Tortaformák és receptek

Tortaformák: nagyon sokféle méretet találsz a kereskedelemben – sőt rendszerint otthon is van többféle méret belőle. De mit teszel, ha a recept más méretre szól, mint amekkora van otthon? Ehhez szeretnék itt segítséget adni.

csokitorta

Tortaformák és receptek

Tortaformák a receptekben

Általában kerek tortákat szoktunk sütni. Utána néztem, hogy milyen méretű tortaformára adják meg a receptírók a hozzávalókat és azt találtam, hogy a legtöbb recept 26 cm-es tortaformára szól. Ez meglehetősen nagy, 16 szeletes torta készítésére alkalmas. Ezen kívül előfordultak még 22, 23, 24 cm-es formákra írt receptek.

Tortaformák a kereskedelemben

A kereskedelemben kapható tortaformák méretei semmiféle összefüggésben nincsenek a receptekkel. A különféle gyártó cégek (Tefal, Tescoma, Pyrex, Jamie Oliver) méretválasztéka még egymással sincs semmiféle összefüggésben: a 16 cm-estől a 30 cm-esig mindenfél méretben előfordulnak.Classic 26 cm-es tortaforma

Mit tehetsz, ha a receptben megadott méret nem egyezik a tortaformádéval?

A legkevésbé célszerű megoldás, hogy veszel egy újabb tortaformát (hány is van már otthon?), a legcélszerű megoldás pedig az, hogy átszámítod a hozzávalókat. Aki még emlékszik arra, hogyan kell kiszámítani a kör alapterületét, annak ez nem okoz gondot, de vannak, akik már nem emlékeznek erre, mert esetleg a matematikát sem szerették.

Az alábbiakban azoknak kívánok segítséget nyújtani, akik nem voltak jóban a matematikával, az alábbi táblázat segítségével.

Átszámítási segédlet:

Tortaforma  Hozzávalók  Torta szeletszám
ÁtmérőFelületArányTojásCukorLiszt
cmdm2dbevőkanálevőkanáldb
265,31,09 -109 -109 -1016
244,50,98 - 98 - 98 - 912
234,10,87 - 87 - 87 - 810
203,10,65 - 65 - 65 - 6 8

A tortaformákat a leggyakrabban előfordulók közül választottam ki.

A számítások kerekítettek, a hozzávalók mennyisége egyszerű piskótára szól. Kakaós és diós tortalapok is készíthetők a táblázat alapján úgy, hogy 1 – 2 evőkanál lisztet kakaóval vagy darált dióval helyettesítesz és 1/2 -1 csomag sütőport adsz a tésztához.

A tortareceptek viszont nem mindig ilyen egyszerűek. Ezért a táblázatban megadtam azokat az arányszámokat, amelyeket bonyolultabb összetételű tortáknál is használhatsz. Pl. a recept 26 cm-es tortaformára készült, neked pedig 23 cm-es tortaformád van. Ez esetben minden hozzávalót 0,8-es szorzóval kell beszoroznod, ha 20 cm-es tortát szeretnél sütni, akkor pedig 0,6-el.

Megjegyzés:

Szögletes torta esetében könnyebb dogod van, mert csak téglalapok felületeit kell kiszámolnod. (Ha gond, fordul tanuló családtagodhoz.

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..