Házi tészta készítése tésztagéppel

Házi tészta készítése tésztagéppel: leegyszerűsíti a munkát, mert a tészta átdolgozása, nyújtása és formázása géppel történik. Ez részben megkönnyíti, részben meg is gyorsítja a munkát, a kész tészta vastagsága és formája pedig sokkal egyenletesebb lesz, mint a csak kézzel végzett műveletekkel.

Túrós csusza 1

Elkészítési idő:

  • Összeállítás: 5 perc
  • Pihentetés: 20 perc
  • Gyúrás géppel: 10 perc
  • Formázás géppel: 10 perc
  • Szikkasztás: 10 perc
  • Feldarabolás, kifőzés: 5 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

 

Házi tészta készítése tésztagéppel

A házi tészta készítésének 3 lépése van:

  1. a tészta összeállítása
  2. a tészta gyúrása, átdolgozása
  3. a tészta formázása.

Ebben az esetben csak az összeállítás történik kézzel (akinek van robotgépe, ezt a műveletet is elvégezheti géppel), a két második lépét egyszerű tésztagéppel el lehet végezni.

A házi tészta hozzávalói

4 személy részére főételként

  • 400 g liszt
  • 4 db tojás
  • csipet só
  • minimális mennyiségű víz (feltételesen)

Megjegyzések:

  • A tojások méretétől függően előfordulhat, hogy az összeállításnál kevés vizet is kell a tésztához adni.
  • Ha a tészta egy ételben garnírungként szerepel, akkor 4 személy részére 20 dkg lisztből és 2 tojásból elegendő tésztát készíteni. (A képeken ezt a változatot látod, de főételként, második fogásnak készült.)

A tészta elkészítése

A képeken a csusza tészta készítését látod.

  1. A lisztet beleteszed egy tálba, kissé megsózod, közepébe mélyedést készítesz. Beleütöd a tojásokat és villával, vagy kézzel összeállítod a tésztát úgy, hogy egy tömbbe összeálljon.
    Gyúrt tészta alapanyagok

    Gyúrt tészta alapanyagok

    Összekeverve

    Összekeverve

    Összegyúrva

    Összegyúrva

  2. Pihentesd 20 percig.

    Pihentetve

    Pihentetve

  3. Szereld fel a tésztagépet. Nagyon egyszerű művelet. Rögzítsd egy alkalmas helyre és tedd fel rá a tekerő kart. Állítsd be úgy, hogy a sima hengerek között távolság a lehető legnagyobb legyen.

    Tésztagép felső nyílása

    Tésztagép felső nyílása

  4. Alakítsd a tésztát hosszúkásra. Keskenyebb legyen, mint a tésztagép hengereinek hossza.
    Előkészítés gépi gyúrásra 1

    Előkészítés gépi gyúrásra 1

    Előkészítés gépi gyúrásra 2

    Előkészítés gépi gyúrásra 2

  5. Engedd át a tésztát a hengerek között többször. Közben előfordulhat, hogy hosszában össze kell majd hajtani. Minden átengedés között lisztezd meg, ha szükséges (ez akkor kell, ha a tészta még könnyen összeragad, és nem tudod a rétegeket szétválasztani.
    Átengedés a gépen 1

    Átengedés a gépen 1

    Átengedés a gépen 2

    Átengedés a gépen 2

    Átgyúrva

    Átgyúrva

  6. Amikor a tészta már szép egyenletes, válaszd kétfelé és egyszerre csak az egyik tésztával dolgozz.

    Hajtogatva

    Hajtogatva

  7. Szűkítsd a hengerek közötti részt folyamatosan addig, amíg a vastagságát már megfelelőnek találod. (Közben gondolj arra, hogy kifőzésnél a tészta megduzzad.) Ne felejtsd el közben belisztezni. A tészta mindig hosszabb lesz. Felvághatod több részre.
  8. Tedd a tésztát szárító állványra, egy két oldalán feltámasztott fa rúdra,vagy akár egy tálcára (én ez utóbbit tettem, két tálca kellett a szárításhoz). Ha tálcát használsz, ne felejtsd el belisztezni, mielőtt ráteszed a tészta lapokat.

    Szikkasztás

    Szikkasztás

  9. Dolgozd fel ugyanígy a másik tészta darabot is.
  10. A kész tésztát szikkasztás után darabolt fel szabálytalan darabokra.

    Csusza tészta készen

    Csusza tészta készen

  11. Főzd ki lobogó sós vízben (2 – 3 perc alatt feljön a tészta a víz tetejére és el is készült.

    Kifőzés

    Kifőzés

  12. Szűrőkanállal kiszedheted és tálalhatod.
    Túrós csusza tálalva 1

    Túrós csusza tálalva 1

    Túrós csusza tálalva 2

    Túrós csusza tálalva 2

Megjegyzés:

Ha gyufa vagy metélt tésztát szeretnél készíteni, utolsó lépésként egedd át a tésztát a megfelelő formázó hengerek között.

 

Képek: saját készítésű tészta saját felvételei.

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..