Lencsegulyás: ritkán készíjuk, mert a babgulyás – amit viszont gyakrabban – az ismertebb étel. Marha- vagy sertéshúsból is főzhetjük, ez utóbbiból gyorsabban elkészül.
Lencsegulyás
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 – 6 adaghoz
- 20 dkg lencse
- 40 dkg marhalábszár
- 1 db nagyobb hagyma
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1/8 közepes zeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 mokkáskanál őrölt kömény
- 5 dkg csipetke (száraz tészta)
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- só (ízlés szerint)
Bevásárlólista
- 20 dkg lencse
- 40 dkg marhalábszár
- 1 db nagyobb hagyma
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 db közepes zeller
- csipetke (a legkisebb csomagolás)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, őrölt kömény, só, zsír, liszt, fűszerpaprika
Előkészítés
- A húst felkockázod.
Hús kockákra vágva
- A hagymád felaprítod.
- A lencsét megmosod, beáztatod (kb. 1 órára). A lencsét nem feltétlenül kell beáztatnod, de beáztatás után kb. annyi ideig megfő, mint a zöldségek és a csipetke, így mindent egyszerre hozzá tudsz tenni a húshoz.
Lencse beáztatva
(A többi előkészítő munkát a hús párolása közben végzed el, mert így időt takarítasz meg.)
Lencsegulyás készítése
- A hagymát egy nagyobb lábosban (akár 4 literes), egy kanál zsíron üvegesre párolod.
Hagyma párolása
- Hozzáadod a kockákra vágott húst, addig párolod (közben forgatod, amíg a színe kivilágosodik.
- Kevés vizet adsz hozzá, és fedő alatt puhára párolod. (Közben megsózod.)
Hús párolása 1
Hús párolása 2
- Amíg a hús párolódik, a sárgarépát, fehérrépát, zellert kockákra vagy karikákra, félkarikákra darabolod, a fokhagymát vékony szeletekre vágod, a petrezselyem nagy részét felaprítod.
Zöldségek
- Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadod a lecsepegtetett lencsét, a zöldségeket, a fokhagymát, a köményt és kb. 1,5 liter füstölt hús főzővizet vagy vizet.
Lencse és zöldségek-hozzáadva
Főzés
- Addig főzöd, amíg minden megpuhul. Közben 1 kanál zsírból, 1 kanál lisztből és a piros fűszerpaprikából rántást készítesz, a tűzhelyen félrehúzod, hagyod hűlni.
- Amikor a levesben már minden puha, a rántást felengeded a főzőlével, majd a leveshez öntöd és az egészet felforralod. Ha szükséges, vizet és sót teszel hozzá. Ezzel a leves elkészült.
Lencsegulyás készen
Elkészítési idő:
- Hagyma és hús feldarabolása: 5 perc
- Hús párolása és egyéb munkák: 90 perc
- Berántás, felforralás: 5 perc
Összesen: 100 perc
Lencsegulyás tálalása
A levest tányérokba mered. Megszórod vágott petrezselyemmel.

Lencsegulyás tálalva 1

Lencsegulyás tálalva 2
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa