Pizzaszósz készítése

Pizzaszósz készítése nem bonyolult művelet: nem is szósz, hanem egy olyan paradicsom alap, ami a pizza jellegzetes alapízét adja. Nem más, mint  a paradicsom magok és lágy részek nélkül mixelve, fűszerezve, olíva olajjal keverve. Az a gyümölcshús, ami a héj alatt van. A paradicsom érési időszakában készülhet friss paradicsomból, de ugyanezen gyümölcshúsból készült eltett paradicsomból is.

Felkent paradicsom alap

 

A pizzaszósz készülhet

  • friss paradicsomból
  • e célra eltett paradicsomból
  • az e célra készült konzerv paradicsomból (de ez semmi esetre ne legyen paradicsompüré).

Pizzaszósz készítése friss paradicsomból

Az anyag mennyisége elég nehezen határozható meg, mivel a paradicsomok test-tartalma igen különböző. Ha valamit mégis mondanék akkor 2 db 28-30 centiméteresre nyújtott pizzához 6 db nagyobb, vagy 10 db kisebb paradicsom kell. Természetesen készíthetsz többet is. Olíva olajjal keverve és a tetejére is öntve hűtőben eltartható.

A készítés lépései

  • Távolítsd el a paradicsomok zöld leveleit. Egy éles késsel készíts rájuk kereszt alakú metszést. Ez segít majd a héj eltávolításában.
  • Dobd forró vízbe egy-két percre.
Paradicsom forró vízben

Paradicsom forró vízben

  • Szedd ki a forró vízből. A  kereszt alakú bevágásnál kezdve távolítsd el a héját.
Hámozott paradicsom

Hámozott paradicsom

  • Vágd ki a szár csatlakozásánál levő keményebb, zöldes részt. Vágd ketté, távolítsd el a magokat és a körülötte levő puha részt.
Kibelezett paradicsom

Kibelezett paradicsom

  • Tedd szűrőkanálba, csepegtesd le, és nyomkodd meg időnként kanállal, hogy a végén egy pasztaszerű anyag legyen belőle.
Paradicsom lecsepegtetés 1

Paradicsom lecsepegtetés 1

Paradicsom lecsepegtetés 2

Paradicsom lecsepegtetés 2

  •  Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítsd.
Mixelés botmixerrel

Mixelés botmixerrel

Mixelés turmixgépben

Mixelés turmixgépben

Pépesített paradicsom

Pépesített paradicsom

  • Ezzel készen is van a pizza paradicsom alapja. Ezt kell a tésztára felkenni és utána olíva olajjal is átkenni. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a paradicsom-pépet összekevertem olíva olajjal és úgy kentem a pizzára.
  • Befejezésként valamilyen szárított fűszerrel (a szokásos az oregánó) szórd meg.

Ezzel elkészült a pizza alapja.

Pizzaszósz készítése eltett paradicsomból.

Az eltevés ugyanúgy történik friss paradicsomból, mint a fenti leírás. Az elkészült pépet rövid ideig tartó főzés után száraz dunsztban kell kidunsztolni. Az üvegek mérete ne legyen nagyobb 300 ml-nél. A paradicsom eltevése ezt részletesen leírja.

Pizzára felkenve kicsit sötétebb lesz, de ugyanolyan finom.

Eltett paradicsom

Eltett paradicsom

Elősütött pizza paradicsomos alappal

Elősütött pizza paradicsomos alappal

Az elősütésről és sütésről a Pizza sütés cikkben van szó. Ajánlom, hogy nézd át, mivel a sütés a házi pizza készítésének egyik legkényesebb művelete.

Megjegyzés:

Készen kapható paradicsom alapról nincs tapasztalatom. A szokásos üzletekben nem találtam.

Érdekelhet még:

Pizzatészta készítés

Pizzatészta formázása 

Pizza sütése

 

Pizzaszósz készítése képek: saját készítésű pizza alap saját felvételei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..