Buggyantott tojás: attól lett mumus, hogy – bár valójában nagyon egyszerű feladat – mégsem könnyű tökéletesen elkészíteni hagyományos módon. Van azonban már jó megoldás. Ismerd meg!.

Buggyantott tojás

Buggyantott tojás

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 db tojáshoz

  • 4 db tojás
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál ecet (feltételesen)
  • 1 csipet só (feltételesen)
  • egy legalább másfél literes fazék, amelyben a víz kétharmadig lesz

A víz lehet:

  • tiszta víz
  • ecetes, sós víz

Bevásárlólista

4 db tojás

Emlékeztető: só, ecet

Előkészítés

A tojásokat – ha ott tartod – főzés előtt egy órával vedd ki a hűtőből.

Buggyantott tojás készítése hagyományosan

Ezt kétféle módon teheted meg:

  • a víz keverésével
  • merőkanál használatával

Mindkét megoldás azonosan kezdődik:

  1. Egy másfél literes fazekat kétharmad részig megtöltesz vízzel. Beleteszed az ecetet és a sót.
  2. A vizet felforralod.

    Forrásban levő víz

    Forrásban levő víz

  3. A víz hőmérsékletét felforralás után úgy állítod be, hogy csendesen forrjon.

    Csendesen forró víz

    Csendesen forró víz

Vízkeveréses módszer:

  1. A vizet erőteljesen megkevered, hogy örvény keletkezzen benne.
  2. A tojást egy merőkanálból az örvénybe engeded úgy, hogy a vízben forogni kezdjen.
  3. A külső burok hamarosan megszilárdul és 3 perc főzés után a belseje még folyékony marad.
  4. Kiszeded és tálalhatod.

Merőkanalas módszer:

  1. A tojást egy beolajozott – megfelelő méretű merőkanálba ütöd úgy, hogy a sárgája ne essen szét.
    Tojás felütve

    Tojás felütve

    Tojás merőkanálban

    Tojás merőkanálban

  2. Lassan belemeríted a forró vízbe annyire, hogy a kanál pereme éppen ne kerüljön a víz alá.

    Tojás vízbe merítése

    Tojás vízbe merítése

  3. Fél perc után megjelenik egy fehér csík a tojás szélén, ami annyit jelent, hogy a külső része elkezdett megszilárdulni.

    Buggyantott tojás fél perc után

    Buggyantott tojás fél perc után

  4. A kanalat óvatosan lejjebb teszed úgy hogy a forró víz a tojást elfedje.
  5. Főzöd még két és fél percig és a tojás elkészült. A Fehérje megszilárdult, a sárgája viszont folyékony maradt.

    Buggyantott tojás 3 perc után

    Buggyantott tojás 3 perc után

  6. A tojást  merőkanállal együtt kiemeled, a vized lecsurgatod róla és tálalhatod.Buggyantott tojás

Buggyantott tojás készítése egyszerű eszközzel

Manapság már létezik olyan egyszerű eszköz, amelynek segítségével a buggyantott tojás könnyen elkészíthető. (Az eszköz a merőkanalas módszer továbbfejlesztésének eredménye.) Ha beszerzel 4 db-ot (ára nagyon kedvező), egy nagyobb fazékban egyszerre, illetve viszonylag gyorsan egymás után tudod a tojásokat elkészíteni.)

Buggyantott tojás készítő

Buggyantott tojás készítő

A forma használatának előnyei:

  • egyszerűen, gyorsan elkészíthető
  • nem kell kevergetni a fazékban levő vizet
  • nem kell ott állni mellette, mint a merőkanalas módszernél, ami időben 4 tojás esetén kb. 15 percet jelent
  • 4 db készülék használata esetén a főzés mindössze 4 percet vesz igénybe.
  • a kész tojás a vízből könnyen kiemelhető, lecsepegtethető és tálalható.

A készülék működtetését nézd meg a videón, amely a Tescomának,, a készülék gyártójának weboldaláról – származik::

Buggyantott tojás tálalása

A kész tojást az adott ételre vagy akár mellé a tányérokra teszed.

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás