Bakonyi csirkecomb: gondolhatnád, hogy gyorsan elkészül, de nem. Azért nem, mert a mártást nagy gonddal kell elkészíteni, az tart sokáig – viszont nagyon finom. .
Bakonyi csirkecomb
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 4 db nagyobb csirkecomb
- 15 dkg füstölt szalonna
- 0,5 kg gomba (termesztett csiperke)
- 2 db közepes hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db nagyobb vagy 2 db kisebb paradicsom
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- 1 kis pohár tejföl
- 1 evőkanál liszt
- só
Bevásárlólista
- 4 db nagyobb csirkecomb
- 15 dkg füstölt szalonna
- 0,5 kg gomba (termesztett csiperke
- 2 db közepes hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db nagyobb vagy 2 db kisebb paradicsom
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: liszt, só, piros fűszerpaprika
Előkészítés
- A csirkecombokat átnézed, szükség szerint megtisztítod, majd (lehetőleg az izületeknél – kettévágod
- A szalonnát felkockázod.
- A hagymát apróra vágod.
- A zöldpaprikát apró kockákra darabolod.
- A többi előkészítő munkát főzés közben elvégezheted.
Bakonyi csirkecomb készítése
- A szalonnát egy serpenyőben kiolvasztod, a pörcöt kiszeded (akár benne is hagyhatod, mert nem fog zavarni – kipróbáltam). A kiszedett pörc viszont elég lesz egy túrós tésztára.
- A szalonnazsírban a húsok mindkét oldalát elősütöd, majd a serpenyőből kiszeded.
- A maradék szalonnazsíron (ha kevés lenne, tégy még hozzá) üvegesre párolod a hagymát, vele együtt párolod a zöldpaprikát is.
- Amíg ez megtörténik, a paradicsom héját forró vízbe mártás után eltávolítod, majd a paradicsomhúst feldarabolod és a megpárolódott hagymához adod.
- Ezután több (általában három) párolási-pirítási művelet következik egészen addig, amíg a mártás alap szinte pépessé válik. (Ha ez nem történne meg, botmixerrel segíthetsz rajta.)
- Közben a gombákat megtisztítod (vízben nem áztatod, mert sok vizet képes felvenni), feldarabolod.
- A pépes mártás alapba visszarakod a húsokat és fedő alatt majdnem puhára párolod.
- Hozzáadod a gombát és addig párolod tovább, amíg a hús is és a gomba is megpuhul. Nem baj, ha kicsit sok benne a lé, mert a habarással majd besűríted.
- Közben a tejfölből és lisztből, a pároló lével felhígítva elkészíted a habarást.
- A húsokat kissé félrehúzva besűríted a főzőlevet, felforralod és az étel el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- A mártás alap készítése: 60 perc
- Hús és gomba párolása: 50 perc
- Sűrítés: 5 perc
Összesen: 130 perc
Bakonyi csirkecomb tálalása
Nokedli illik hozzá, amit a mártás alap párolódása közben kényelmesen elkészíthetsz. (A most következő képeknél a húson nem látszik a piros paprika színe, de lehet, hogy ez a kék tányér miatt van.)
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa