Dagasztás nélküli kenyér: minimális munkával és egy kis szervezéssel elkészítheted a recept szerinti kenyeret – és utána még sokszor elkészíted majd.
Dagasztás nélküli kenyér recept
Elkészítési idő (pihentetések nélkül): 55 perc
Hozzávalók
- 450 g (0,45 kg) finomliszt vagy kenyérliszt (később keverhetsz bele 20 % teljes kiőrlésű lisztet (a kenyér ettől tömörebb lesz)
- 350 ml (3,5 dl)
- 1 kávéskanál (lehet több, ízlés dolga)
- 1/4 kávéskanál porélesztő vagy friss élesztő
Megjegyzés:
- A hozzávalók szoba-hőmérsékletűek legyenek.
A dagasztás nélküli kenyér elkészítése
- A lisztet beleteszed egy tálba. Ha lehet, használj kelesztőtálat. (Előtte, ha szükséges, átszitálod.)
- Hozzáteszed a sót és az élesztőt (ha darabos élesztőt használd, morzsold jól szét, hogy egyenletes elosztásban kerüljön a lisztbe.
Por alkotók összekeverve
- Összekevered.
- Hozzáadod a vizet, fakanállal vagy kézzel összekevered,
Összekeverés
- Egy-két percig összedolgozod.
- Lefeded.
- Hagyod kelni 12 – 14 órát. (Ha délután vagy este kevered össze, reggelig, ha reggel kevered össze, akkor estig. Ezt kell egy kicsit átgondolnod, hogy az életmódodhoz tudd illeszteni.) A kelesztési idő az élesztő fajtájából és mennyiségétől függ. Ezt néhány kenyér sütése után már tapasztalatból tudni fogod. Összedolgozod.
Átdolgozva
- Lisztezett lapra teszed és 2 órát pihenteted.
Pihentetve
- A pihentetés vége előtt negyed órával bekacsolod a sütőt és 205 fokra és alsó-felső sütésre állítod.
- Ha van egy megfelelő méretű (és fém vagy zománcozott fülű) lábosod vagy jénai tálad, a tésztát abba helyezed. Sütőlapon is megsütheted (használj sütőpapírt!)
Sütés előtt
- Lefedve sütöd 220 fokon 10 percig, 200 fokon 30 percig, majd fedő nélkül még 20 – 30 percig. A sütési időt ki kell tapasztalnod, mert függ a sütőtől és az edény fajtájától is. A kenyér akkor van kész, amikor a teteje szép barnára sült.
- Kiveszed a sütőből, vízzel bespricceled és kihűlni rácsra teszed.
Sütés után
- Kihűlés után szeletelheted.
Megjegyzés:
- Nekem egy régebbi kelesztőtálam van. Amit neked itt ajánlottam, az melegíthető, így bizonyos kelt tészták készítése ennek segítségével gyorsítható is.
Elkészítési idő (a hosszú kelesztési idő nélkül):
- Hozzávalók összekeverése: 5 perc
- Átdolgozás, 2. kelesztés: 125 perc
- Sütés: 60 perc
Összesen: 190 perc (3 óra 10 perc)
Megjegyzés:
Dagasztással készült kenyeret a másik oldalamon találsz!
Tárolás
Ugyanúgy történhet, mint bármilyen más kenyérnél: konyharuhába takarva vagy vékony polietilén zacskóban, kenyértárolóban. Természetesen tárolhatod saját jól bevált módszereddel.
Képek: saját készítés, saját felvételek.