Pizzatészta készítése

Pizzatészta készítése nem bonyolult művelet. Egyszerű kenyértészta, és mivel nem nagy mennyiség, a dagasztás sem okoz gondot, hiszen rövid idő alatt el lehet végezni. Ez a tészta az alapja az olasz és a magyar pizzának is, bár az egyes receptek némileg eltérnek egymástól. A lényeg az, hogy a műveletek végén egy puha, könnyen formázható kelt tészta legyen az eredmény.

Kétszer kelesztett cipó

 

Pizzatészta recept

Mondhatjuk úgy is: pizzatészta alaprecept

Hozzávalók

2 db 27 – 32 cm-es pizzához

  • 0,5 kg BL55-ös búzaliszt
  • 380 ml víz (liszttől függően lehet kicsit több vagy kevesebb)
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dkg élesztő (fél csomag)
  • 1 kávéskanál cukor

Előkészítés

  • Kiveszed a hűtőből az élesztőt és ha még egész, félbe vágod, az egyik felét visszateszed.
  • Kiméred a lisztet és egy nagyobb tálba (ha van kelesztőtálad, azt használd), vagy nyújtólapra öntöd. .
  • Kiméred a langyos vizet.

A pizzatészta készítése – lépésekben

  • A langyos vízben feloldasz 1 kávéskanál cukrot, majd belemorzsolod az élesztőt (5-10 perc alatt fel kell habosodnia).
Élesztő felfuttatása

Élesztő felfuttatása

  • A lisztben elkevered az 1 teáskanál sót. Ez fontos, mert az élesztő – amennyiben nagyobb mennyiségű sóval találkozik – hatástalanná válik.
  • Amikor az élesztő felhabosodott, egy részét beleöntöd a tészta közepébe és elkezded a liszttel összedolgozni. Utána részletekben hozzáöntöd a többi élesztős vizet, és az anyagok összekeverése után egy ragacsos tésztatömeged lesz.
Tészta összekeverése 1

Tészta összekeverése 1

Tészta összekeverése 2

Tészta összekeverése 2

  • Ezt kézzel összedolgozod úgy, hogy a tésztát kézzel alulról emeled az edény oldalfala felé -sokszor. Végül homogén tészta legyen az eredmény (ez a dagasztás és kb. 10 perc alatt kész). Természetesen géppel is dagaszthatsz.
Pizzatészta dagasztva

Pizzatészta dagasztva

  • Letakarod konyharuhával (vagy a kelesztőtál fedelével). Ezután következik a tészta első kelesztése, dolgozik addig, amíg kétszeres mennyiség lesz belőle. Én kelesztőtálat használok – abban 3x dobja le a fedelet a tészta.
Első kelesztés után

Első kelesztés után

  • Kiborítod egy deszkára, szétnyomkodod (kinyomkodod belőle a levegőt), kétfelé vágod és mindkét bucit átdolgozod.
Pizzatészta átdolgozás

Pizzatészta készítése: átdolgozás

Pizzatészta két cipó

Pizzatészta készítése: két cipó

  • Következik a második kelesztés. Ez egy jó fél óra körül van,
Második kelesztés

Második kelesztés

  • A tészta ismét kétszeresére nő és készen áll a formázásra. A  hagyományos sütőkben egyszerre csak egy pizzát tudsz szépen megsütni. A másik bucit tedd a hűtőbe. Megteheted azt is, hogy később sütöd meg Akkor a hűtő alsó, hidegebb részén tárold – maximum 4 napig. .
Pizzatészta készítés: kész cipó

Pizzatészta készítése: kész cipó

A pizzatészta készítésének kritikus pontjai

  • az élesztő ne találkozzon nagyobb mennyiségű sóval
  • az élesztő felfuttatásához használt víz valóban langyos legyen (nem hideg és nem meleg)
  • a tészta legyen egyenletesen eldolgozva
  • a kelesztések megfelelően történjenek.

A pizza történetéről itt olvashatsz.

Érdekelhet még:

Pizzatészta formázása

Pizzaszósz készítése

Pizza sütése

Pizzatészta készítése képek: saját készítésű tészta saját felvételei.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..