Bakonyi csirkecomb: gondolhatnád, hogy gyorsan elkészül, de nem. Azért nem, mert a mártást nagy gonddal kell elkészíteni, az tart sokáig – viszont nagyon finom. .

Kicsontozott bakonyi csirkecomb

Bakonyi csirkecomb

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 4 db nagyobb csirkecomb
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 0,5 kg gomba (termesztett csiperke)
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db nagyobb vagy 2 db kisebb paradicsom
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Bevásárlólista

  • 4 db nagyobb csirkecomb
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 0,5 kg gomba (termesztett csiperke
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db nagyobb vagy 2 db kisebb paradicsom
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: liszt, só, piros fűszerpaprika

Előkészítés

  • A csirkecombokat átnézed, szükség szerint megtisztítod, majd (lehetőleg az izületeknél – kettévágod
  • A szalonnát felkockázod.
  • A hagymát apróra vágod.
  • A zöldpaprikát apró kockákra darabolod.
  • A többi előkészítő munkát főzés közben elvégezheted.

Bakonyi csirkecomb készítése

  1. A szalonnát egy serpenyőben kiolvasztod, a pörcöt kiszeded (akár benne is hagyhatod, mert nem fog zavarni – kipróbáltam). A kiszedett pörc viszont elég lesz egy túrós tésztára.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  2. A szalonnazsírban a húsok mindkét oldalát elősütöd, majd a serpenyőből kiszeded.
  3. A maradék szalonnazsíron (ha kevés lenne, tégy még hozzá) üvegesre párolod a hagymát, vele együtt párolod a zöldpaprikát is.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  4. Amíg ez megtörténik, a paradicsom héját forró vízbe mártás után eltávolítod, majd a paradicsomhúst feldarabolod és a megpárolódott hagymához adod.

    Mártás alap pátolása 2

    Mártás alap pátolása 2

  5. Ezután több (általában három) párolási-pirítási művelet következik egészen addig, amíg a mártás  alap szinte pépessé válik. (Ha ez nem történne meg, botmixerrel segíthetsz rajta.)
    Mártás alap pátolása 1

    Mártás alap pátolása 1

    Mártás alap pirítása

    Mártás alap pirítása

  6. Közben a gombákat megtisztítod (vízben nem áztatod, mert sok vizet képes felvenni), feldarabolod.
  7. A pépes mártás alapba visszarakod a húsokat és fedő alatt majdnem puhára párolod.

    Csirke mártásban

    Csirke mártásban

  8. Hozzáadod a gombát és addig párolod tovább, amíg a hús is és a gomba is megpuhul. Nem baj, ha kicsit sok benne a lé, mert a habarással majd besűríted.

    Gombával 1

    Gombával 1

  9. Közben a tejfölből és lisztből, a pároló lével felhígítva elkészíted a habarást.
  10. A húsokat kissé félrehúzva besűríted a főzőlevet, felforralod és az étel el  is készült.

    Gombával 2

    Gombával 2

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • A mártás alap készítése: 60 perc
  • Hús és gomba párolása: 50 perc
  • Sűrítés: 5 perc

Összesen: 130 perc

Bakonyi csirkecomb tálalása

Nokedli illik hozzá, amit a mártás alap párolódása közben kényelmesen elkészíthetsz. (A most következő képeknél a húson nem látszik a piros paprika színe, de lehet, hogy ez a kék tányér miatt van.)

Kicsontozott bakonyi csirkecomb tálalva 1

Kicsontozott bakonyi csirkecomb tálalva 1

Kicsontozott bakonyi csirkecomb tálalva 2

Kicsontozott bakonyi csirkecomb tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás