Házi tészta készítése tésztagéppel

Házi tészta készítése tésztagéppel

Házi tészta készítése tésztagéppel: leegyszerűsíti a munkát, mert a tészta átdolgozása, nyújtása és formázása géppel történik. Ez részben megkönnyíti, részben meg is gyorsítja a munkát, a kész tészta vastagsága és formája pedig sokkal egyenletesebb lesz, mint a csak kézzel végzett műveletekkel.

Tovább olvasom

Marcato tésztagép, tészta készítő gép

Marcato tésztagép, tészta készítő gép

Marcato tésztagép, házi tészta készítő gép: egyre kedveltebb lesz nálunk. Aki már evett frissen készült házi tésztát, az nagyon jól tudja – annak ellenére, hogy jó minőségű száraz tésztákat is lehet vásárolni – hogy mi a kettő között a különbség. Az árak összehasonlításából pedig toronymagasan a házi tészta kerül ki győztesen.

Tovább olvasom

Kávéfőző ár

Kávéfőző ár

Kávéfőző ár: aki kávéfőzőt szeretne vásárolni, ez a téma biztosan érdekelni fogja. Végignéztem a magyar piacon kapható kávéfőzők jó részét és összefoglaltam a kávéfőző féleségeket az árhatárok megjelölésével. Meg kell jegyeznem, nem volt könnyű munka, mivel nagyon sok cég termékeiről kellett tájékozódnom hogy – ezen ismeretek birtokában – megközelítő kép alakuljon ki benned.

Tovább olvasom

Zöld kávé

Zöld kávé

Zöld kávé: nem más, mint a pörköletlen kávé, zöldes színű. Olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek a 230 fokon történő pörkölésnél elbomlanak, nem tartalmazza viszont azokat az aroma és illatanyagokat, amelyek éppen a pörköléskor keletkeznek a kávéban. Az aromás italt éppen ezért isszuk. A pörkölés nélküli kávé viszont más hasznos anyagokat tartalmaz, amelyeknek hatásai részben vitatottak.

Tovább olvasom

Kávéfőzés

Kávéfőzés

Kávéfőzés: sokak számára mindennapos tevékenység. Az már azonban, hogy milyen az a kávé, elég sok tényező függvénye – már csak azért is, mert nem mindegy már az sem, hogy milyen kávéról beszélünk. A  legegyszerűbb, török kávé néven ismert ital lefőzéséhez elegendő egy edény és egy kávés csésze, míg a legmagasabb minőségi fokozatba tartozó eszpresszók elkészítéséhez […]

Tovább olvasom

Eszpresszó – olaszul espresso

Eszpresszó – olaszul espresso

Eszpresszó: mire is gondolsz, amikor ezt a szót hallod. Lehet, hogy arra a helyre ahol kávét lehet inni, de én most nem erről írok, hanem arról a sötétbarna aromás italról, amely az egész világot meghódította. Az eszpresszó a kávénak egy olyan különleges fajtája, amelynek mind a hozzávalói, mind az előállításának technikai feltételei eléggé szűkre szabottak.

Tovább olvasom

Kávéfajták

Kávéfajták

Kávéfajták esetében a legtöbb embernek az otthon, kotyogóban vagy a presszókban kávégépben főzött eszpresszó jut az eszébe, a tejjel készített italoknál a kapucsínó. Ennél lényegesen több kávéfajta létezik. Ha nem is fontos mindegyiket ismerned, de a leggyakoribb fajtákat igen, ha egy kicsit változatosabbá kívánod tenni a kávéfogyasztásodat. Erről következik itt egy ismertető, egy saját magam […]

Tovább olvasom

Kávé

Kávé

Kávé: amikor ezt a szót kimondjuk, két dologra gondolhatunk: egyrészt a kávécserje termésére, másrészt a belőle készült nagyon sokféle népszerű italra, amelyet szinte az egész világon, nálunk is fogyasztanak. A kávécserje a trópusi és egyenlítői tájak növénye. Termésében lapul a kávébab. A belőle készült ital pedig – ha a feldolgozásnál és a kávéfőzésnél minden rendben van […]

Tovább olvasom

Hamburgerhús recept

Hamburgerhús recept

Hamburgerhús recept: azt gondolhatod, miért is kell erről külön írni – megveszed a darált húst és kész. Hát nem így van. A hamburgerhús készítése házilag körültekintést igényel, hiszen itt nincs mód az – egyébként lassan puhuló – marhahús párolására, mert a hamburgerhúst sütni kell, méghozzá elég rövid idő alatt, mert különben kiszárad. Mire figyelj hát, […]

Tovább olvasom

Hamburger recept

Hamburger recept

Hamburger recept: jó ha ismered. Hamburger kapható számos gyorsétteremben, de magad is készíthetsz házilag.  Ennek kettős előnye van. Egyrészt garantáltan frissen teheted az asztalra, másrészt kíméled a pénztárcádat is, mivel 1 db gyors éttermi árából akár 4 házi hamburgert is elkészíthetsz. Úgy hónap vége felé  ez nem is rossz – igaz?

Tovább olvasom

Hamburger zsemle

Hamburger zsemle

Hamburger zsemle vásárolható készen is, de néha nagy csalódást okozhat az áruházak polcain található termék. Sokkal finomabb a hamburger a házilag készített hamburger zsemlével. Ne gondold, hogy nehéz és hosszadalmas. Hacsak nincs megbízható forrásod, azt ajánlom, készítsd el magad, mert nagyban növeli a házilag készített hamburger minőségét és élvezeti értékét.

Tovább olvasom

Hamburger húspogácsa

Hamburger húspogácsa

Hamburger húspogácsa a hamburger főszereplője. Nem mindegy azonban, hogy miből készül. Tudnod kell, hogy az eredetihez csakis marhahúst használhatsz fel, mégpedig nem is mindegy, hogy a marha melyik részét választod erre a célra. Ha ezt a cikket elolvasod, járatos lehetsz a hamburger húspogácsa készítésében, és nem állsz tanácstalanul a hentes előtt, tudni fogod, hogy milyen […]

Tovább olvasom

Meleg reggeli grillen vagy serpenyőben

Meleg reggeli grillen vagy serpenyőben

Meleg reggeli: akkor legjobb készíteni, ha van rá elég idő. Mikor lenne ez, ha nem nyári reggeleken, nyaralás közben vagy vasárnapokon, amikor van idő egy kis reggeli beszélgetésre is. Az itt olvasható ötlet elkészíthető kerti grillen, asztali grillen, vagy akár serpenyőben is. Bárhogy is készíted, garantálom, hogy elfogyasztói mind a tíz ujjukat megnyalják utána.

Tovább olvasom

Gyümölcsös joghurt

Gyümölcsös joghurt

Gyümölcsös joghurt: a nyár egyik slágere. Hogy miért? Egy behűtött, némi gyümölcsdarabot is tartalmazó joghurt nagyon jólesik télen-nyáron. A gyümölcsök jellegzetes ízt adnak az amúgy naturális, kissé savanykás ízű joghurtoknak és a nyári hónapokban akár egy főétkezés kiváltására is alkalmasak – fogyókúrás céllal. Gyors, kalóriaszegény desszertként is nagy sikerre számíthatsz ha elkészíted.

Tovább olvasom

Szalámis pizza

Szalámis pizza

Szalámis pizza: kicsit becsempészi a magyaros ízeket a pizzák ízvilágába annál is inkább, mert paprikás szalámi került a feltétbe. Természetesen van mellette az elmaradhatatlan mozarella és kis mennyiségű fehér cheddar sajt is. Zöld fűszerként pedig bazsalikom helyett oregánó került rá. Nagyon jó lett.

Tovább olvasom

Sonkás pizza

Sonkás pizza

Sonkás pizza az egyik legkedveltebb pizza féleség. Sokféle sonkát és sokféle formában lehet pizza feltétként használni. Szokásos a pármai sonka, és más hasonló sonkafajták. Én hajszálvékonyra szeletelt és tépkedett nyers füstölt sonkával készítettem – természetesen mozarella és bazsalikon levelek kíséretében. Nagyon finom lett.

Tovább olvasom

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Pizza Margherita története a 19. század végére, pontosan 1889-re nyúlik vissza. Ekkor történt, hogy a  szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatást tettek Nápolyban.  Raffaele Esposito pizzériájában különleges pizzát készített számukra. A pizza az olasz trikolor színeiben tündökölt (zöld, fehér, piros) és alkotója a királynéról nevezte el.

Tovább olvasom

Pizza sütés otthon, sütőben

Pizza sütés otthon, sütőben

Pizza sütés: egyszerűnek látszik. Sokan gondolják azt, hogy a pizza legkritikusabb része a kelt tészta. Nyugodtan mondhatom, hogy nem így van. A pizza tészta készítését könnyen megtanulhatod, Ha még soha nem sütöttél pizzát, akkor is néhány alkalom után már olyan pizzatésztát alkothatsz, akár a profik. A sütéssel viszont nem ez a helyzet, hacsak nincs otthon egy […]

Tovább olvasom

Pizzaszósz készítése

Pizzaszósz készítése

Pizzaszósz készítése nem bonyolult művelet: nem is szósz, hanem egy olyan paradicsom alap, ami a pizza jellegzetes alapízét adja. Nem más, mint  a paradicsom magok és lágy részek nélkül mixelve, fűszerezve, olíva olajjal keverve. Az a gyümölcshús, ami a héj alatt van. A paradicsom érési időszakában készülhet friss paradicsomból, de ugyanezen gyümölcshúsból készült eltett paradicsomból is.

Tovább olvasom

Pizzatészta formázása

Pizzatészta formázása

Pizzatészta formázása: nem bonyolult feladat, van viszont néhány kényes pontja, amit jó tudnod ahhoz, hogy a sütésnél ne érjen csalódás. Nem gondoltam volna, hogy a végeredményt nagy mértékben befolyásolja ez az egyszerűnek tűnő művelet. Olyan valakitől tanultam, aki a nápolyi pizza készítésének szabályait igen jól ismeri. Ha valahol, akkor ott aztán igazán tudják, hogyan kell […]

Tovább olvasom