Botmixer a konyhában: az egyik olyan háztartási gép, amely manapság már szinte nélkülözhetetlen. Praktikus és – főleg tartozékaival együtt – rendkívül sokoldalú.

Botmixer a konyhában
Botmixer a konyhában
Ezzel a praktikus konyhai eszközzel kapcsolatban a következő kérdések merülhetnek fel:
- Mire használható?
- Milyen készülékfajták vannak?
- Milyen az árfekvése?
- Milyen karbantartás igényel?
- Milyen tapasztalatok vannak a használat során.
Mire használható a botmixer?
A botmixer, mint alapgép főként sűrűbb (és később felhígítható) nyers, de elsősorban főtt étel alapanyagok pépesítésére, homogenizálására és sűrítésére használható. Ilyen műveletek:
- krémlevesek készítése
- mártások, pürék, öntetek készítése (akár majonéz is)
- levesek, főzelékek saját anyaggal történő sűrítése.
A tartozékok a használat körét kiterjesztik tovább tevékenységekre, mint
- aprítás
- habverés
- tárolók vákuumozása.
Készülékfajták
Alapkészülék:
Az alapkészülék részei:
- Motor, változtatható fordulatszámmal (már létezik akkumulátoros változat is)
- Motorház a kapcsolóval és fordulatszám szabályozóval
- Fellülről lefedett speciális forgó kés, amely a motorhoz szár segítségével csatlakozik
Tartozékok:
- Keverő edény fedéllel vagy fedél nélkül
- Aprító (különféle méretűek lehetnek)
- Habverő
- Pürésítő fej
- Majonézkészítő fej
- vákuum tároló edények, zacskók.
Szokásos termékkialakítások:
- keverőfejjel
- keverőfejjel és keverő edénnyel
- keverőfejjel, keverőedénnyel, aprítóval
- keverőfejjel, keverőedénnyel, aprítóval és habverővel
- keverőfejjel, keverőedénnyel, aprítóval és habverővel és speciális kiegészítővel
- keverőfejjel, keverőedénnyel, aprítóval és vákuumozó rendszerrel
Árfekvés: 15 000 Ft-től akár 100 ezer Ft fölötti értékekig
Kezelés, tisztítás, tárolás:
A motort tartalmazó részt csak nedves törlőruhával lehet áttörölni. A tartozékok mosogatógépben is tisztíthatók. Tapasztalat, hogy a majonézkészítő fej elég nehezen tisztítható. Mosogatás előtt célszerű meleg, mosogatószeres vízben áztatni.
Tárolás történhet fiókban, vagy konyhaszekrényben alkalmas helyen. Ha a felső részek kiképzése ennek megfelelő, akkor a konyhában felszerelt lécre is felakaszthatók
Saját tapasztalatok
Célszerű ügyelni arra, hogy elkerült a kettőződéseket. Ha pl. már van aprítód, akkor ne aprítót tartalmazó készletet vásárolj!
Tapasztalatom szerint a botmixerrel célszer a sűrűbb anyagok pépesítése, amelyeket aztán utána fel lehet hígítani, így segítségével krémlevesek is készíthetők.
Saját tapasztalat, hogy a majonézkészítő fej elég nehezen tisztítható. Mosogatás előtt célszerű meleg, mosogatószeres vízben áztatni – akár többször is.
Bemutatok néhány példát a botmixer alkalmazására:

Burgonya pépesítése botmixerrel

Sütőtök pürésítése

Fokhagyma pürésítése

Zöldborsó és krumpli pürésítése

Vadas mártás készítése

Vadas
Ételek képei: Pap Zsuzsa