Lencsegulyás: ritkán készíjuk, mert a babgulyás – amit viszont gyakrabban – az ismertebb étel. Marha- vagy sertéshúsból is főzhetjük, ez utóbbiból gyorsabban elkészül.

Lencsegulyás

Lencsegulyás

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 – 6 adaghoz

  • 20 dkg lencse
  • 40 dkg marhalábszár
  • 1 db nagyobb hagyma
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1/8 közepes zeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 mokkáskanál őrölt kömény
  • 5 dkg csipetke (száraz tészta)
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • só (ízlés szerint)

Bevásárlólista

  • 20 dkg lencse
  • 40 dkg marhalábszár
  • 1 db nagyobb hagyma
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 db közepes zeller
  • csipetke (a legkisebb csomagolás)
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, őrölt kömény, só, zsír, liszt, fűszerpaprika

Előkészítés

  • A húst felkockázod.

    Hús kockákra vágva

    Hús kockákra vágva

  • A hagymád felaprítod.
  • A lencsét megmosod, beáztatod (kb. 1 órára). A lencsét nem feltétlenül kell beáztatnod, de beáztatás után kb. annyi ideig megfő, mint a zöldségek és a csipetke, így mindent egyszerre hozzá tudsz tenni a húshoz.

    Lencse beáztatva

    Lencse beáztatva

(A többi előkészítő munkát a hús párolása közben végzed el, mert így időt takarítasz meg.)

Lencsegulyás készítése

  1. A hagymát egy nagyobb lábosban (akár 4 literes), egy kanál zsíron üvegesre párolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Hozzáadod a kockákra vágott húst, addig párolod (közben forgatod, amíg a színe kivilágosodik.
  3. Kevés vizet adsz hozzá, és fedő alatt puhára párolod. (Közben megsózod.)
    Hús párolása 1

    Hús párolása 1

    Hús párolása 2

    Hús párolása 2

  4. Amíg a hús párolódik, a sárgarépát, fehérrépát, zellert kockákra vagy karikákra, félkarikákra darabolod,  a fokhagymát vékony szeletekre vágod, a petrezselyem nagy részét felaprítod.

    Zöldségek

    Zöldségek

  5. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadod a lecsepegtetett lencsét, a zöldségeket, a fokhagymát, a köményt és kb. 1,5 liter füstölt hús főzővizet vagy vizet.
    Lencse és zöldségek-hozzáadva

    Lencse és zöldségek-hozzáadva

    Főzés

    Főzés

  6. Addig főzöd, amíg minden megpuhul. Közben 1 kanál zsírból, 1 kanál lisztből és a piros fűszerpaprikából rántást készítesz,  a tűzhelyen félrehúzod, hagyod hűlni.
  7. Amikor a levesben már minden puha, a rántást felengeded a főzőlével, majd a leveshez öntöd és az egészet felforralod. Ha szükséges, vizet és sót teszel hozzá. Ezzel a leves elkészült.

    Lencsegulyás készen

    Lencsegulyás készen

Elkészítési idő:

  • Hagyma és hús feldarabolása: 5 perc
  • Hús párolása és egyéb munkák: 90 perc
  • Berántás, felforralás: 5 perc

Összesen: 100 perc

Lencsegulyás tálalása

A levest tányérokba mered. Megszórod vágott petrezselyemmel.

Lencsegulyás tálalva 1

Lencsegulyás tálalva 1

Lencsegulyás tálalva 2

Lencsegulyás tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás