Hamburgerhús recept: azt gondolhatod, miért is kell erről külön írni – megveszed a darált húst és kész. Hát nem így van. A hamburgerhús készítése házilag körültekintést igényel, hiszen itt nincs mód az – egyébként lassan puhuló – marhahús párolására, mert a hamburgerhúst sütni kell, méghozzá elég rövid idő alatt, mert különben kiszárad. Mire figyelj hát, ha vásárolni mész?

Formázott hamburgerhús

 

Hamburgerhús házilag – elkészítési idő:

  • húsdarálás, hagymavágás – jó húsdarálót itt találsz: 15 perc
  • összekeverés: 5 perc
  • pihentetés:30 perc
  • formázás: 10 perc

Összesen: 60 perc, pihentetés nélkül: 30 perc

Hamburgerhús recept

Hozzávalók

4 db hamburger húspogácsa készítéséhez

  • 45-50 dkg darált marhahús (nem mindegy azonban, hogy milyen, a következő részben pontosítom)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • fűszerek: só, bors

Hamburgerhús vásárlása

  • Gyakran előfordul, hogy a hamburgerhús készítéséhez fele-fele arányban javasolnak marha- és sertéshúst, minden különösebb megjegyzés nélkül. Ez így nem egészen rendjén való. Hogy miért? Egyrészt azért, mert a hamburgerhús marhahúsból készül, másrészt azért, mert egy bizonyos zsír tartalom (20-25 %) szükséges ahhoz, hogy a hamburgerhús házilag is finom legyen.
  • A zsírtartalmat be lehet vinni marha rostélyossal. Ez a sertéstarjának a marha megfelelője. Igaz, ezt leginkább csontos szeletben árulják, de sebaj, mert a csontos rész mélyhűthető és egy másik alkalommal húsleveshez felhasználható.
  • A jó ízhez viszont a marhának egy másik része szükséges, ami lehetne ugyan hátszín, de ez az ételt alaposan megdrágítaná, ezért általában a marha comb valamelyik részét szokás felhasználni hozzá.
  • A két húsfajtával – azonos arányban felhasználva elérhető a megfelelő zsírtartalom.

A hamburgerhús készítése házilag

  1. Vásárold meg a kétféle marhahúst, vád darabokra, keverd össze és daráld le.
  2. A hagymát vágd fel apróra és a tojással együtt keverd a húshoz lazán, vigyázva arra, hogy ne nyomkodd össze. (Sokan a tojást szentségtörésnek fogják ítélni, ám a húst valaminek össze kell tartania, mert különben sütésnél könnyen szétesik. Szoktak helyette zsemlemorzsát is ajánlani.)
    Hagyma felvágása

    Hagyma felvágása

    Hagyma, tojás, fűszerek hozzáadása

    Hagyma, tojás, fűszerek hozzáadása

    Hamburgerhús összekeverve

    Hamburgerhús összekeverve

  3. Ha van időd, vagy időben elkezdted a hamburgerhús készítését, pihentesd a hűtőben fél órát.

A hamburgerhús ezzel készen is van.

Fűszerezés: 

A fűszerezést csak közvetlenül a sütés előtt végezd el. Ennek oka, hogy só hatására a hús levet enged, és sütés után száraz maradhat.

Hamburger hús formázása 1

Hamburgerhús formázása

Formázott hamburger hús pogácsa

Hamburgerhús házilag formázva

 

Képek: saját készítésű hamburger pogácsa saját felvételei.

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás