Farsangi fánk: a farsangi ételek királynője. Farsang idején legalább egyszer, de inkább többször ott trónol egy-egy ünnepi ebéd végén az asztal tetején. Még fesztiválokat is rendeznek a tiszteletére.

Farsangi fánk

Farsangi fánk

Elkészítési idő: 150 perc

Hozzávalók

  • 1/2 kg finomliszt
  • 3 – 4 dl tej (a liszt minőségétől és a tojások mennyiségétől függően)
  • 4 – 6 db tojás sárgája
  • 6 – 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál porcukor + a szóráshoz
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum
  • csipet só
  • sárgabaracklekvár, porcukor, olaj a sütéshez

Bevásárlólista

  • 1 kg finomliszt (csak fél kiló kell)
  • 1 liter tej (csak 4 dl kell)
  • 6 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 kis üveg rum
  • 1 liter napraforgó olaj

Emlékeztető: kristálycukor, só, sárgabaracklekvár, porcukor

Előkészítés

  • Gondoskodsz róla, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek.
  • A készítéshez használt lisztet átszitálod.

Farsangi fánk készítése

A tészta összeállítása:

  1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatod.
  2. A lisztet egy tálba (ha van kelesztőtálad, akkor abba) teszed, hozzá keversz 1 csipet sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot. Közepébe mélyedést készítesz, amelybe a felfuttatott élesztőt öntöd. Kevés lisztet hozzá keversz, kb. negyedórát állni hagyod.

    Hozzávalók

    Hozzávalók

  3. Hozzáadod a tojások sárgáját, a felolvasztott vajat és a rumot, majd összegyúrod. Ha szükséges, adsz még hozzá tejet vagy lisztet (ezek a liszt fajtájától függő mennyiségek).
  4. A tésztát alaposan kidolgozod (hólyagosra dagasztod – a tésztát alulról felfelé emelgetve).

    Dagasztás után

    Dagasztás után

  5. Lefedve kelni hagyod, amíg térfogata az eredeti tészta duplájára nő.

    Kelesztés után

    Kelesztés után

  6. Lisztezett munkalapra borítod, néhányszor ráütsz, hogy a sok levegő eltávozzon, majd kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtod.
  7. Kerek szaggatóval kiszaggatod, kb. 20 percig letakarva pihenteted.
    Pihentetés

    Pihentetés

    Pihentetés

    Pihentetés

    Pihentetés után

    Pihentetés után

A farsangi fánk sütése:

  1. Nagy lábosban vagy magas serpenyőben 4 ujjnyi olajat felforrósítasz (vigyázz, ne legyen túl forró, próbáld ki egy kis darab tésztával), a kiszaggatott fánkokat középen alul ujjaddal benyomod és a másik oldalával lefelé teszed a forró olajba. Fedőt teszel rá.

    Sütés 1

    Sütés 1

  2. Amikor az alja megsült (ha figyelsz, a lábosból hallatszik a visszacsepegő víz hangja), leveszed a fedőt és a fánkokat megfordítod. A másik oldalt fedő nélkül sütöd.

    Sütés 2

    Sütés 2

  3. Szűrőkanállal papírtörlőre szeded ki, mert ez elszívja a fölösleges olajat.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

Elkészítési idő:

  • Összeállítás, dagasztás, szaggatás: 40 perc
  • Pihentetés: összesen 60 + 20 perc
  • Sütés több adagban: 30 perc

Összesen: 150 perc

A kelesztési időket felhasználhatod más főzéssel kapcsolatos munkák végzésére.

Farsangi fánk tálalása

A lyukakat a fánkok közepén baracklekvárral megtöltheted és/vagy porcukrot szórhatsz a tetejére.

Farsangi fánk tálalva

Farsangi fánk tálalva

Baracklekvárral

Baracklekvárral

Kapcsolódó esemény

A fánkhoz kapcsolódó farsangi események a fánkfesztiválok, amelyeket rendszeresen évente megtartanak

  • Nagykanizsán
  • Zalaegerszegen
  • Budapesten
  • Budakeszin
  • Pilisszentkereszten
  • Bükkszentkereszten

és valószínűleg még máshol is.

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás