Sült oldalas

Sült oldalas: akkor lesz igazán finom, ha utolsó lépésként még a sütőben is átsütöd. Ehhez át kell rakni egy másik edénybe, ami sütőbe tehető. Vagy….van más megoldás is.

Sült oldalas 1

Sült oldalas recept

Elkészítés idő: 120 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg sertés oldalas
  • 1 teáskanál sertészsír
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 kiskanál fekete bors
  • 1 szál friss vagy 1 kiskanál szárított zsálya
  • 8 fejes saláta levél vagy 8 szál petrezselyem
  • Sütéshez: nagyméretű serpenyő levehető nyéllel

Előkészítés

  • Az oldalast alaposan megmosod, hogy csontszilánkok még véletlenül se maradjanak rajta.

    Oldalas

    Oldalas

  • Feldarabolod úgy, hogy egy vagy két borda legyen egy-egy darabban.
  • A hagymát apróra vágod.

    Felaprított hagyma

    Felaprított hagyma

  • A fűszereket előkészíted.
  • A húsdarabokat mindkét oldalukon és – ha vastagok a szeletek – a vágási felületen is befűszerezed

    Oldalas feldarabolva

    Oldalas feldarabolva, fűszerezve

Sült oldalas elkészítése

  1. A sütéshez használhatsz bármilyen serpenyőt, de ha levehető nyelű edényt használsz, átsütés előtt nem kell átraknod másik edénybe, csak a nyelet kell eltávolítanod.
  2. A serpenyőben felforrósítod a zsírt.
  3. Megfuttatod, kissé meg is párolod benne az apróra vágott hagymát. Amikor kész, a serpenyő oldalára húzod és beleteszed a húsdarabokat a serpenyőbe. Mindkét oldalukat – ha vastag – a vágási felületeket is átsütöd.
    Elősütés 1

    Elősütés 1

    Elősütés 2

    Elősütés 2

  4. Kevés vizet teszel alá, a hagymát szétosztod és lefedve párolod egy-másfél óráig, amíg a hús olyan puha lesz, hogy szinte leválik a csontokról.
    Párolás

    Párolás

    Párolt hús nyeles serpenyőben

    Párolt hús nyeles serpenyőben

  5. A sütőt előmelegíted 200 fokon.
  6. Leveszed a fedőt és a nyelet. Beteszed a serpenyőt a sütőbe. A hús mindkét oldalát sütöd 2 – 3 percig. Ezalatt a párolásnál megmaradt víz nagy része is elpárolog és a hús szép barna kérget kap a felületen, belül viszont puha marad.

    Sütőben

    Sütőben

  7. Az oldalas elkészült.

    Serpenyő nyél nélkül

    Serpenyő nyél nélkül

  8. Tálra szeded a húsdarabokat és a serpenyőben maradt szaftot a tetejére öntöd. Családi körben azt is megteheted, hogy a serpenyőből tálalsz.

    Sült oldalas tálban

    Sült oldalas tálban

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Elősütés 5 perc
  • Párolás: 90 perc
  • Sütés sütőben 5 perc

Összesen: 120 perc (ebből munka: 30 perc)

Megjegyzés:

Ezzel a módszerrel energiát is megtakaríthatsz ahhoz képest, hogy az egész sütést sütőben végeznéd, mivel a sütő üzemeltetése sokkal több energiát emészt fel (legyen villany vagy gáz), mint egy főzőlap. .

Tálalás

A húsdarabokat salátával bélelt tányérokra teszed, köretként krumplipürét tálalsz hozzá. A salátalevelek helyett petrezselyemszálakat is használhatsz.

Sült oldalas tálalva 1

Sült oldalas tálalva 1

Sült oldalas tálalva 2

Sült oldalas tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..