Konyha a lakásban: létfenntartásunk színtere, közösségi tér, a közös munka lehetőségének alapja, kreatív összmunka valóra váltásának helye és még sorolhatnám.
Konyha a lakásban – igények
A konyhával kapcsolatos igények három nagy csoportra oszthatók:
A konyha az ételkészítés és sok esetben – a lakás méretének vagy kialakításának függvényében – az étkezés helye. Hogy jól érezzük magunkat benne, nem mindegy, hogyan alakítjuk ki. A konyha kialakításánál három fő szempontot célszerű figyelembe venni:
- mekkora legyen?
- mit tudjon?
- milyen legyen?
A fenti kérdésekre a válaszok nagyon sokfélék lehetnek és sok tényező befolyásolja azokat. Ilyen tényezők:
- a lakás és benne a konyha mérete, adottságai
- a konyha kiindulási állapota (új, régi, amely felújításra vagy átalakításra kerül)
- a lakásban élő személyek száma, neme és kora
- a lakás többi helyiségének berendezése
- a lakásban élők ízlése.
Konyha a lakásban – mekkora legyen?
A konyha méretével kapcsolatos igények minimuma, hogy az alapvető funkciók: hűtés, mosogatás, főzés elvégezhetők legyenek. A további funkciók – a konyha méretétől függően sérülhetnek.
A konyha mérete
A konyha mérete rendszerint adott. Alapterülete, magassága, egyéb adottságai (pl. világítása) általában nem változtathatók. Van azonban néhány dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy kényelmesebb legyen a konyhád – amennyiben egyéb adottságok ezt lehetővé teszik. Most saját tapasztalataimból sorolok fel megoldásokat:
- kamra, vagy más kis helyiség (pl. tároló) összenyitása a konyhával
- tároló kialakítása a garázsban vagy más helyiségben.
Mit lehet nélkülözni?
Ha a méretnövelés nem lehetséges, a nem feltétlenül szükséges berendezéseket, eszközöket és készleteket lehet nélkülözni, mint:
- mikrohullámú sütő
- mosogatógép
- fölösleges edények
- olyan eszközök, kisgépek, amelyek nem feltétlenül szükségesek a konyhai műveletekhez
- szükségtelen kézi eszközök.
Ezeknek a dolgoknak a hiányát néhány ötlettel és megfelelő szervezéssel (pl. időnkénti ételhozatás, családi események kiszervezése) pótolni lehet.
Konyha a lakásban – három fő alaptulajdonság
Akármekkora is legyen egy konya, napjainkban három fő alaptulajdonságának kell lennie. Ezek:
- funkcionalitás
- gyakorlatiasság
- takarékosság
A konyha funkciói
Egy konyhában általában az alábbi tevékenységeket végezzük a megfelelő anyagokkal, berendezésekkel és eszközökkel
- tárolás
- hűtés
- ételek előkészítése
- melegítés
- főzés
- sütés
- mosogatás
Ezek közül a három alaptevékenységhez szükséges berendezések megfelelő sorrendje (mind a hűtés/tárolás, mind a főzés után szükséges művelet a lemosás/mosogatás, ezért annak kell a központi helyen lennie a két másik berendezés között. A három fő elem:
hűtés —–> mosogatás <—– főzés
hűtő——–>mosogató <——–főzőlap
Elhelyezésük háromszög alakban célszerű. Az alap berendezések a háromszög csúcsainál helyezkednek el. A háromszög sokféle elrendezésből kialakíthat. Az elrendezés lehet:
- egy sorban
- L alakban
- két sorban
- U alakban
Forrás: a Cliff Konyhabútor oldala.
További példákat, variációkat is találsz a Cliff Konyhabútor oldalán.
Amennyiben lehetséges, a három berendezés között célszerűen munkafelületek vannak, amelyek alatt el lehet helyezni egy fiókos elemet, a sütőt, a mosogatógépet, valamint a tisztítószereket. A felső szekrények felhasználhatók a főző- és étkező edények tárolására.
Kiegészítésként ajánlom a Mi kell a konyhában letölthető anyagomat.
Gyakorlatiasság a konyhában
A gyakorlatias személy:
(A Google keresőben talált anyag szerint)
- jól ismeri a valóságos viszonyokat, a mindennapi élet követelményeit
- jól alkalmazkodik az adott helyzetekhez
- praktikus, leleményesen megtalálja és alkalmazza az élet nehézségeiben jól beváló megoldásokat.
A konyhával kapcsolatban ez azt jelenti, hogy a konyhát működtető személy
- ismeri az élelmiszereket, azok árát és azt, hol szerezhetők be kedvező áron
- kihasználja a szezonalitást és az akciókat
- használja az előnyös ételkészítési és szállítási lehetőségeket
- alkalmazkodik konyhája adottságaihoz.
Takarékosság a konyhában
A takarékosság napjaink kiemelt témája. A konyha meglehetősen energiaigényes hely, ezért napjainkban előtérbe kerül az a kérdés, hogyan lehet a konyhában energiát megtakarítani. Ezt két lépésben lehet megközelíteni:
- a berendezéseknél és eszközöknél
- a munkafolyamatokban
Energiatakarékosság a berendezéseknél és eszközöknél
Többféle lehetőség van. A teljesség igénye nélkül:
- Energiatakarékos megoldások választása. Például indukciós tűzhely, kukta, a mosogatónál helyi vízmelegítés alkalmazása, ha van rá lehetőség, mosogatógép a kézi mosogatás helyett
- A legmagasabb fokú energiamegtakarítási fokozattal rendelkező berendezések vásárlása
- Kézi működtetésű eszközök, pl. különféle darálók, kézi habverő, szeletelő gép helyett kés.
Energiatakarékosság a konyhai műveleteknél
A sok kicsi sokra megy elvnek megfelelően:
- kézi műveletek előnyben részesítése
- a megfelelő melegítőfelület kiválasztása
- a megfelelő főzőfokozat beállítása
- a főzőedény lefedése
- a főzőedény fajtája (hőtartó edények)
- a főzőlapon a maradékhő kihasználása
- az optimális főzési idő betartása
- optimális vízfelhasználás
Milyen legyen a konyha? – Erről a Konyhastílusok bejegyzésben olvashatsz.