Csirkemell pörkölt: ritkán szoktunk a csirkemellből pörköltet készíteni. Annyi biztos azonban, hogy kalóriaszegényebb lesz, mint sertéshúsból. Kipróbálod?
Csirkemell pörkölt
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 db filézett csirkemell
- 1 evőkanál baromfizsír
- 2 közepes fej hagyma (ha lehet, használj salotta hagymát, kevésbé erős az íze)
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- 20 dkg száraztészta (metélt, csusza, orsó)
- 2 dkg vaj
- csirke alaplé (ha megoldható – ha nem, használj helyette vizet)
Megjegyzések:
- A csirkemell pörköltbe ne tégy fokhagymát.
- A képeken két adag készítését látod.
- Ha van alapleved és azt használod, finomabb íze lesz az ételnek.
Bevásárlólista
- 1 db filézett csirkemell
- 2 közepes fej hagyma
- 20 dkg száraztészta
Emlékeztető: só, baromfizsír, vaj, csirke alaplé
Előkészítés:
- Ha nem filézett a csirkemell, kifilézed (a csontos részeket később egy leveshez elhasználhatod). Csíkokra, majd kockákra vágod.
- A hagymát felaprítod.
Csirkemell pörkölt készítése
- A baromfizsírt egy közepes méretű lábosban felforrósítod.
- Beleteszed a hagymát és üvegesre párolod.
- Beleteszed a pirospaprikát, összekevered.
- Felöntöd kevés vízzel, hagyod, hogy a viz elpárologjon. Ezt a műveletet még háromszor ismétled. Ha ezzel kész vagy, elkészült a pörkölt alap.
- Felteszed melegedni a tészta főzővizét. Megsózod.
- Beleteszed a húst a pörkölt alapba. Többször átforgatod (amíg kifehéredik), felöntöd vízzel vagy csirke alaplével.
- Puhára párolod a húst. Közben, ha szükséges, a pároló folyadékot pótolod.
- Amíg a hús párolódik, kifőzöd a tésztát. Kiszedés után tedd rá a vajat és többször keverd át, hogy ne ragadjon össze. A tésztafőzést leírását részletesen egy másik oldalamon találod.
- Amikor a hús megpuhult, kész a pörkölt.
Elkészítési idő:
- Csirkemell filézése: 5 perc
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Pörkölt alap készítése:15 perc
- Pörkölt készítése és tészta kifőzése: 30 perc
Összesen: 60 perc
Csirkemell pörkölt tálalása tésztával
A tésztát tányérokra rakod. A csirkemell pörköltet a tetejére rendezed.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa