Kávé: amikor ezt a szót kimondjuk, két dologra gondolhatunk: egyrészt a kávécserje termésére, másrészt a belőle készült nagyon sokféle népszerű italra, amelyet szinte az egész világon, nálunk is fogyasztanak. A kávécserje a trópusi és egyenlítői tájak növénye. Termésében lapul a kávébab. A belőle készült ital pedig – ha a feldolgozásnál és a kávéfőzésnél minden rendben van – mennyei.

Kávécserje

Kávécserje

Kávé cserje és fajtái

A kávécserje nagyon magasra megnő, de általában 2 méteresre nyesik, hogy a termése szüretelhető legyen. Bár több fajtája ismert, de ezek közül kettő terjedt el. Ezek terméséből készül az Arabica és a Robusta kávé, amelyek ízben és aromában eltérőek. Az Arabica kávét jobbnak tartják, de termesztése kényesebb. Mégis ebből a fajtából kerül ki a kereskedelmi kávéfajták 75 %-a. A legnagyobb kávétermelő országok: Brazília, Kolumbia, Vietnam és Indonézia.

A kávétermés feldolgozása

A kávécserje gyümölcse kezdetben zöld, később megpirosodik. A feldolgozás lépései:

Termés a kávécserjén

Termés a kávécserjén

Kávé cserje termése

Kávé cserje termése

  • szüretelés kézzel
  • koptatás: a mag héjának eltávolítása
  • pörkölés  210-230 fokon – ekkor alakulnak ki a kávé aroma anyagai –  a pörkölés alkalmával a világos színű kávémagok először világos-, majd sötétbarnára pörkölődnek
  • hűtés hideg vízzel vagy hideg levegővel.

    Pörkölt kávé

    Pörkölt kávé

A kávéfőzés szokása

A kávéfőzés szokása a 15. században kezdődött és Jemenből indult világhódító útjára. Magyarországon a törökök terjesztették el a 17. században és fekete levesnek nevezték. Ebben az időben nyílt meg Velencében az első európai kávéház is.

Magyarországon a két világháború között nagyon sok kávéház volt, és az írók, művészek rendszeres találkozóhelyei lettek. Később – a második világháború után ezeket a presszók váltották fel, nevükben is utalva az akkoriban elterjedt kávéfőző gépekre.

A kávéfőzés módjai

  • Török módszer: finomra darált kávéból készült kétszeri felforralással és a zacc kiülepítésével.
  • Kotyogós kávéfőzés: a kávéfőzőben levő víz forralásakor gőz keletkezik, ez préseli át a forró vizet a kávérétegen.
  • Filteres kávéfőzés: a kávé egy szűrőtölcsérben helyezkedik el, és a rajta lassan átfolyó forró víz oldja ki az értékes anyagokat.
  • Eszpresszó: a víz átnyomása a kávén 15 atmoszféra nyomással történik és ezáltal egy – a fentebb említett kávéknál magasabb minőségű ital keletkezik.
  • Instant kávé: forró vízben azonnal oldódó kávékivonat, amely általában 100 %-os kávéból készül, porszerű vagy darabos formában.

 

Forrás: Wikipedia

Képek: Google képtár

 

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás