Bolognai mártás: afféle Jolie-Joker lehet a konyhádban, mert sokféle ételhez felhasználhatod. Munkaigényes, ezért érdemes belőle több adagot készíteni, mert jól fagyasztható.

Bolognai mártás

Elkészítési idő: 150 perc

Az eredeti mártás

  • száraz marhahúsból (esetleg borjúhúsból) készül. Ilyenkor a zsiradékot célszerű szalonnából készíteni
  • az eredeti recept nem tejet, hanem tejszínt tartalmaz
  • az újabb változatok sertéshúsból tejjel készülnek
  • Az itt leírt változat sertés- és borjúhúsból, tejjel készült.

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 30 dkg darált sertés hús (comb, lapocka, dagadó)

    Darált sertéshús

    Darált sertéshús

  • 30 dkg darált borjú hús

    Darált borjúhús

    Darált borjúhús

  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 2 dl száraz fehér- vagy vörösbor
  • o,5 liter hámozott, passzírozott paradicsom (lehet eltett vagy konzerv is)
  • 1 db sárgarépa
  • 2 szál szárzeller (ha nincs, egy nyolcad zellergumó)
  • 1 db közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma

    Zöldségek és fűszerek

    Zöldségek és fűszerek

  • 1 dl tej
  • 3 dl alaplé vagy víz
  • só, bors

Előkészítés

  • A hagymát és fokhagymát apróra vágod.
  • Ha friss paradicsomból dolgozol: 0,8 kg paradicsom héját forró vízbe mártás után lehúzod, feldarabolod, megfőzöd, majd átpasszírozod (használhatsz paradicsompürét).
  • A sárgarépát és zellerszárat (zellert) lereszeled.

Megjegyzés:

A pirításhoz szükséges zsiradékot 15 dkg szalonna kiolvasztásával is elkészítheted.

Bolognai mártás készítése

  1. Egy nagyobb serpenyőben olajon vagy zsíron megpirítod a hagymát.
  2. Ráteszed a reszelt zöldségeket és tovább pirítod.

    Zöldségek párolása

    Zöldségek párolása

  3. Hozzáadod először a darált marhahúst és tovább pirítod, majd kb. 30 perc után a darált borjúhúst.
    Húsok párolása 1

    Húsok párolása1

    Húsok párolása 2

    Húsok párolása 2

    Húsok és zöldségek pirítása

    Húsok és zöldségek pirítása

  4. Hozzáadod a fokhagymát, borsot, paradicsomot és megsózod.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  5. Összekevered.
  6. Ráöntöd a bort. Addig kevergeted, amíg a folyadék elpárolog. (A bornak nem az alkohol tartalma, hanem az aromája kell az ételbe.)

    Forralás borral

    Forralás borral

  7. Hozzáadod a tejet. (A tejre azért van szükség, hogy a raguból a zsiradék ne csapódjon ki.)

    Tej hozzáadása

    Tej hozzáadása

  8. Addig párolod, amíg a hús vajpuha lesz. Ehhez a hús fajtájától függően akár 2 óra is eltelik. Közben – ha szükséges, a pároló folyadékot vízzel pótolod.
  9. Amikor a hús megpuhult, a fölösleges vizet elpárolod. Ezzel a mártás el is készült.

    Bolognai ragu készen

    Bolognai ragu készen

Elkészítési idő:

  • Zöldségek lereszelése, hagyma, fokhagyma felaprítása: 15 perc
  • Hagyma, zöldségek, hús pirítása: 15 perc
  • Ragu párolása (sertéshúsból):120 perc

Összesen: 150 perc

Bolognai mártás felhasználása

A bolognai ragúval készíthető:

  • lasagne

    Bolognai ragu lasagne-ban

    Bolognai ragu lasagne-ban

  • spenótos lasagne
  • széles metélt bolognai raguval

Kiegészítés:

  • Ezt a mártást az északolaszországi menyem: Claudia készítette a kérésemre. Szerettem volna látni, hogy egy olasz ételt az olaszok hogyan készítik. :
  • A bolognai ragut az olaszok soha nem tálalják spagettivel, hanem mindig széles metélttel.
  • Az Észak-Olasz konyha (így a bolognai is, mindig tojásos tésztával és soha nem durumlisztből készült tésztával dolgozik.

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás