Konyhai mérőeszközök: alap konyhai eszközök. Vannak ugyan tapasztalt, főleg falusi asszonyok, akik mindent gondolom-formán, illetve amennyit felvesz alapon sütnek-főznek, de a fiatalabb generáció tagjai között kevesen vannak, akik – főleg a sütésnek – neki mernek kezdeni valamilyen mérőeszköz nélkül. A főzés más dolog, ahhoz a gyakorlottabbaknak már tényleg nem kell mérőeszköz, csak néhány – amúgy is meglévő – kanál. Akinek viszont nincs gyakorlata, annak szüksége van a konyhában különféle mérőeszközökre.
Konyhai mérőeszközök – mit is kell mérnünk?
Mit is kell mérnünk?
A következőket:
Súly:
erre valók a különféle mérlegek:
- főzésnél cukor, liszt, zöldségek, vaj, zsír, búzadara, stb..
- befőzésnél gyümölcs, cukor. Erre valók a mérlegek.
Térfogat:
erre valók a különféle térfogatmérő eszközök
víz, tej, olaj, tejszjn, tejföl, olaj stb .mérésére
- mérőpoharak
- mérőedények
- mérőkanalak
Hőmérséklet:
erre valók a különféle hőmérők
- sütő (a korszerű sütők megmérik maguk és ki is jelzik.
- étel belseje
- italok.
Idő:
sütési, főzési idő: erre való
- az óra (a korszerű sütőkben óra is van, de akár megteszi egy vekker)
A mérés egyszerűsítése
A mérés sok esetben egyszerűsíthető. Ilyen példák:
Súly helyett térfogatot mérünk:
Nagyobb súlyok mérésre
- mérőpohár: beosztással: vannak olyan mérőpoharak, amelyekkel cukrot, lisztet is kimérhetünk
- bögre (pl. rizs főzésnél 1 bogre rizs, 2 bögre víz, bögrés sütemények)
- mérőedény beosztással
- vaj, tejföl, joghurt, kefir arányos része
Kisebb súlyok mérésére a legalkalmasabb
- mérőkanál a sorozat tagjai különféle kanálméretnek felelnek meg (pl. evőkanál, teáskanál, kávéskanál, mokkáskanál, a leírásban a hozzájuk tartozó súly-értékek is szerepelnek)
Hőmérséklet mérés helyett tapasztalat alapján időt mérünk és az ételt ellenőrizzük:
- pl. nagyobb darab húsok: ahány deka, annyi percig kell sütni.
Súly helyett darabszámot mérünk:
- pl. lehet tudni, hogy egy közepes méretű tojás kb. 5 dkg.
Mérőeszközök
Az egyes mérőeszközök részletes ismertetését itt találod: