Vágódeszka, vágólap

Vágódeszka, vágólap: a konyha elengedhetetlen eszközei. Az ételek főzés előtti előkészítésének fontos darabjai és egyidejűleg védik a munkafelületet is.

JosephJoseph vágólap szett csomagolás

A vágódeszkával, vágólappal szemben támasztott követelmények

Először szeretnék véleményt nyilvánítani az elnevezéssel kapcsolatban: én a fából készült eszközt vágódeszkának (mivel a deszka az fa), a többit pedig vágólapnak nevezném (egy műanyagból készült eszköz nem vágódeszka, hanem vágólap. Én a következőkben ezeket az elnevezéseket e szerint fogom alkalmazni.

Ezek a konyhai eszközök az ételkészítés alapeszközei, egyes estekben tálalóként is funkcionálnak, ezért nem mindegy, hogy

  • milyen biztonságosan használhatók
  • milyen az ergonómiájuk (az alakjuk, a méretük)
  • miből készülnek (ez fontos higiéniai kérdés)
  • hogy néznek ki (tálaláskor egy terített asztalon)

A vágódeszkákkal, vágólapokkal szemben támasztott követelmények a fentiknek megfelelően

Biztonsági: ne legyen balesetveszélyes

  • ne csúszkáljon a munkafelületen (legyen megfelelő a vastagsága, súlya)
  • ne csússzon el rajta a kés

Ergonómiai: könnyű legyen vele dolgozni

  • kézre álljon
  • legyen megfelelő a mérete (a feldolgozni való élelmiszerek férjenek el rajta)

Praktikus

  • legyen rajta cseppfogó
  • legyen felakasztható
  • ne tegye tönkre a késeket
  • mosogatógépben legyen mosogatható

Esztétikai

  • mivel a vágódeszkák esetenként tálalási funkciót is betöltenek, ezért esztétikusak is legyenek.

Ezek után nem egyszerű ezeknek a termékeknek a minősítése, mivel nagyon sok szempont szerint lehetne elemezni és elvégezni. A követelmények közül talán legfontosabb a higiénia. Ez a vágódeszkák, vágólapok anyagától függ elsősorban, ezért csoportosításukat, előnyeik és hátrányaik elemzését anyaguk alapján végeztem el.

A vágódeszkák, vágólapok jellemzői

Fából készült vágódeszkák

Keményfából készülnek: bükkből vagy akácból. Az akácfa tulajdonságai (különleges keménység, szilárdság, rugalmasság és kiváló kopásállóság) különösen alkalmassá teszik arra, hogy vágódeszkák anyaga legyen. A keményfa értékes és nehéz megmunkálni (ez magyarázza a magas árat). Az olcsó, vékonyabb példányokról nem is mindig lehet tudni, hogy milyen fából készültek. Márkás termékek is kaphatók akácfából (például: Jamie Oliver)

Akácfa vágódeszka

Akácfa vágódeszka

A fa alapanyagok előnyei:

  • a kisebb vágásokat egy idő után önmagától lezárja, így kevesebb ételmaradék (és baktérium) tud megtelepedni rajta
  • természetes antiszeptikus hatást is tulajdonítanak a fának
  • környezetbarát, újrahasznosítható
  • szebb, esztétikusabb, mint a műanyag (bár ez ízlés dolga)
  • jól tisztítható

Hátrányok: ha nem megfelelő és nem elég vastag fából készül, egy idő után

  • vetemedik
  • elreped
  • színes változat nem készíthető belőlük

Megjegyzés:

  • Áruk nagyon változó, az értékes fából készültek ára magas.

Bambusz (kivágott és préselt változatban)

Előnyei:

  • kemény
  • antibakteriális hatású
  • esztétikus
  • környezetbarát, újrahasznosítható
  • áruk elég magas

Megjegyzés:

  • Nem túl régen használják vágódeszka készítésére, ezért felhasználásával kapcsolatban nem találhatók tapasztalatok.

    JJ összehajtható bambusz vágódeszka

    JJ összehajtható bambusz vágódeszka

Cellulóz (rostok gyantával összepréselve)

  • Esztétikus, bizonyos tulajdonságaiban megfelel a kívánalmaknak, de újdonságnak tekinthetők.
  • Környezetbarát termékek
  • Áruk magas

Műanyag (polietilén, polipropilén, fröccsöntve vagy sajtolva)

Előnyök:

  • Esztétikus, sokszor színes, formatervezett darabok, modern eszközök.
  • A színek alapján könnyen megkülönböztethetők (erről lentebb olvashatsz még).
  • Hajlítható változatban is készülhet, ami könnyebbé teszi a feldarabolt élelmiszer felhasználását.
    JosephJoseph összecsukható műanyag vágódeszka

    JosephJoseph összecsukható műanyag vágódeszka

  • Áruk többnyire kedvező.

Hátrányok:

  • Kezdetben jól tisztíthatók, de a használat közben keletkező karcokban, repedésekben megtelepedhetnek a baktériumok, ezért tanácsos rendszeresen fertőtleníteni.
  • Egy idő után a keletkezett karcok és repedések miatt külső megjelenésük rosszabb lesz, ez esetben tálalásra már nem lesznek alkalmasak.

Edzett üveg

Néhány évvel ezelőtt többféle formában, méretben, rendszerint különféle ábrákkal, képekkel (sokszor sztárokról – min Marylin Monroe, Elvis Presley) lehetett ilyen vágólapokat kapni, de ma már csak néhány helyen (például: RusztikHome) , alacsony illetve középkategóriás árakon.

Joseph Joseph - Apple day vágólap

Joseph Joseph – Apple day vágólap

Előnyök:

  • időtállóak
  • nem veszik át az élelmiszerek illatát
  • esztétikus megjelenésűek.

Megjegyzés:

  • Használatukról, hátrányokról semmit nem találtam.

A vágódeszkák, vágólapok árai

Az árak tág határok között mozognak: 1500 Ft körül voltak a legolcsóbbak  (vékony műanyag), és 35000 Ft (nem tévedés: harmincötezer forint) volt a legdrágább, amely hőkezelt bükkből készült.

Élelmiszeripari vonatkozás

A HACCP (magyarul: veszélyelemek és kritikus pontok az  élelmiszerek vásárlásánál és feldolgozásánál) nemzetközi előírásaiban színkódok szerepelnek, amit a háztartásokban természetesen nem kell betartanunk. Lényege annak meghatározása, hogy milyen típusú élelmiszerekhez milyen színű vágófelületet javasolt használni. A színkódok a következők:

  • piros: nyers hús
  • sárga: főtt hús
  • kék: halfélék
  • barna: földes áru (földdel szennyeződött zöldségek)
  • zöld: zöldségfélék
  • fehér: tejtermékek és minden egyéb.

Egyes gyártók (pl. JosephJoseph) igyekeztek ezt követni, és olyan vágólap szetteket is gyártanak, amelyekben 4 – 4 db színes vágólap van, a javasolt élelmiszerek emblémáival megjelölve.

JosephJoseph vágólap szett piros lap

JosephJoseph vágólap szett piros lap

JosephJoseph vágólap szett kék lap

JosephJoseph vágólap szett kék lap

JosephJoseph vágólap szett zöld lap

JosephJoseph vágólap szett zöld lap

JosephJoseph vágólap szett fehér lap

JosephJoseph vágólap szett fehér lap

Vágódeszka, vágólap használata, mosogatása, tisztítása

Vágódeszka, vágólap használata

Néhány tanács használathoz:

  • A fentiek figyelembevételével bármelyik alapanyagból készült vágódeszkát, vágólapot használhatod.
  • Ha teheted, vásárolj minőséget (amely általában arányos az árral).
  • Legyen otthon legalább 2 db, egy a húsoknak, egy a többi élelmiszernek
  • Gondold át a méreteket.
  • Tartsd tisztán.
  • A nagyon használtat cseréld le. Átlagosan a használati időre 3 évet javasolnak (?)

Mosogatás, tisztítás

Minden használat után:

  • Alaposan mosd le mindkét oldalt (a nem használtat is). Különösen fontos ez a fánál, amely víz hatására megduzzad, és ha csak egyik oldalt mosod le, vetemedhet.
  • Öblítsd le legalább 60 fokos meleg vízzel – a lapra csurgatva – hogy a kórokozók elpusztuljanak.
  • Szárítsd állítva.

Hetente:

  • Távolítsd el a baktériumokat.
  • Kend be ecettel, szódabikarbónával vagy sóval és vízzel készített péppel, esetleg egy fél citrommal. Hagyd rajta 10 – 15 percig, majd mosd és öblítsd le.

Források:

  • Gastronagyker
  • Mindmegette
  • Sóbors
  • Extrametal

Képek: a gyártók felvételei.

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..