Konyha a lakásban: létfenntartásunk színtere, közösségi tér, a közös munka lehetőségének alapja, kreatív összmunka valóra váltásának helye és még sorolhatnám.

Klasszikus konyha

Klasszikus konyha

Konyha a lakásban – igények

A konyhával kapcsolatos igények három nagy csoportra oszthatók:

A konyha az ételkészítés és sok esetben – a lakás méretének vagy kialakításának függvényében – az étkezés helye. Hogy jól érezzük magunkat benne, nem mindegy, hogyan alakítjuk ki. A konyha kialakításánál három fő szempontot célszerű figyelembe venni:

  • mekkora legyen?
  • mit tudjon?
  • milyen legyen?

A fenti kérdésekre a válaszok nagyon sokfélék lehetnek és sok tényező befolyásolja azokat. Ilyen tényezők:

  • a lakás és benne a konyha mérete, adottságai
  • a konyha kiindulási állapota (új, régi, amely felújításra vagy átalakításra kerül)
  • a lakásban élő személyek száma, neme és kora
  • a lakás többi helyiségének berendezése
  • a lakásban élők ízlése.

Konyha a lakásban – mekkora legyen?

A konyha méretével kapcsolatos igények minimuma, hogy az alapvető funkciók: hűtés, mosogatás, főzés elvégezhetők legyenek. A további funkciók – a konyha méretétől függően sérülhetnek.

A konyha mérete

A konyha mérete rendszerint adott. Alapterülete, magassága, egyéb adottságai (pl. világítása) általában nem változtathatók. Van azonban néhány dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy kényelmesebb legyen a konyhád – amennyiben egyéb adottságok ezt lehetővé teszik. Most saját tapasztalataimból sorolok fel megoldásokat:

  • kamra, vagy más kis helyiség (pl. tároló) összenyitása a konyhával
  • tároló kialakítása a garázsban vagy más helyiségben.

Mit lehet nélkülözni?

Ha a méretnövelés nem lehetséges, a nem feltétlenül szükséges berendezéseket, eszközöket és készleteket lehet nélkülözni, mint:

  • mikrohullámú sütő
  • mosogatógép
  • fölösleges edények
  • olyan eszközök, kisgépek, amelyek nem feltétlenül szükségesek a konyhai műveletekhez
  • szükségtelen kézi eszközök.

Ezeknek a dolgoknak a hiányát néhány ötlettel és megfelelő szervezéssel  (pl. időnkénti  ételhozatás, családi események kiszervezése) pótolni lehet.

Konyha a lakásban – három fő alaptulajdonság

Akármekkora is legyen egy konya, napjainkban három fő alaptulajdonságának kell lennie. Ezek:

  • funkcionalitás
  • gyakorlatiasság
  • takarékosság

A konyha funkciói

Egy konyhában általában az alábbi tevékenységeket végezzük a megfelelő anyagokkal, berendezésekkel és eszközökkel

  • tárolás
  • hűtés
  • ételek előkészítése
  • melegítés
  • főzés
  • sütés
  • mosogatás 

Ezek közül a három alaptevékenységhez szükséges berendezések megfelelő sorrendje (mind a hűtés/tárolás, mind a főzés után szükséges művelet a lemosás/mosogatás, ezért annak kell a központi helyen lennie a két másik berendezés között. A három fő elem:

hűtés —–> mosogatás <—– főzés

hűtő——–>mosogató <——–főzőlap

Elhelyezésük háromszög alakban célszerű. Az alap berendezések a háromszög csúcsainál helyezkednek el. A háromszög sokféle elrendezésből kialakíthat. Az elrendezés lehet:

  • egy sorban
Egy soros elrendezés

Egy soros elrendezés

  • L alakban

Elrendezés L alakban

  • két sorban
  • U alakban

Forrás: a Cliff Konyhabútor oldala.

További példákat, variációkat is találsz a Cliff Konyhabútor oldalán.

Amennyiben lehetséges, a három berendezés között célszerűen munkafelületek vannak, amelyek alatt el lehet helyezni egy fiókos elemet, a sütőt, a mosogatógépet, valamint a tisztítószereket. A felső szekrények felhasználhatók a főző- és étkező edények tárolására.

Kiegészítésként ajánlom a Mi kell a konyhában letölthető anyagomat.

Gyakorlatiasság a konyhában

A gyakorlatias személy:

(A Google keresőben talált anyag szerint)

  • jól ismeri a valóságos viszonyokat, a mindennapi élet követelményeit
  • jól alkalmazkodik az adott helyzetekhez
  • praktikus, leleményesen megtalálja és alkalmazza az élet nehézségeiben jól beváló megoldásokat.

A konyhával kapcsolatban ez azt jelenti, hogy a konyhát működtető személy

  • ismeri az élelmiszereket, azok árát és azt, hol szerezhetők be kedvező áron
  • kihasználja a szezonalitást és az akciókat
  • használja az előnyös ételkészítési és szállítási lehetőségeket
  • alkalmazkodik konyhája adottságaihoz.

Takarékosság a konyhában

A takarékosság napjaink kiemelt témája. A konyha meglehetősen energiaigényes hely, ezért napjainkban előtérbe kerül az a kérdés, hogyan lehet a konyhában energiát megtakarítani. Ezt két lépésben lehet megközelíteni:

  • a berendezéseknél és eszközöknél
  • a munkafolyamatokban

Energiatakarékosság a berendezéseknél és eszközöknél

Többféle lehetőség van. A teljesség igénye nélkül:

  • Energiatakarékos megoldások választása. Például indukciós tűzhely, kukta, a mosogatónál helyi vízmelegítés alkalmazása, ha van rá lehetőség, mosogatógép a kézi mosogatás helyett
  • A legmagasabb fokú energiamegtakarítási fokozattal rendelkező berendezések vásárlása
  • Kézi működtetésű eszközök, pl. különféle darálók, kézi habverő, szeletelő gép helyett kés.

Energiatakarékosság a konyhai műveleteknél

A sok kicsi sokra megy elvnek megfelelően:

  • kézi műveletek előnyben részesítése
  • a megfelelő melegítőfelület kiválasztása
  • a megfelelő főzőfokozat beállítása
  • a főzőedény lefedése
  • a főzőedény fajtája (hőtartó edények)
  • a főzőlapon a maradékhő kihasználása
  • az optimális főzési idő betartása
  • optimális vízfelhasználás

 

Milyen legyen a konyha? – Erről a Konyhastílusok bejegyzésben olvashatsz.

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás