Túrós csusza: az egyik legkedveltebb és legegyszerűbb magyar tésztaétel. Ha házi tésztából készül, akkor meg igazi csoda szalonna pörccel és annak zsírjával.

Túrós csusza

Túrós csusza recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 személyre

  • 500 g házi készítésű csusza tészta

    Csusza tészta

    Csusza tészta

  • 400 g tehéntúró
  • 3,5  dl tejföl
  • 10 – 15  dkg füstölt szalonna

Előkészítés

  • Kapcsold be a sütőt 180 fokra.
  • Tegyél fel vizet melegedni egy 5 literes fazékban (4 liter víz kell a tészta kifőzéséhez).
  • A szalonnát vágd fel. Készíts 2-3 kakastaréjt (a héját ne vágd le, mert akkor nem fog felgöndörödni), a többit kockázd fel.

    Feldarabolt szalonna

    Feldarabolt szalonna

  • A túrót dolgozd össze egy villával és 3 dl tejföllel (a többit tedd félre, a tészta tetejére.
    Túró és tejföl

    Túró és tejföl

    Túró és tejföl összekeverve

    Túró és tejföl összekeverve

A túrós csusza elkészítése

  • A szalonnakockákat olvaszd ki és a pörcöt szedd ki egy kistányérra.

    Szalonnakockák kiolvasztása

    Szalonnakockák kiolvasztása

  • Tegyél a vízbe sót, és amikor már lobogva forr, tedd bele a tésztát. A frissen készített házi tészta néhány perc alatt megfő.  Szedd ki a tésztát és keverd össze a szalonnazsírral.
    Tészta kifőzése

    Tészta kifőzése

    Kifőtt tészta kiszedése

    Kifőtt tészta kiszedése

  • Tedd rá a túrót és a szalonnapörcöt, keverd jól össze és tedd át egy tűzálló tálba (lehet akár tepsi is).
  • Tetejére kend a maradék tejfölt, tedd rá a kakastaréjokat és tedd be a sütőbe.

    Előkészítve átsütésre

    Előkészítve átsütésre

  • Süsd át 15-20 percig (elég, ha átforrósodik, a teteje kissé megpirul és a szalonna szeletek meggörbülnek).

    Átsütés után

    Átsütés után

Elkészítési idő:

  • Csuszatészta kifőzése (közben: túró összekeverése, szalonna felvágása): 15 perc
  • Szalonna kiolvasztása: 10 perc
  • Összekeverés: 5 perc
  • Átsütés: 30 perc

Összesen: 60 perc (frissen készített házi tésztából 90 perc)

A túrós csusza tálalása

A sütőtálból a tésztát tányérokra szeded, Szalonna darabokat tégy a tetejére.Túrós csusza

Túrós csusza tálalva

Túrós csusza tálalva

 

Megjegyzés:

A túrós csuszát gyakran tálalják halászlé után második fogásként, de például harcsa pörkölthöz köretként is.

 

Képek: saját készítés, saját felvételek.

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás