Csalamádé: nem csípősen vagy csípősen, de szinte mindenki imádja. Sokféle ételhez illik. Nem kell készen megvenned – jó drágán – magad is könnyen elkészítheted pénztárcabarát hozzávalókból.

Csalamádé

Csalamádé

Elkészítési idő:

Hozzávalók

2 db csavaros tetejű 0,75 literes (mézes) üveghez

  • 60 dkg megtisztított, torzsa nélküli káposzta (közepes fej káposzta fele)
  • 4 db közepes hagyma
  • 1 db kígyó uborka
  • 2 db vékonyabb, hosszú sárgarépa
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál ecet

    Csalamádé hozzávalók

    Csalamádé hozzávalók

Bevásárlólista

  • 1 fej közepes káposzta
  • 4 db közepes hagyma
  • 1 db kígyó uborka
  • 2 db vékonyabb, hosszú sárgarépa

Emlékeztető: só, cukor, ecet

Megjegyzések:

  • Természetesen nagyobb mennyiségeket is készíthetsz. Ehhez olvasd el a Felhasználás részt is.
  • A hozzávalók mennyisége eltérhet a megadottól.
  • A só, cukor és ecet mennyiségét változtathatod ízlésed szerint.

Előkészítés

  • A káposztát negyedbe vágod. Kivágod a torzsáját (ehető, sokan szeretik elrágcsálni, mint más, nyersen ehető zöldségeket). Vékony szálakra szeleteled. (Ez nem mindig könnyű, lesznek leeső darabok, azokat aprítsd fel tetszésed szerint. A fejes káposzta elég nagy darab, ezért nagyobb kést használj a szeleteléshez.

    Káposzta felvágása

    Káposzta felvágása

  • A hagymát megtisztítod, felkarikázod.

    Hagyma darabolása

    Hagyma darabolása

  • Az uborkát vékony szeletekre vágod.
  • A sárgarépát megtisztítod, felkarikázod. Ha vastagabb, készíthetsz belőle félbevágás után félkarikákat.

    Hozzávalók előkészítve

    Hozzávalók előkészítve

Csalamádé készítése

  1. A felvágott káposztát, hagymát és uborkát egy nagyobb tálban összekevered. (A sárgarépa azért kerül bele a sózás után, hogy ne színezze meg a csalamádét.) Rászórod a sót, azzal is összekevered, hogy egyenletesen legyen a zöldségeken. Állni hagyod a sóval kb. 1 órát.

    Lesózott hozzávalók

    Lesózott hozzávalók

  2. A lesózott zöldségek levet eresztenek, kinyomkodod belőle a levet.
  3. A zöldségekhez hozzáteszed a sárgarépát, ráteszed a sót, a cukrot és  az ecetet. Az egészet összekevered.

    Hozzávalók összekeverve

    Hozzávalók összekeverve

  4. Megkóstolod. Ez nagyon fontos, mert itt tudod beállítani az ízt (a só, a cukor és az ecet arányát), mert mindenki egy kicsit másképp szereti. Olyan változatot is készítettem már kívánságra, amelyikben az ecet és cukor helyett csak almaecet volt. Úgy is nagyon finom.

    Hozzávalók készen

    Csalamádé készen

Megjegyzés:

Csípős csalamádét készíthetsz bogyiszlói, vagy hegyes zöld csípős paprika hozzáadásával (ezeket magház nélkül vékonyra szeleteld, és csak a végleges ízesítés előtt add hozzá.

Elkészítési idő ( a sóban való állás nélkül):

  • Előkészítés: 30 perc
  • Ízesítés: 10 perc

Összesen: 40 perc

Tárolás, felhasználás

  • Elkészítés után fogyasztható.
  • Tárolható hűtőben: 2 hétig
  • Ha esetleg tovább szeretnéd – bár nem nagyon érdemes, mert gyorsan elkészül – kevés nátriumbenzoáttal tartósíthatod.

Csalamádé

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás