Borhőmérő? Hát az meg minek – kérdezhetnéd. Tény, hogy borivó nemzet vagyunk, ezt statisztikai adatok is alátámasztják: a 18 éven felüli korosztály majdnem fele fogyaszt bort, és ezek ötöde heti rendszerességgel. Magyarország egyes vidékein kiváló borok teremnek, de .élvezeti értékük töredékére csökken, ha nem megfelelő hőmérsékleten tároljuk és fogyasztjuk. Ez a hőmérséklet elég szűk határok között mozog és ember legyen a talpán, aki kézrátéttel meg tudja mondani, hogy hány fokos a bor. A borhőmérő viszont tudja.

 A borfogyasztók csoportjai és alapszabályok

A borfogyasztók 3 fő csoportba sorolhatók:

  • borszakértők: 16 %
  • igényes borfogyasztók 38 %
  • nem tudatos borfogyasztók 46 %.

Ha az utolsó csoportba tartozol, vagy vendégeket szoktál kínálni borral, jó ha ismersz néhány alapszabályt a borfogyasztással kapcsolatban. Ezek a következőkre vonatkoznak:

  • tárolás
  • hőmérséklet
  • ételpárosítás
  • borospohár

Ebben a cikkben a tárolás és fogyasztás hőmérsékletéről tájékozódhatsz.

A bor tárolása

A borok megfelelő hőmérsékleten tárolva megőrzik értékes tulajdonságukat: állagukat, illatukat, ízüket és zamatukat. A helytelen  tárolás viszont minőségromláshoz vezet. Ez a hőmérséklet átlagosan

fehérbor

Helyes tárolási lehetőségek

Borospince:

A jól megépített, megfelelő hőmérsékletű (18 fok alatt) és páratartalmú (70 % rel. légnedvesség) borospince ideális hely a borok tárolásához, de nagyon kevesek rendelkeznek ilyen tárolóval, ezért szálljunk le a földre és nézzünk meg más lehetőségeket:

Családi ház hűvös helyisége:

Lehet egy megfelelő kamra, amelyben a hőmérséklet nyáron sem magasabb 18 foknál.

Borhűtő szekrény:

Ha lakásban élsz, kérdés, hogy el tudod-e helyezni.

Marad tehát két jó tanács:

  • Ne tárolj otthon nagyobb mennyiségű bort
  • Ha mégis úgy adódik, hogy van otthon néhány palack borod, tedd a hútőszekrény ajtajába, ott egy ideig eltárolhatod.

A  bor fogyasztási hőmérséklete

A vörös bor, rozé és fehér bor tárolási hőmérséklete nem azonos. Általános szabályok:

  • A vörös bor fogyasztási hőmérséklete a szobahőmérséklet, de ezen nem a mai túlfűtött lakások hőmérsékletét értjük, hanem maximálisan 18 fokot. Egyszerű boroknál ez inkább 14-16 fok legyen.
  • Fehér borok és rozé esetében jobb boroknál 10-12 fok, egyszerű asztali boroknál 10 fok.
  • A bor a pohárban kissé felmelegszik, ezért az üveg hőmérséklete kb. 2 fokkal legyen alacsonyabb a fenti értékeknél.
  • Amennyiben a bort hűteni kell, az legyen lassú, tehát ne a mélyhűtőt használd erre a célra.
  • Az általános szabályok közé tartozik, hogy a fogyasztási hőmérsékletet némileg befolyásolja a bor alkohol tartalma – magasabb alkohol tartalom magasabb hőmérsékletet kíván (az adott határokon belül).

Borhőmérő

A borhőmérő olyan eszköz, amelyet a boros palackra helyezve megállapítható a palack és a bor hőmérséklete. A hőmérőn néhány ismertebb borfajta ajánlott hőmérséklete látható, amely megkönnyíti a borhőmérő használatát és a fogyasztásra szánt bor hőmérsékletének beállítását.

Természetesen fogyaszthatod a bort borhőmérő használata nélkül is, de kockáztatod, hogy élvezeti értéke nem lesz olyan, mint amilyen helyes hőmérsékleten lenne.

A borhőmérő részletes tulajdonságait az áruházban találod:

 

Források:

  • Borászportál: borfogyasztási szokások
  • Rudolf Knoll – Ulrich Schweizer: Fehérborkalauz
  • Ursula Geiger Croci: Vörösborkalauz

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás