Buggyantott tojás: attól lett mumus, hogy – bár valójában nagyon egyszerű feladat – mégsem könnyű tökéletesen elkészíteni hagyományos módon. Van azonban már jó megoldás. Ismerd meg!.
Buggyantott tojás
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 db tojáshoz
- 4 db tojás
- 1 liter víz
- 1 evőkanál ecet (feltételesen)
- 1 csipet só (feltételesen)
- egy legalább másfél literes fazék, amelyben a víz kétharmadig lesz
A víz lehet:
- tiszta víz
- ecetes, sós víz
Bevásárlólista
4 db tojás
Emlékeztető: só, ecet
Előkészítés
A tojásokat – ha ott tartod – főzés előtt egy órával vedd ki a hűtőből.
Buggyantott tojás készítése hagyományosan
Ezt kétféle módon teheted meg:
- a víz keverésével
- merőkanál használatával
Mindkét megoldás azonosan kezdődik:
- Egy másfél literes fazekat kétharmad részig megtöltesz vízzel. Beleteszed az ecetet és a sót.
- A vizet felforralod.
- A víz hőmérsékletét felforralás után úgy állítod be, hogy csendesen forrjon.
Vízkeveréses módszer:
- A vizet erőteljesen megkevered, hogy örvény keletkezzen benne.
- A tojást egy merőkanálból az örvénybe engeded úgy, hogy a vízben forogni kezdjen.
- A külső burok hamarosan megszilárdul és 3 perc főzés után a belseje még folyékony marad.
- Kiszeded és tálalhatod.
Merőkanalas módszer:
- A tojást egy beolajozott – megfelelő méretű merőkanálba ütöd úgy, hogy a sárgája ne essen szét.
- Lassan belemeríted a forró vízbe annyire, hogy a kanál pereme éppen ne kerüljön a víz alá.
- Fél perc után megjelenik egy fehér csík a tojás szélén, ami annyit jelent, hogy a külső része elkezdett megszilárdulni.
- A kanalat óvatosan lejjebb teszed úgy hogy a forró víz a tojást elfedje.
- Főzöd még két és fél percig és a tojás elkészült. A Fehérje megszilárdult, a sárgája viszont folyékony maradt.
- A tojást merőkanállal együtt kiemeled, a vized lecsurgatod róla és tálalhatod.
Buggyantott tojás készítése egyszerű eszközzel
Manapság már létezik olyan egyszerű eszköz, amelynek segítségével a buggyantott tojás könnyen elkészíthető. (Az eszköz a merőkanalas módszer továbbfejlesztésének eredménye.) Ha beszerzel 4 db-ot (ára nagyon kedvező), egy nagyobb fazékban egyszerre, illetve viszonylag gyorsan egymás után tudod a tojásokat elkészíteni.)
A forma használatának előnyei:
- egyszerűen, gyorsan elkészíthető
- nem kell kevergetni a fazékban levő vizet
- nem kell ott állni mellette, mint a merőkanalas módszernél, ami időben 4 tojás esetén kb. 15 percet jelent
- 4 db készülék használata esetén a főzés mindössze 4 percet vesz igénybe.
- a kész tojás a vízből könnyen kiemelhető, lecsepegtethető és tálalható.
A készülék működtetését nézd meg a videón, amely a Tescomának,, a készülék gyártójának weboldaláról – származik::
Buggyantott tojás tálalása
A kész tojást az adott ételre vagy akár mellé a tányérokra teszed.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa