Almaleves almalével: így készítve az almaleves intenzívebb alma ízű lesz. Sokszor főztem már almalevest, de csak most jutott eszembe, hogy almalével lehetne dúsítani. Finom lett.

Almaleves almalével

Almaleves almalével

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 3 db nagyobb, vagy 4 db kisebb alma
  • 1 db citrom

    Hozzávalók: alma és citrom

    Hozzávalók: alma és citrom

  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3 dl 100 %-os almalé
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 7 dl víz
  • Fűszerek: 3 – 4 kisebb fahéjdarab, 4 db szegfűszeg

Bevásárlólista

  • 3 db nagyobb, vagy 4 db kisebb alma
  • 1 db citrom
  • 1 liter 100 %-os almalé
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: kristálycukor, liszt, fahéj, szegfűszeg

Előkészítés

  • A citrom közepéből kivágsz négy szép, vékony szeletet és félre teszed a tálaláshoz. A megmaradt darabokról levágod a héjat úgy, hogy a héj alatti fehér rész ne kerüljön rá (íze keserű, és a levest is keserűvé teheti).
  • A vizet, az almalét, a kristálycukrot és a citrom darabok héját és levét egy kb. 2 literes lábosba teszed. Ez lesz a leves-alap.
  • A fahéj darabokat és a szegfűszeget egy tea-tojásban a vízbe lógatod. (Nem túl szerencsés, ha ezek úszkálnak a levesben. Ha nincs tea-tojásod, kis gézdarabot is használhatsz.)
  • Az almákat meghámozod. A héjból félreteszel néhány darabot (ha van piros, akkor azt).

Almaleves almalével – elkészítés

  1. Az almákat feldarabolod. Ha van alma-szeletelőd, akkor nagyon gyorsan megy. A meghámozott almákat az alma-szeletelővel egy mozdulattal 8 szeletre vágod, majd minden darabot még egy késsel szétvágsz.
    Alma-szeletelés

    Alma-szeletelés

    Alma feldarabolva és citromhéj

    Alma feldarabolva és citromhéj

  2. A feldarabolt almákat azonnal a lábosban levő leves-alapba teszed. Ez esetben a citromlének köszönhetően nem fognak megbarnulni.

    Alma főzés ellőtt

    Alma főzés ellőtt

  3. Az almás keveréket felforralod.

    Alma-főzés

    Alma-főzés

  4. Amíg melegszik, elkészíted a habarást. A lisztet egy nagyobb bögrében vagy tálkában simára kevered a tejföllel. Ha tálkában készíted, habverőt is használhatsz. Utána a felmelegített leves-alapból kanalanként hozzáadva felhígítod annyira, hogy önteni lehessen.
  5. Az alma nagyon gyorsan megpuhul, amikor forrni kezd, már keverés közben hozzá öntheted a habarást.
  6. Összekevered, felforralod és ezzel a leves el is készült. Az alma ízétől függően tehetsz még bele cukrot vagy citromlét.

    Almaleves almalével készen

    Almaleves almalével készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Leves felforralás, habarás, újra forralás: 15 perc

Összesen: 30 perc

Almaleves almalével – tálalás

Az elkészült levest tálkákba vagy nagyobb csészékbe teszed. Oldalára bevágott citrom-karikát helyezel, tetejére teszel egy kevés elütő színű almahéjat.

Almaleves almalével tálalva 1

Almaleves almalével tálalva 1

Almaleves almalével tálalva 2

Almaleves almalével tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás