Farsangi fánk: a farsangi ételek királynője. Farsang idején legalább egyszer, de inkább többször ott trónol egy-egy ünnepi ebéd végén az asztal tetején. Még fesztiválokat is rendeznek a tiszteletére.
Farsangi fánk
Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók
- 1/2 kg finomliszt
- 3 – 4 dl tej (a liszt minőségétől és a tojások mennyiségétől függően)
- 4 – 6 db tojás sárgája
- 6 – 10 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 evőkanál porcukor + a szóráshoz
- 1 vaníliás cukor
- 1 evőkanál rum
- csipet só
- sárgabaracklekvár, porcukor, olaj a sütéshez
Bevásárlólista
- 1 kg finomliszt (csak fél kiló kell)
- 1 liter tej (csak 4 dl kell)
- 6 db tojás
- 10 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 1 vaníliás cukor
- 1 kis üveg rum
- 1 liter napraforgó olaj
Emlékeztető: kristálycukor, só, sárgabaracklekvár, porcukor
Előkészítés
- Gondoskodsz róla, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek.
- A készítéshez használt lisztet átszitálod.
Farsangi fánk készítése
A tészta összeállítása:
- Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatod.
- A lisztet egy tálba (ha van kelesztőtálad, akkor abba) teszed, hozzá keversz 1 csipet sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot. Közepébe mélyedést készítesz, amelybe a felfuttatott élesztőt öntöd. Kevés lisztet hozzá keversz, kb. negyedórát állni hagyod.
- Hozzáadod a tojások sárgáját, a felolvasztott vajat és a rumot, majd összegyúrod. Ha szükséges, adsz még hozzá tejet vagy lisztet (ezek a liszt fajtájától függő mennyiségek).
- A tésztát alaposan kidolgozod (hólyagosra dagasztod – a tésztát alulról felfelé emelgetve).
- Lefedve kelni hagyod, amíg térfogata az eredeti tészta duplájára nő.
- Lisztezett munkalapra borítod, néhányszor ráütsz, hogy a sok levegő eltávozzon, majd kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtod.
- Kerek szaggatóval kiszaggatod, kb. 20 percig letakarva pihenteted.
A farsangi fánk sütése:
- Nagy lábosban vagy magas serpenyőben 4 ujjnyi olajat felforrósítasz (vigyázz, ne legyen túl forró, próbáld ki egy kis darab tésztával), a kiszaggatott fánkokat középen alul ujjaddal benyomod és a másik oldalával lefelé teszed a forró olajba. Fedőt teszel rá.
- Amikor az alja megsült (ha figyelsz, a lábosból hallatszik a visszacsepegő víz hangja), leveszed a fedőt és a fánkokat megfordítod. A másik oldalt fedő nélkül sütöd.
- Szűrőkanállal papírtörlőre szeded ki, mert ez elszívja a fölösleges olajat.
Elkészítési idő:
- Összeállítás, dagasztás, szaggatás: 40 perc
- Pihentetés: összesen 60 + 20 perc
- Sütés több adagban: 30 perc
Összesen: 150 perc
A kelesztési időket felhasználhatod más főzéssel kapcsolatos munkák végzésére.
Farsangi fánk tálalása
A lyukakat a fánkok közepén baracklekvárral megtöltheted és/vagy porcukrot szórhatsz a tetejére.
Kapcsolódó esemény
A fánkhoz kapcsolódó farsangi események a fánkfesztiválok, amelyeket rendszeresen évente megtartanak
- Nagykanizsán
- Zalaegerszegen
- Budapesten
- Budakeszin
- Pilisszentkereszten
- Bükkszentkereszten
és valószínűleg még máshol is.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa