Dagasztás nélküli kenyér

Dagasztás nélküli kenyér: minimális munkával és egy kis szervezéssel elkészítheted a recept szerinti kenyeret – és utána még sokszor elkészíted majd.

Dagasztás nélküli kenyér

Dagasztás nélküli kenyér recept

Elkészítési idő (pihentetések nélkül): 55 perc

Hozzávalók

  • 450 g (0,45 kg) finomliszt vagy kenyérliszt (később keverhetsz bele 20 % teljes kiőrlésű lisztet (a kenyér ettől tömörebb lesz)
  • 350 ml (3,5 dl)
  • 1 kávéskanál (lehet több, ízlés dolga)
  • 1/4 kávéskanál porélesztő vagy friss élesztő

Megjegyzés:

  • A hozzávalók szoba-hőmérsékletűek legyenek.

A dagasztás nélküli kenyér elkészítése

  1. A lisztet beleteszed egy tálba. Ha lehet, használj kelesztőtálat. (Előtte, ha szükséges, átszitálod.)
  2. Hozzáteszed a sót és az élesztőt (ha darabos élesztőt használd, morzsold jól szét, hogy egyenletes elosztásban kerüljön a lisztbe.

    Por alkotók összekeverve

    Por alkotók összekeverve

  3. Összekevered.
  4. Hozzáadod a vizet, fakanállal vagy kézzel összekevered,

    Összekeverés

    Összekeverés 

  5. Egy-két percig összedolgozod.
  6. Lefeded.
  7. Hagyod kelni 12 – 14 órát. (Ha délután vagy este kevered össze, reggelig, ha reggel kevered össze, akkor estig. Ezt kell egy kicsit átgondolnod, hogy az életmódodhoz tudd illeszteni.) A kelesztési idő az élesztő fajtájából és mennyiségétől függ. Ezt néhány kenyér sütése után már tapasztalatból tudni fogod. Összedolgozod.

    Átdolgozva

    Átdolgozva

  8. Lisztezett lapra teszed és 2 órát pihenteted.

    Pihentetve

    Pihentetve

  9. A pihentetés vége előtt negyed órával bekacsolod a sütőt és 205 fokra és alsó-felső sütésre állítod.
  10. Ha van egy megfelelő méretű (és fém vagy zománcozott fülű) lábosod vagy jénai tálad, a tésztát abba helyezed. Sütőlapon is megsütheted (használj sütőpapírt!)

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  11. Lefedve sütöd  220 fokon 10 percig, 200 fokon 30 percig, majd fedő nélkül még 20 – 30 percig. A sütési időt ki kell tapasztalnod, mert függ a sütőtől és az edény fajtájától is. A kenyér akkor van kész, amikor a teteje szép barnára sült.
  12. Kiveszed a sütőből, vízzel bespricceled és  kihűlni rácsra teszed.

    Sütés után

    Sütés után

  13. Kihűlés után szeletelheted.Dagasztás nélküli kenyér

Megjegyzés:

  • Nekem egy régebbi kelesztőtálam van. Amit neked itt ajánlottam, az melegíthető, így bizonyos kelt tészták készítése ennek segítségével gyorsítható is.

Elkészítési idő (a hosszú kelesztési idő nélkül):

  • Hozzávalók összekeverése: 5 perc
  • Átdolgozás, 2. kelesztés: 125 perc
  • Sütés: 60 perc

Összesen: 190 perc (3 óra 10 perc)

Megjegyzés:

Dagasztással készült kenyeret a másik oldalamon találsz!

Tárolás

Ugyanúgy történhet, mint bármilyen más kenyérnél: konyharuhába takarva vagy vékony polietilén zacskóban, kenyértárolóban. Természetesen tárolhatod saját jól bevált módszereddel.

 

Képek: saját készítés, saját felvételek.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..