Bolognai mártás: afféle Jolie-Joker lehet a konyhádban, mert sokféle ételhez felhasználhatod. Munkaigényes, ezért érdemes belőle több adagot készíteni, mert jól fagyasztható.
Bolognai mártás
Elkészítési idő: 150 perc
- száraz marhahúsból (esetleg borjúhúsból) készül. Ilyenkor a zsiradékot célszerű szalonnából készíteni
- az eredeti recept nem tejet, hanem tejszínt tartalmaz
- az újabb változatok sertéshúsból tejjel készülnek
- Az itt leírt változat sertés- és borjúhúsból, tejjel készült.
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 30 dkg darált sertés hús (comb, lapocka, dagadó)
- 30 dkg darált borjú hús
- 3 evőkanál olíva olaj
- 2 dl száraz fehér- vagy vörösbor
- o,5 liter hámozott, passzírozott paradicsom (lehet eltett vagy konzerv is)
- 1 db sárgarépa
- 2 szál szárzeller (ha nincs, egy nyolcad zellergumó)
- 1 db közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tej
- 3 dl alaplé vagy víz
- só, bors
Előkészítés
- A hagymát és fokhagymát apróra vágod.
- Ha friss paradicsomból dolgozol: 0,8 kg paradicsom héját forró vízbe mártás után lehúzod, feldarabolod, megfőzöd, majd átpasszírozod (használhatsz paradicsompürét).
- A sárgarépát és zellerszárat (zellert) lereszeled.
Megjegyzés:
A pirításhoz szükséges zsiradékot 15 dkg szalonna kiolvasztásával is elkészítheted.
Bolognai mártás készítése
- Egy nagyobb serpenyőben olajon vagy zsíron megpirítod a hagymát.
- Ráteszed a reszelt zöldségeket és tovább pirítod.
- Hozzáadod először a darált marhahúst és tovább pirítod, majd kb. 30 perc után a darált borjúhúst.
- Hozzáadod a fokhagymát, borsot, paradicsomot és megsózod.
- Összekevered.
- Ráöntöd a bort. Addig kevergeted, amíg a folyadék elpárolog. (A bornak nem az alkohol tartalma, hanem az aromája kell az ételbe.)
- Hozzáadod a tejet. (A tejre azért van szükség, hogy a raguból a zsiradék ne csapódjon ki.)
- Addig párolod, amíg a hús vajpuha lesz. Ehhez a hús fajtájától függően akár 2 óra is eltelik. Közben – ha szükséges, a pároló folyadékot vízzel pótolod.
- Amikor a hús megpuhult, a fölösleges vizet elpárolod. Ezzel a mártás el is készült.
Elkészítési idő:
- Zöldségek lereszelése, hagyma, fokhagyma felaprítása: 15 perc
- Hagyma, zöldségek, hús pirítása: 15 perc
- Ragu párolása (sertéshúsból):120 perc
Összesen: 150 perc
Bolognai mártás felhasználása
A bolognai ragúval készíthető:
- lasagne
- spenótos lasagne
- széles metélt bolognai raguval
Kiegészítés:
- Ezt a mártást az északolaszországi menyem: Claudia készítette a kérésemre. Szerettem volna látni, hogy egy olasz ételt az olaszok hogyan készítik. :
- A bolognai ragut az olaszok soha nem tálalják spagettivel, hanem mindig széles metélttel.
- Az Észak-Olasz konyha (így a bolognai is, mindig tojásos tésztával és soha nem durumlisztből készült tésztával dolgozik.