Csalamádé: nem csípősen vagy csípősen, de szinte mindenki imádja. Sokféle ételhez illik. Nem kell készen megvenned – jó drágán – magad is könnyen elkészítheted pénztárcabarát hozzávalókból.
Csalamádé
Elkészítési idő:
Hozzávalók
2 db csavaros tetejű 0,75 literes (mézes) üveghez
- 60 dkg megtisztított, torzsa nélküli káposzta (közepes fej káposzta fele)
- 4 db közepes hagyma
- 1 db kígyó uborka
- 2 db vékonyabb, hosszú sárgarépa
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál ecet
Csalamádé hozzávalók
Bevásárlólista
- 1 fej közepes káposzta
- 4 db közepes hagyma
- 1 db kígyó uborka
- 2 db vékonyabb, hosszú sárgarépa
Emlékeztető: só, cukor, ecet
Megjegyzések:
- Természetesen nagyobb mennyiségeket is készíthetsz. Ehhez olvasd el a Felhasználás részt is.
- A hozzávalók mennyisége eltérhet a megadottól.
- A só, cukor és ecet mennyiségét változtathatod ízlésed szerint.
Előkészítés
- A káposztát negyedbe vágod. Kivágod a torzsáját (ehető, sokan szeretik elrágcsálni, mint más, nyersen ehető zöldségeket). Vékony szálakra szeleteled. (Ez nem mindig könnyű, lesznek leeső darabok, azokat aprítsd fel tetszésed szerint. A fejes káposzta elég nagy darab, ezért nagyobb kést használj a szeleteléshez.
Káposzta felvágása
- A hagymát megtisztítod, felkarikázod.
Hagyma darabolása
- Az uborkát vékony szeletekre vágod.
- A sárgarépát megtisztítod, felkarikázod. Ha vastagabb, készíthetsz belőle félbevágás után félkarikákat.
Hozzávalók előkészítve
Csalamádé készítése
- A felvágott káposztát, hagymát és uborkát egy nagyobb tálban összekevered. (A sárgarépa azért kerül bele a sózás után, hogy ne színezze meg a csalamádét.) Rászórod a sót, azzal is összekevered, hogy egyenletesen legyen a zöldségeken. Állni hagyod a sóval kb. 1 órát.
Lesózott hozzávalók
- A lesózott zöldségek levet eresztenek, kinyomkodod belőle a levet.
- A zöldségekhez hozzáteszed a sárgarépát, ráteszed a sót, a cukrot és az ecetet. Az egészet összekevered.
Hozzávalók összekeverve
- Megkóstolod. Ez nagyon fontos, mert itt tudod beállítani az ízt (a só, a cukor és az ecet arányát), mert mindenki egy kicsit másképp szereti. Olyan változatot is készítettem már kívánságra, amelyikben az ecet és cukor helyett csak almaecet volt. Úgy is nagyon finom.
Csalamádé készen
Megjegyzés:
Csípős csalamádét készíthetsz bogyiszlói, vagy hegyes zöld csípős paprika hozzáadásával (ezeket magház nélkül vékonyra szeleteld, és csak a végleges ízesítés előtt add hozzá.
Elkészítési idő ( a sóban való állás nélkül):
- Előkészítés: 30 perc
- Ízesítés: 10 perc
Összesen: 40 perc
Tárolás, felhasználás
- Elkészítés után fogyasztható.
- Tárolható hűtőben: 2 hétig
- Ha esetleg tovább szeretnéd – bár nem nagyon érdemes, mert gyorsan elkészül – kevés nátriumbenzoáttal tartósíthatod.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa