Almaleves almalével: így készítve az almaleves intenzívebb alma ízű lesz. Sokszor főztem már almalevest, de csak most jutott eszembe, hogy almalével lehetne dúsítani. Finom lett.
Almaleves almalével
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 3 db nagyobb, vagy 4 db kisebb alma
- 1 db citrom
- 3 evőkanál kristálycukor
- 3 dl 100 %-os almalé
- 1,5 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 7 dl víz
- Fűszerek: 3 – 4 kisebb fahéjdarab, 4 db szegfűszeg
Bevásárlólista
- 3 db nagyobb, vagy 4 db kisebb alma
- 1 db citrom
- 1 liter 100 %-os almalé
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: kristálycukor, liszt, fahéj, szegfűszeg
Előkészítés
- A citrom közepéből kivágsz négy szép, vékony szeletet és félre teszed a tálaláshoz. A megmaradt darabokról levágod a héjat úgy, hogy a héj alatti fehér rész ne kerüljön rá (íze keserű, és a levest is keserűvé teheti).
- A vizet, az almalét, a kristálycukrot és a citrom darabok héját és levét egy kb. 2 literes lábosba teszed. Ez lesz a leves-alap.
- A fahéj darabokat és a szegfűszeget egy tea-tojásban a vízbe lógatod. (Nem túl szerencsés, ha ezek úszkálnak a levesben. Ha nincs tea-tojásod, kis gézdarabot is használhatsz.)
- Az almákat meghámozod. A héjból félreteszel néhány darabot (ha van piros, akkor azt).
Almaleves almalével – elkészítés
- Az almákat feldarabolod. Ha van alma-szeletelőd, akkor nagyon gyorsan megy. A meghámozott almákat az alma-szeletelővel egy mozdulattal 8 szeletre vágod, majd minden darabot még egy késsel szétvágsz.
- A feldarabolt almákat azonnal a lábosban levő leves-alapba teszed. Ez esetben a citromlének köszönhetően nem fognak megbarnulni.
- Az almás keveréket felforralod.
- Amíg melegszik, elkészíted a habarást. A lisztet egy nagyobb bögrében vagy tálkában simára kevered a tejföllel. Ha tálkában készíted, habverőt is használhatsz. Utána a felmelegített leves-alapból kanalanként hozzáadva felhígítod annyira, hogy önteni lehessen.
- Az alma nagyon gyorsan megpuhul, amikor forrni kezd, már keverés közben hozzá öntheted a habarást.
- Összekevered, felforralod és ezzel a leves el is készült. Az alma ízétől függően tehetsz még bele cukrot vagy citromlét.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Leves felforralás, habarás, újra forralás: 15 perc
Összesen: 30 perc
Almaleves almalével – tálalás
Az elkészült levest tálkákba vagy nagyobb csészékbe teszed. Oldalára bevágott citrom-karikát helyezel, tetejére teszel egy kevés elütő színű almahéjat.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa