Zöldséges gombaleves: a zöldségek és az alaplé teszik a gombalevest igazán finommá, ezért – ha lehet – ezeket ne hagy ki belőle.
Zöldséges gombaleves
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 40 dkg termesztett csiperke
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 db közepes hagyma
- 1/8 db közepes zeller
- 10 dkg mirelit zöldborsó (lehet friss is)
- 1 evőkanál sertés-zsír v. 2 ek napraforgó olaj
- 2 evőkanál liszt
- 0,5 liter alaplé vagy húsleves
- 0,5 liter víz
- 1 csokor petrezselyem
- 1 só -ízlés szerint
A levesbetéthez (nokedli):
- 1 tojás
- kb. 2 evőkanál liszt
- 2 csipet só
Bevásárlólista
- 40 dkg termesztett csiperke
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 db közepes hagyma
- 1 db közepes zeller
- 1 kisebb csomag mirelit zöldborsó
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír vagy napraforgó olaj, liszt, alaplé vagy húsleves, só
Előkészítés
- A zöldségeket felkockázod.
- A hagymát és a petrezselymet felaprítod.
- A gombát darabokra vágod.
Zöldséges gombaleves készítése
- A zsiradékon a hagymát megpárolod egy közepes méretű lábosban vagy fazékban.
- Ráteszed a sárgarépát, fehérrépát, zellert és tovább párolod kb. 15 percig. Kissé le is piríthatod, mert akkor a sárgarépától szebb színe lesz a levesnek.
- Hozzáadod a zöldborsót.
- Ráteszed a gombát és tovább párolod kb. 10 percig.
- Megszórod a liszttel. Megkevergeted.
- Hozzáadod az alaplevet és a vizet. Lassan felforralod.
- Amig a leves felforr, elkészíted a nokedlitésztát és beleszaggatod a lassan forró levesbe.
- Amikor a nokedlik feljöttek a leves tetejére, elkészültél.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Hagyma és zöldségek párolása: 20 perc
- Főzés, nokedli kifőzése: 20 perc
Összesen: 55 perc
Zöldséges gombaleves tálalása
Az elkészült levesre rászórod a vágott petrezselymet és tálalhatod.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa