Kenyérpirítás: általában két oka van. Az egyik az egészségünk védelme (ez kevésbé ismert), a másik a pirított kenyér jó íze, amivel egy egyszerű étel is mindig feldobható.

Black Rose 4 szeletes kenyérpirító

Mennyi kenyeret együnk?

Szerintem ez a kérdés szinte mindenkit foglalkoztat. Van rá néhány egyszerű válasz – amelyek egyén- és helyzetfüggők:

Magas szénhidrát tartalma miatt súlygyarapodást eredményezhet. Ezért – különösen fogyókúra idején – fogyasztása csak kisebb mennyiségben ajánlott. (Tévhit, hogy a pirított kenyér nem hizlal.) Ehhez járul még az is, hogy rost-tartalma alacsony, ami nem kedvező az emésztésünk szempontjából. További tényezők:

  • Milyen az emésztőrendszerünk (az emésztés gyorsasága, az emésztő enzímek és a gyomorsav mennyisége – probléma esetén vannak ezt javító táplálék-kiegészítők)
  • Milyen vércsoportba tartozunk (az A -s, –  a „földműves” – ehet belőle többet, a 0-ás, – a „vadász” – szinte semmit.
  • Bizonyos betegségekben szenvedőknek, pl. a cukorbetegeknek szintén  nem ajánlott nagyobb mennyiségű kenyér fogyasztása.

Forrás: Caféblog – ami gyakorlatilag már megszűnt – egy régebbi bejegyzése.

Miért pirítsunk kenyeret?

Ennek kettős oka van:

  • mert jó az íze
  • egészségileg indokolt

Egészségi ok:

A jó íz nem szorul magyarázatra, az egészségi ok viszont igen:

Az élesztővel készült kenyerekben az élesztő gombák spórái nem pusztulnak el, hanem betokosodva a kenyérben maradnak. (Ezért tudják felhasználni erjesztésre pl. a kovászos uborka készítésénél.) Ezek a gombák pirításkor elpusztulnak, így nem kerülnek a szervezetbe. (Ennél bővebb információt sajnos nem tudok adni.) További ok, hogy a pirított kenyér kevésbé tapad a bélfalra, ezért könnyebben emészthető.

Forrás: Caféblog – ami gyakorlatilag már megszűnt – egy régebbi bejegyzése.

A kenyérpirítás eszközei:

Pirított kenyeret többfél módon készíthetünk. A lehetséges eszközök:

  • kenyérpirító
  • serpenyő
  • lángelosztó lap
  • sütő
  • forrólevegős sütő

Kenyérpirító:

A kenyérpirító a leggyorsabb eszköz, amelynek szinte kötelezően jelen kell lennie a konyhában (beszerzése sem terheli túl a pénztárcádat). Olyan sokféle kapható, hogy szinte biztos, hogy a konyhád stílusához és színvilágához jól illeszkedő darabot szerezz be. Méret- és funkciók szempontjából is sokféle változat létezik. Méretei szerint lehet

  • 2 szeletes (lehet rövid és hosszú)Kétszeletes kenyérpirító
  • 4 szeletes: a kenyérszeletek elhelyezése általában egymás mellett kettő, (két sorban)

    Négyszeletes kenyérpirító

    Négyszeletes kenyérpirító

Funkciók:

  • pirítási idő beállítása (több fokozatban)
  • stop (azonnali leállítás)
  • pirítás (a beállított ideig)
  • kiolvasztás és felmelegítés (ráhelyezhető rácson)
  • kiemelés (automatikus, a beállított idő lejártakor)
  • morzsagyűjtés (a gyors, egyszerű tisztításhoz)

Az egyes készülékekben ezekből nem mindegyik található meg.

További lehetőségek:

  • Serpenyő: pirítás előtt fel kell forrósítani. A pirítandó kenyér lehet száraz, vagy enyhén beolajozott.
  • Lángelosztó: a gáz főzőlapok lángelosztóján is lehet kenyeret pirítani .
  • Sütő: használata akkor előnyös, ha egyszerre nagyobb mennyiségű pirított kenyérre van szükség (kis mennyiségnél nem gazdaságos). A kenyérszeletek elhelyezése a sütőrácson történik. Előmelegített sütőben, 175 fokon 8-10 perc alatt kész.
  • Forró levegős sütő: már többen kipróbálták, működik.

Pirított kenyér az ételeinkhez

A pirított kenyér többféleképpen készíthető:

  • szeletben
  • kockákra darabolva
  • morzsa formájában.

Ezekre sorolok most fel néhány példát:

Kenyérszeletek pirítása:

  • étel kiegészítőjeként (mellé tálalva)
  • szendvicsek készítéséhez (egy szelet kenyér, vagy kettévágott zsemle vagy más péksütemény között)

Kenyérkockák pirítása:

Zsemlemorzsa pirítása:

Zsiradékon, tészták és zöldségek kiegészítőjeként (gombócok, derelyék, nudlik, karfiol, brokkoli)

.

 

  • Képek: gyártók képei és saját felvételek
  • Leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás