Carbonara spagetti: gyors tészta, 20 perc alatt biztosan elkészül. Az olaszok egyik kedvelt, egyszerű étele. Engem kicsit emlékeztet a mi tojásos nokedlinkre.
Carbonara spagetti recept
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 40 dkg jó minőségű spagetti
- 1 teáskanál só (vagy evőkanál is lehet)
- 10 dkg füstölt húsos szalonna (toka vagy kolozsvári)
- 5 dkg parmezán sajt
- 3 db tojás (4 db is lehet)
- só (feltételesen, mivel van a főzővízben és a szalonna is sós)
- őrölt bors (lehetőleg frissen őrölt, úgy az igazi)
Bevásárló lista
- 40 dkg spagetti
- 10 dkg füstölt húsos szalonna (toka vagy kolozsvári)
- 5 dkg parmezán sajt (lehet reszelt)
- 4 db tojás
Legyen otthon: bors, só
Megjegyzések:
- Ha van tésztagéped és spagetti készítő feltéted, készítsd el, sokkal finomabb lesz.
- A képek 2 személyre készült mennyiséget mutatnak be.
Előkészítés
- A szalonnát felvágod csíkokra.
- Ha nem reszelt a parmezán sajtod, lereszeled a szükséges mennyiséget.
Carbonara spagetti készítése
- Felteszel 4 liter főzővizet a spagettihez. Ha van vízforraló, forrald fel azzal, sokkal gyorsabban forrni kezd majd a fazékban és kevesebb energiát is fogsz használni.
- Beleteszed a sót (olajat ne!)
- Közben kiolvasztod a szalonnát egy nagyobb serpenyőben (a tészta férjen majd bele).
- Amikor a víz lobogva forr, tedd bele a spagettit (amikor az alja kicsit megpuhult, az egészet belenyomhatod a főzővízbe.
- A főzési idő a tészta csomagolásán van feltüntetve. Ha frissen készíted, akkor van kész, amikor feljön a tészta a víz tetejére.
- Közben a tojásokat felütöd és villával felvered. Hozzáadod a reszelt sajt nagy részét. Egy keveset félreteszel a tálaláshoz.
- A főzési idő letelte után tésztaszűrővel kiszeded a tésztát és a kiolvasztott szalonnára teszed.- Ne öblítsd le! (A serpenyőt ezután tartsd alacsony hőmérsékleten.)
- Keverés közben ráöntöd a tojásos keveréket. A forró tésztát egy-két percig folyamatosan kevered. Közben a tojásos keverék a tészta melegétől egy krémes (de nem rántotta-szerű) állagú lesz).
- Azonnal tálalod.
Megjegyzés:
Az étel készítésének gyenge pontja a tojás tésztához keverése. Ha a tészta nagyon forró, a tojásból rántotta lesz. Ha túl későn teszed rá, akkor folyékony marad. A kettő közötti állapotot kell eltalálni.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Tészta kifőzése, kiszedése: 10 perc (friss tésztánál valamivel több)
Összesen: 20 perc
Carbonara spagetti tálalása
A tésztát tányérokra szeded, meghinted a félretett reszelt parmezánnal.
Étel és kép: Pap Zsuzsa