Energiatakarékosság a konyhában

Energiatakarékosság a  konyhában: két alapvető dologtól függ. Egyrészt nem mindegy, milyen berendezéseket, eszközöket  használunk, másrészt az sem mindegy, hogyan történik az üzemeltetésük.

Bosch ComforLine TWK6A011fehér vízforraló

Vízforraló

Energiatakarékosság a konyhában

A konyhai berendezések és eszközök vásárlása és használata során valósul meg.

Figyelembe véve az energiafelhasználás nagyságát, az alábbi csoportosítást végezhetjük el:

  • tűzhely és sütő
  • háztartási kisgépek
  • mosogatógép vagy mosogatásra használt víz melegítése
  • hűtőszekrény
  • világítás

Megjegyzés:

A cikkben általános elveket fogalmazok meg, számszerű adatokat nem használok, mivel az már nem fér bele egy ilyen írás kereteibe.

Energiatakarékosság a konyhában – főzőlap és sütő

Főzőlap és sütő – lehetséges megoldások

A sorrend egyben az energiaigény sorrendje is.

  • gáz főzőlap gázsütővel
  • gáz főzőlap villany sütővel
  • hagyományos villany főzőlap villany sütővel
  • kerámialapos villany főzőlap villany sütővel
  • indukciós főzőlap villany sütővel
  • mikrohullámú sütő

 

Vásárlás

Ha vásárlás előtt állsz, figyelembe kell venned a következőket:

  • a rendelkezésedre álló energia fajtája és mennyisége (a villamos energia általában korlátozott)
  • a háztartásodban üzemelő energiafogyasztók
  • anyagi lehetőségeid.

Ezzel a kérdéssel azért kell foglalkoznod, nehogy későn derüljön ki, hogy például egy kerámia főzőlap, egy villanysütő, egy mosógép,  és egy mosogatógép nem üzemelhet egyszerre. Nekem például, amikor kerámia főzőlapot vásároltam, villamos energia bővítést kellett kérnem a szolgáltatótól – és ennek is van felső határa – ami további költséget jelentett.

Ha nincs vagy elhárultak a korlátok, akkor az indukciós főzőlap és villany sütő tűnik a legjobb megoldásnak, mivel az indukciós főzőlap energetikai szempontból nagyon gazdaságos megoldás. Ellene szólhat, hogy speciális, u. n. indukciós edények kellenek hozzá. Szerencsére a konyhai eszközök gyártói reagáltak erre a problémára, és ma már kaphatók olyan átalakítók , amelyekkel ez a probléma megoldható.

A kerámia főzőlap gazdaságossága részben a főzőlapok méretéből, részben a belső hőfok szabályzóból adódik (nem működik állandóan, hanem ki-be kapcsol és az étel felmelegítése után nagyon alacsony fokozaton lehet tovább főzni).

A többi főzőlap használatánál elég nagy az energia veszteség.

Sütők esetében – ezt ma már szinte mindenki tudja – a villany sütő a jobb szabályozhatóság, sütés és sütési eredmény szempontjából is a praktikusabb, energiatakarékosabb megoldás (a típuson belül nagy különbségek vannak).

A mikrohullámú sütő használatát ma is sokan vitatják. Erre most nem kívánok kitérni. Energiafelhasználás szempontjából a melegítés esetében (szinte mindenki csak erre használja) jóval gazdaságosabb, mint a főzőlapon, vagy sütőben történő melegítés.

Energiatakarékos használat

Az energiatakarékos használat berendezéstől függetlenül minden készüléknél fontos.

Alapszabályok (elég sok van):

  • ha nem használod, zárd el (ne pazarolj)
  • főző rózsák illetve főzőlapok méretének megfelelő edényt használj rajtuk (ne a környezetet melegítsd)
  • ha lehet, használj hőtartó edényeket (vastag alj és hőszigetelt oldalfal)
  • főzés, párolás alatt az edényt fedd le (a fedőről visszacsepegő forró víz is melegíti az ételt)
  • az edények fűtését úgy állítsd be, hogy ne jöjjön ki a gőz a fedőt emelgetve
  • ahol lehet, rövidítsd a főzési időt (nem kell az ételt túlfőzni), használj kuktát (ha nem idegenkedsz tőle)
  • ha megsüthetsz valamit jól serpenyőben, ne használd a sütőt
  • ha van grill funkciója a sütőnek, használd
  • ne melegíts vizet (pl. tészta főzővizét, mosogatóvizet) a főzőlapon, használj vízforralót

Energiatakarékosság a konyhában – háztartási kisgépek

Egy átlagos háztartásban ma már elég sok, u. n. kisgépet használunk, mivel a főzés előkészítését nagy mértékben képesek lerövidíteni vagy a főzést energiatakarékossá tenni. Ezek (a teljesség igénye nélkül):

Bosch ComfortLine TAT6A114 2-szeletes piros kenyérpirító

Kenyérpirító

Bosch MSM66020 ErgoMixx botmixer

Botmixer

Bosch MFG40301 vanília-ezüst kézi mixer

Kézi mixer

Energiát fogyasztanak ugyan, de a felhasznált energia elenyésző ahhoz képest, hogy mennyi időt lehet velük megtakarítani.

A melegen működők készülékeknél a melegítés az eszközön belül történik és általában hőszigeteléssel vannak ellátva, ezért csekély az energiaveszteség.

A vízforralót külön ki kell emelnem, mert rövid idő alatt (néhány perc) képes elég nagy vízmennyiség (literben mérhető) felmelegítésére. Ez a kis készülék valóban energiatakarékos.

Energiatakarékosság a konyhában – mosogatógép

A mosogatás – mivel meleg vízzel történik – energiaigényes művelet. Nem mindegy, hogy

  • a vizet mivel melegítjük (gázzal vagy villannyal, központi rendszerrel vagy főzőlapon)
  • milyen messze van a mosogató a meleg víz készítésének helyétől (a kazán a mosogatótól)
  • milyen módszerrel mosogatunk (álló vízben, hideg vizes öblítéssel, folyó meleg vízben vagy mosogatógépben).

A részleteket mellőzve a következőket tudom mondani:

Ha nagy létszámú a család, a mosogatógép (energiatakarékos) a legjobb megoldás, mivel sokszorosan bebizonyított, hogy kevesebb vizet használ fel ugyanolyan mennyiségű edény mosogatására, mint az egyéb megoldások.

Egy-két személyes háztartásban viszont ritkán használnak mosogatógépet, a kézi mosogatás a célszerű, mivel viszonylag kevés a mosogatnivaló. A módszerekkel kapcsolatban célszerű megoldás:

  • a vizet a felhasználás helyén melegíteni (vannak átfolyós melegítő készülékek)
  • a mosogatást álló meleg vízben, az öblítést hideg folyó vízben célszerű végezni.

Energiatakarékosság a konyhában – hűtőszekrény

Kapacitása (mérete)

Függ:

  • a család létszámától és
  • a vásárlási szokásoktól.

A hűtőszekrény az egyetlen olyan berendezés a konyhában (sőt, az egész háztartásban), amely állandóan üzemel, ezért sok villamos energia szükséges az üzemeltetéséhez.

Vásárlás

Célszerű a lehető leginkább energiatakarékos megoldást választani. Az itt jelentkező többlet kiadás a használatban bőven megtérül.

Energiatakarékos üzemeltetés

Megtakarítási lehetőségek:

  • rendszeres takarítás kívül-belül
  • fölösleges ajtónyitogatás elkerülése
  • nem minden élelmiszert kell hűtőben tárolni
  • az élelmiszerek tárolási helyének jó megválasztása (polcok és ajtón levő tárolók)
  • a tárolt és mélyhűtött élelmiszerek mennyiségének csökkentése a vásárlási szokások megváltoztatásával
  • meleg étel ne kerüljön a hűtőbe
  • a fagyasztott élelmiszerek felengedése a hűtőben történjen
  • télen ki lehet használni az erkélyt vagy teraszt a hűtőszekrény tehermentesítésére.

Energiatakarékosság a konyhában – Világítás

A mai életmódból következően a konyha használata – a hétvégék kivételével – elsősorban az esti és kora reggeli órákban történik, mesterséges fénynél. Ezért energiafelhasználás szempontjából nem mindegy, hogy milyen a világítás. Ma már sok energiatakarékos világítótest létezik égők és fénycsövek egyaránt). Ezek használatával a konyhában is energiamegtakarítás érhető el.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..