Hamburgerhús recept: azt gondolhatod, miért is kell erről külön írni – megveszed a darált húst és kész. Hát nem így van. A hamburgerhús készítése házilag körültekintést igényel, hiszen itt nincs mód az – egyébként lassan puhuló – marhahús párolására, mert a hamburgerhúst sütni kell, méghozzá elég rövid idő alatt, mert különben kiszárad. Mire figyelj hát, ha vásárolni mész?
Hamburgerhús házilag – elkészítési idő:
- húsdarálás, hagymavágás – jó húsdarálót itt találsz: 15 perc
- összekeverés: 5 perc
- pihentetés:30 perc
- formázás: 10 perc
Összesen: 60 perc, pihentetés nélkül: 30 perc
Hamburgerhús recept
Hozzávalók
4 db hamburger húspogácsa készítéséhez
- 45-50 dkg darált marhahús (nem mindegy azonban, hogy milyen, a következő részben pontosítom)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 tojás
- fűszerek: só, bors
Hamburgerhús vásárlása
- Gyakran előfordul, hogy a hamburgerhús készítéséhez fele-fele arányban javasolnak marha- és sertéshúst, minden különösebb megjegyzés nélkül. Ez így nem egészen rendjén való. Hogy miért? Egyrészt azért, mert a hamburgerhús marhahúsból készül, másrészt azért, mert egy bizonyos zsír tartalom (20-25 %) szükséges ahhoz, hogy a hamburgerhús házilag is finom legyen.
- A zsírtartalmat be lehet vinni marha rostélyossal. Ez a sertéstarjának a marha megfelelője. Igaz, ezt leginkább csontos szeletben árulják, de sebaj, mert a csontos rész mélyhűthető és egy másik alkalommal húsleveshez felhasználható.
- A jó ízhez viszont a marhának egy másik része szükséges, ami lehetne ugyan hátszín, de ez az ételt alaposan megdrágítaná, ezért általában a marha comb valamelyik részét szokás felhasználni hozzá.
- A két húsfajtával – azonos arányban felhasználva elérhető a megfelelő zsírtartalom.
A hamburgerhús készítése házilag
- Vásárold meg a kétféle marhahúst, vád darabokra, keverd össze és daráld le.
- A hagymát vágd fel apróra és a tojással együtt keverd a húshoz lazán, vigyázva arra, hogy ne nyomkodd össze. (Sokan a tojást szentségtörésnek fogják ítélni, ám a húst valaminek össze kell tartania, mert különben sütésnél könnyen szétesik. Szoktak helyette zsemlemorzsát is ajánlani.)
- Ha van időd, vagy időben elkezdted a hamburgerhús készítését, pihentesd a hűtőben fél órát.
A hamburgerhús ezzel készen is van.
Fűszerezés:
A fűszerezést csak közvetlenül a sütés előtt végezd el. Ennek oka, hogy só hatására a hús levet enged, és sütés után száraz maradhat.
Képek: saját készítésű hamburger pogácsa saját felvételei.