Medvehagymás sonkás leveles tészta: készen kapható leveles tésztából 40 perc alatt elkészül. Akár vendégváró is lehet. Ha nincs medvehagyma szezon, helyezz rá spenótleveleket.

Medvehagymás sonkás leveles tészta
Medvehagymás sonkás leveles tészta
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
1 nagyobb tepsihez
- 1 csomag leveles tészta
- 12 db medvehagyma levél
- 4 – 6 szelet sonka
- 1 db tojás a kenéshez
- szezám mag
Bevásárlólista
- 1 csomag leveles tészta
- 1 csokor medvehagyma
- 4 – 6 szelet sonka (a méretétől függően)
- 1 db tojás
Emlékeztető: szezám mag
Előkészítés
A leveles tésztát kiveszed a fagyasztóból és hagyod, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Kicsomagolod.
Medvehagymás sonkás leveles tészta készítése
- A leveles tésztát kihajtogatás nélkül nyújtólapon kinyújtod akkorára, hogy 12 (3×4) db, kb. 10 -12 cm-es lapot lehessen kivágni belőle (tehát 30 -36 x 40 -48 cm legyen.
- Kiméred, hogy a lapok egyforma nagyok legyenek, és a vágás helyét késsel vékonyan bejelölöd.
Leveles tészta nyújtva, darabolva
- A lapokat kivágod.
- Megtöltöd: mindegyikre ráteszel 1 db medvehagyma levelet, majd ráfektetsz egy darab sonkát, kb. akkorát, amekkorát a képen látsz. Lényeg, hogy maradjon szabad tésztafelület az összecsavaráskor, amit majd egymásra tudsz fektetni.
Töltelék a tésztalapokon
- A lapokat egyenként összecsavarod, a tésztavéget kis nyomással lerögzíted.
Tésztalapok összecsavarva 2
- Egyenletesen elosztva ráfekteted a rudacskákat sütőpapírral kibélelt sütőlapra.
Tésztalapok összecsavarva 1
- Megkened felvert tojással vagy tojássárgájával.
- Szezámmaggal megszórod.
- Előmelegített sütőben 175 fokon sütöd alsó-felső állásban, amíg a teteje szépen megpirul. (Ez
- A sütési idő 15-20 percig fog majd tartani.
Megsütve
Elkészítési idő:
- Tészta előkészítése: 5 perc
- Tészta töltése, összehajtása, elhelyezése, megkenése: 15 perc
- Sütés: 20 perc
Összesen: 40 perc
Tálalás
A megsült és kihűlt tészta rudakat tálon vagy tányérokon tálalod.

Tálalva 1

Tálalva 2
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa