesz.
  • Lehet még beletenni 1 – 1 db zöldpaprikát és paradicsomot és 1 dl száraz fehér bort.
  • A gyufatészta frissen készíthető, de a szárított változatot is lehet használni. A friss házitészta készítéséhez segítséget kaphatsz annyi kiegészítéssel, hogy a gyufatészta készítésénél a tésztakészítő géphez a  megfelelő feltétet kell  használnod.
  • Ez a halászlé nincs passzírozva, ezért sokkal gyorsabban elkészül, mint a passzírozott alapléből készült halászlevek.

Előkészítés

  • A halszeleteket egy órával a főzés előtt leöblíted és megsózod.
  • Ha belsőséget vásároltál, azt is leöblíted és megsózod.
  • A hagymát apróra vágod.
  • Ha teszel bele zöldpaprikát, azt kicsumázod és félbe vágod, a paradicsomot apróra darabolod.

Bajai halászlé elkészítése

  1. Egy nagy (6 literes) lábasba belerakod a hagymát, a halszeleteket, a zöldpaprikát, a paradicsomot, 2 db csípős zöldpaprikákat. (A harmadikat tedd félre a tálaláshoz.) Ha belsőséget is vásároltál, akkor azt még ne tedd a lábasba.

    Zöldségek és víz hozzáadása

    Zöldségek és víz hozzáadása

  2. Felöntöd 2 liter vízzel, de legalább annyival, hogy a víz lepje el a hozzávalókat.
  3. 20 percig erősen forralva főzöd.
  4. Amíg a hozzávlók főnek, kifőzheted a gyufatésztát.
    Gyufatészta kifőzése

    Gyufatészta kifőzése

    Gyufatészta kifőzve

    Gyufatészta kifőzve

  5. 20 perc forralás után beleteszed a fűszerpaprikákat, a belsőségeket és elkevered.
  6. Ha szükséges még, megsózod.
  7. Még 5 percig forralod, ezzel a halászlé elkészült.

    Bajai halászlé készen

    Bajai halászlé készen

Elkészítési idő:

Hozzávalók megtisztítása, feldarabolása és lálbasba rakása: 15 perc

  • Főzés 1: 20 perc
  • Főzés 2: 5 perc
  • Tálalás 5 perc

Összesen: 45 perc

Bajai halászlé tálalása

A kifőtt gyufatésztát tányérokba szeded. Rámered a forró halászlét ügyelve arra, hogy minden tényéba mindenből kerüljön.

Bajai halászlé tálalva 1

Bajai halászlé tálalva

 

Az ételt és képeket készítette: Pap Zsuzsa

 

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás