Asztali grillsütő: egész évben használható. A grillezés egyébként a nyárhoz kötődik, mert eredeti formájában a parázs fölötti sütést nevezzük grillezésnek, ez pedig szabadtéri tevékenység. De mi van télen? Mit tegyen az, aki nem olyan szerencsés, hogy családi házban lakik, vagy nincs nyaralója? Nem kell lemondania a grillezett ételek élvezetéről: az asztali grillsütő a megoldás télen és nyáron mindenki számára. Aki grillezésre adja a fejét, nem árt, ha néhány dolgot megismer erről a sokak által kedvelt sütési módszerről.
Barbecue és grillezés
Ez a kétféle ételkészítési technika a gyakorlatban összemosódik. Bár, ha jó az eredmény – majdnem mindegy, hogyan nevezzük. Azért nem árt, ha tudod, mi a különbség a kettő között.
Barbecue (BBQ):
Fából vagy faszénből készített parázson,100-120 fok közötti (viszonylag alacsony) hőmérsékleten, hosszú ideig (több óra) tartó sütés. Az előzőleg bepácolt hús egy rostélyon (vas lapon) helyezkedik el úgy, hogy közben füst is éri. Nagy darab húsokat szokás így készíteni, hogy a hús belseje is átsüljön, külső része pedig a sütés vége felé az erre a célra készített szósszal bekenve ropogós legyen.
Grillezés:
A fából vagy faszénből készült parázs fölött a bepácolt hús magasabb hőfokon (130-140 fokon) rácson sül, a zsír kifolyik belőle, amelyet a rostély megfelelő kialakításával el lehet vezetni és fel lehet fogni,
Történet
A barbecue amerikai eredetű szó. A szabad tűzön való sütést az emberiség már régóta ismeri. Az amerikai kontinensen az indiánoktól tanulták a spanyolok, majd tőlük vették át az angolok.
De nem is kell ilyen messzire mennünk, ha ennek a technikának az eredetét keressük. Talán emlékszel még gyerekkorod szalonnasütéseire. Mi is történt ott? A szalonnát a tűz fölé tartottad egy hosszú, erdőben vágott bot végén, a kiolvadó zsírt felfogtad egy darab kenyéren, és amikor megsült a szalonna, együtt megetted mind a kettőt, esetleg zöldpaprikával vagy karikára vágott hagymával. Talán nyársat is sütöttél így a bot végére mindenféle ehető darabot (húst, szalonnát, zöldpaprikát) szúrva.Ha nem is volt részed benne, bizonyára hallottad, hogy még egy ökröt is meg lehet sütni nyárson, malacot, vagy bárányt most is sütnek kivételes alkalmakkor, például fesztiválokon.
Alapinformációk a grillezéshez
A grillezés ételek előnyei
- Ezzel a módszerrel a sütés zsír nélkül történik, sőt a zsír egy része az ételből el is távozik, tehát kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a zsírban vagy olajban történő sütés.
- Megfelelő fűszerezéssel kiváló ízek érhetők el.
- Minden, ami jó, benne marad a húsban.
Mit lehet grillezni?
Az élelmiszerek nagy részét:
- húsokat
- halakat
- tenger gyümölcsit
- zöldségeket
- gyümölcsöket.
Ha nincs még benne gyakorlatod, ne kezdj grillezni egy jó nagy darab marhahúst! Kezd kicsontozott csirkecombbal, sertés tarjával, zöldségekkel.
A grillezéshez használt berendezések
Fő részei:
hőforrás, amely lehet
- fából vagy faszénből készült parázs
- géz
- elektromos áram
a rostély
- sima vagy strukturált vaslap
- lávakő
- rács, megfelelő kialakítással, zsírelvezetővel.
Ez a cikk nem tartalmazza a barbecue és a grillezés konkrét leírást és recepteket. Célja egy olyan készülékcsoport bemutatása, amelyet használhatsz télen és nyáron és még kert sem kell hozzá. Ilyen készülék az
Asztali grillsütő
- Hőforrása: elektromos áram
- Rostély: hullámos, rendszerint tapadásmentes bevonattal ellátott alumínium lap
- Rendszerint két rostély van, amelyek egyszerre két oldalon sütnek illetve kinyitva kétszeres felülettel rendelkeznek és asztali grillként funkcionálnak.
Érdekelhet még: