Házi tészta készítése tésztagéppel: leegyszerűsíti a munkát, mert a tészta átdolgozása, nyújtása és formázása géppel történik. Ez részben megkönnyíti, részben meg is gyorsítja a munkát, a kész tészta vastagsága és formája pedig sokkal egyenletesebb lesz, mint a csak kézzel végzett műveletekkel.
Házi tészta készítése tésztagéppel
Elkészítési idő:
- Összeállítás: 5 perc
- Pihentetés: 20 perc
- Gyúrás géppel: 10 perc
- Formázás géppel: 10 perc
- Szikkasztás: 10 perc
- Feldarabolás, kifőzés: 5 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Házi tészta készítése tésztagéppel
A házi tészta készítésének 3 lépése van:
- a tészta összeállítása
- a tészta gyúrása, átdolgozása
- a tészta formázása.
Ebben az esetben csak az összeállítás történik kézzel (akinek van robotgépe, ezt a műveletet is elvégezheti géppel), a két második lépét egyszerű tésztagéppel el lehet végezni.
A házi tészta hozzávalói
4 személy részére főételként
- 400 g liszt
- 4 db tojás
- csipet só
- minimális mennyiségű víz (feltételesen)
Megjegyzések:
- A tojások méretétől függően előfordulhat, hogy az összeállításnál kevés vizet is kell a tésztához adni.
- Ha a tészta egy ételben garnírungként szerepel, akkor 4 személy részére 20 dkg lisztből és 2 tojásból elegendő tésztát készíteni. (A képeken ezt a változatot látod, de főételként, második fogásnak készült.)
A tészta elkészítése
A képeken a csusza tészta készítését látod.
- A lisztet beleteszed egy tálba, kissé megsózod, közepébe mélyedést készítesz. Beleütöd a tojásokat és villával, vagy kézzel összeállítod a tésztát úgy, hogy egy tömbbe összeálljon.
- Pihentesd 20 percig.
- Szereld fel a tésztagépet. Nagyon egyszerű művelet. Rögzítsd egy alkalmas helyre és tedd fel rá a tekerő kart. Állítsd be úgy, hogy a sima hengerek között távolság a lehető legnagyobb legyen.
- Alakítsd a tésztát hosszúkásra. Keskenyebb legyen, mint a tésztagép hengereinek hossza.
- Engedd át a tésztát a hengerek között többször. Közben előfordulhat, hogy hosszában össze kell majd hajtani. Minden átengedés között lisztezd meg, ha szükséges (ez akkor kell, ha a tészta még könnyen összeragad, és nem tudod a rétegeket szétválasztani.
- Amikor a tészta már szép egyenletes, válaszd kétfelé és egyszerre csak az egyik tésztával dolgozz.
- Szűkítsd a hengerek közötti részt folyamatosan addig, amíg a vastagságát már megfelelőnek találod. (Közben gondolj arra, hogy kifőzésnél a tészta megduzzad.) Ne felejtsd el közben belisztezni. A tészta mindig hosszabb lesz. Felvághatod több részre.
- Tedd a tésztát szárító állványra, egy két oldalán feltámasztott fa rúdra,vagy akár egy tálcára (én ez utóbbit tettem, két tálca kellett a szárításhoz). Ha tálcát használsz, ne felejtsd el belisztezni, mielőtt ráteszed a tészta lapokat.
- Dolgozd fel ugyanígy a másik tészta darabot is.
- A kész tésztát szikkasztás után darabolt fel szabálytalan darabokra.
- Főzd ki lobogó sós vízben (2 – 3 perc alatt feljön a tészta a víz tetejére és el is készült.
- Szűrőkanállal kiszedheted és tálalhatod.
Megjegyzés:
Ha gyufa vagy metélt tésztát szeretnél készíteni, utolsó lépésként egedd át a tésztát a megfelelő formázó hengerek között.
Képek: saját készítésű tészta saját felvételei.