Jugó torta: igazi retró sütemény. Abban az időben volt divatban, amikor még volt Jugoszlávia, és röviden csak Jugónak hívta mindenki. Nem minden volt jó, ami onnan származott, de ez a torta az.

Jugó torta

Jugó torta

Elkészítési idő: 140 perc

Hozzávalók

kb. 10×40, vagy 20×20 cm-es tortához, vagy más alakú, kb. 4 dm2 alapú tortához (téglalap alakú süteményeket is készíthetsz belőle)

A tortalaphoz:

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál porcukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál víz
  • 1/2 csomag sütőpor

A krémhez::

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3,5 dl tej
  • 3,5 evőkanál liszt
  • 1 rúd vanília
  • 2 csomag vaníliás cukor

A csokoládé mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj

Bevásárlólista

  • 5 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg vaj
  • 0,5 kg porcukor
  • 0,5 liter tej
  • 1 rúd vanília
  • 2 csomag vaníliás cukor

Emlékeztető:  liszt, kakaó

Előkészítés:

  • A készítés előtt kb. 1 órával kiszeded a hűtően tárolt anyagokat.

Jugó torta készítése

Tortalap készítése

  1. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztod. Vigyázz, ne kerüljön sárgája a fehérjébe, mert nem verődik fel.
  2. A fehérjéből és cukorból keményhabot versz. Beleteszel 2 csepp citromot vagy ecetet. Először habbá vered, majd a cukrot részletekben hozzáadva folytatod a habverést addig, amíg kemény lesz a hab.

    Tojáshab felverve

    Tojáshab felverve

  3. A sütőt előmelegíted 175 fokon.
  4. A tojások sárgáját összekevered és óvatosan hozzákevered a habhoz.

    Tojások sárgája és liszt hozzákeverve

    Tojások sárgája hozzákeverve

  5. Az átszitált lisztbe belekevered a kakaót és a sütőport, majd óvatosan hozzákevered a habhoz. Végül a 2 evőkanál vizet is hozzá kevered.

    Torta tészta készen

    Torta tészta készen

  6. Sütőpapírral bélelt tepsiben 175 fokon sütöd. A tészta vastagságától függően ehhez 25 – 40 perc kell, de tűpróbával ellenőrizd le és állíts be a sütési időt. Amikor megsült, pihentesd a sütőben 10 – 15 percig.
    Torta tésztája sütés előtt

    Torta tésztája sütés előtt

    Torta tésztája megsütve

    Torta tésztája megsütve

  7. Szedd ki deszkára fordított helyzetben, akkor saját súlyától kiegyenlítődnek a vastagsági különbségek. Középen vágd ketté, vagy félbe és hagyd, hogy kihűljön.

    Torta tészta kettévágva

    Torta tészta kettévágva

Krém készítése:

  1. A tejet egy kisebb lábosba teszed. Belekaparod a vanília rúd belsejét. Hozzá kevered a lisztet és sűrű masszává főzöd.
  2. A vajat és a cukrot habosra kevered, majd a kihűlt tejes masszát részletekben hozzá kevered.

Csokoládé máz készítése:

  1. A vajat és a csokoládét vízfürdő fölött megolvasztod és összekevered.

    Csokoládé máz

    Csokoládé máz

A jugó torta összeállítása

  1. Egy megfelelő méretű tálon elhelyezed a tészta alsó lapját.
  2. Rákened a krém nagy részét az alaplapra, ráhelyezed a felső lapot, majd az oldalát is bekened a krémmel.
    Torta töltése 1

    Torta töltése 1

    Torta töltése 2

    Torta töltése 2

    Tortalapok megtöltve

    Tortalapok megtöltve

A csokoládé mázat rácsurgatod, nem baj, ha az oldalára is lefolyik, senkit nem fog zavarni.

Torta csokoládé mázzal borítva

Torta csokoládé mázzal borítva

Elkészítési idő:

  • Torta tészta, krém, csokoládé máz készítése:100 perc
  • Torta pihentetése sütés után 20 perc
  • Torta töltése, bevonás csokoládé mázzal: 20 perc

Összesen: 140 perc

 

Tálalás

A levágott torta-szeleteket tányérokra teszed, ha éppen van otthon, menta levéllel díszítheted.

Jugó torta tálalva 1

Jugó torta tálalva 1

Jugó torta tálalva 2

Jugó torta tálalva 2

 

Torta, fotók és leírás készítése: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás