Kenyérpirítás: általában két oka van. Az egyik az egészségünk védelme (ez kevésbé ismert), a másik a pirított kenyér jó íze, amivel egy egyszerű étel is mindig feldobható.
Mennyi kenyeret együnk?
Szerintem ez a kérdés szinte mindenkit foglalkoztat. Van rá néhány egyszerű válasz – amelyek egyén- és helyzetfüggők:
Magas szénhidrát tartalma miatt súlygyarapodást eredményezhet. Ezért – különösen fogyókúra idején – fogyasztása csak kisebb mennyiségben ajánlott. (Tévhit, hogy a pirított kenyér nem hizlal.) Ehhez járul még az is, hogy rost-tartalma alacsony, ami nem kedvező az emésztésünk szempontjából. További tényezők:
- Milyen az emésztőrendszerünk (az emésztés gyorsasága, az emésztő enzímek és a gyomorsav mennyisége – probléma esetén vannak ezt javító táplálék-kiegészítők)
- Milyen vércsoportba tartozunk (az A -s, – a „földműves” – ehet belőle többet, a 0-ás, – a „vadász” – szinte semmit.
- Bizonyos betegségekben szenvedőknek, pl. a cukorbetegeknek szintén nem ajánlott nagyobb mennyiségű kenyér fogyasztása.
Forrás: Caféblog – ami gyakorlatilag már megszűnt – egy régebbi bejegyzése.
Miért pirítsunk kenyeret?
Ennek kettős oka van:
- mert jó az íze
- egészségileg indokolt
Egészségi ok:
A jó íz nem szorul magyarázatra, az egészségi ok viszont igen:
Az élesztővel készült kenyerekben az élesztő gombák spórái nem pusztulnak el, hanem betokosodva a kenyérben maradnak. (Ezért tudják felhasználni erjesztésre pl. a kovászos uborka készítésénél.) Ezek a gombák pirításkor elpusztulnak, így nem kerülnek a szervezetbe. (Ennél bővebb információt sajnos nem tudok adni.) További ok, hogy a pirított kenyér kevésbé tapad a bélfalra, ezért könnyebben emészthető.
Forrás: Caféblog – ami gyakorlatilag már megszűnt – egy régebbi bejegyzése.
A kenyérpirítás eszközei:
Pirított kenyeret többfél módon készíthetünk. A lehetséges eszközök:
- kenyérpirító
- serpenyő
- lángelosztó lap
- sütő
- forrólevegős sütő
Kenyérpirító:
A kenyérpirító a leggyorsabb eszköz, amelynek szinte kötelezően jelen kell lennie a konyhában (beszerzése sem terheli túl a pénztárcádat). Olyan sokféle kapható, hogy szinte biztos, hogy a konyhád stílusához és színvilágához jól illeszkedő darabot szerezz be. Méret- és funkciók szempontjából is sokféle változat létezik. Méretei szerint lehet
- 2 szeletes (lehet rövid és hosszú)
- 4 szeletes: a kenyérszeletek elhelyezése általában egymás mellett kettő, (két sorban)
Funkciók:
- pirítási idő beállítása (több fokozatban)
- stop (azonnali leállítás)
- pirítás (a beállított ideig)
- kiolvasztás és felmelegítés (ráhelyezhető rácson)
- kiemelés (automatikus, a beállított idő lejártakor)
- morzsagyűjtés (a gyors, egyszerű tisztításhoz)
Az egyes készülékekben ezekből nem mindegyik található meg.
További lehetőségek:
- Serpenyő: pirítás előtt fel kell forrósítani. A pirítandó kenyér lehet száraz, vagy enyhén beolajozott.
- Lángelosztó: a gáz főzőlapok lángelosztóján is lehet kenyeret pirítani .
- Sütő: használata akkor előnyös, ha egyszerre nagyobb mennyiségű pirított kenyérre van szükség (kis mennyiségnél nem gazdaságos). A kenyérszeletek elhelyezése a sütőrácson történik. Előmelegített sütőben, 175 fokon 8-10 perc alatt kész.
- Forró levegős sütő: már többen kipróbálták, működik.
Pirított kenyér az ételeinkhez
A pirított kenyér többféleképpen készíthető:
- szeletben
- kockákra darabolva
- morzsa formájában.
Ezekre sorolok most fel néhány példát:
Kenyérszeletek pirítása:
- étel kiegészítőjeként (mellé tálalva)
- szendvicsek készítéséhez (egy szelet kenyér, vagy kettévágott zsemle vagy más péksütemény között)
Kenyérkockák pirítása:
- serpenyőben, zsiradékon, akár fűszerekkel (pl. kruton): sokféle krémleveshez kiváló levesbetét.
Zsemlemorzsa pirítása:
Zsiradékon, tészták és zöldségek kiegészítőjeként (gombócok, derelyék, nudlik, karfiol, brokkoli)
.
- Képek: gyártók képei és saját felvételek
- Leírás: Pap Zsuzsa