Házi reszelt tészta levesbetét: igazi kézműves termék. Abban különbözik az általában használt levestésztáktól, hogy egy kevés búzadara is van benne, amely a tésztát könnyebben reszelhetővé teszi.

Házi reszelt tészta levesbetét

Házi reszelt tészta recept

A tészta eredeti receptje a debreceni Garda étterem séfjétől, Drabik Lászlótól származik.

Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

4 – 6 adag leveshez:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1/2 evőkanál búzadara
  • 1 teáskanál só

Megjegyzés:

A búzadara a tésztából vizet vesz fel, így az keményebbé, és könnyebben reszelhetővé válik.

Reszelt tészta készítése

  1. A lisztet, a búzadarát és a sót egy kisebb tálban összekevered.
  2. Közepébe mélyedést készítesz és beleütöd a tojást.

    Tészta hozzávalói

    Tészta hozzávalói

  3. Villával vagy kézzel összedolgozod.

    Összekeverve

    Összekeverve

  4. Csomómentesre összegyúrod és cipót formálsz belőle

    Tészta összegyúrva

    Tészta összegyúrva

  5. Fél órát pihenteted.

    Pihentetés

    Pihentetés

  6. Átgyúrod.
  7. Egy durva reszelőn lereszeled. A cipót a reszelőn végighúzod. A tészta így nem tarhonya-szerű lesz, hanem hosszabb, cakkos szélű darabok készülnek. Reszelés közben a tésztát időnként átgyúrod, mert így könnyebb lesz reszelni..

    Reszelés

    Reszelés

  8. A lereszelt tésztát tálcára teszed és kevés lisztet szórsz rá, hogy ne ragadjon össze.

    Reszelt tészta szikkasztása, szárítása

    Reszelt tészta szikkasztása, szárítása

Házi reszelt tészta kifőzése

  1. Vizet ( kb. 2 litert) forralsz (vízforralóval gyorsabb), közben beleteszel 1 teáskanál sót.
  2. Amikor lobogva forr, beleteszed a tészta felét.
  3. Amikor feljön a víz tetejére, készen is van.
  4. Tésztaszűrővel kiszeded.

    Tészta kiszedése

    Tészta kiszedése

  5. Tálba teszed és leveshez kínálod. Ha a tálalás előtt elkészül, időnként villával kicsit fellazítod, hogy ne ragadjon össze.

Megjegyzések:

  • Kifőzheted a leves egy részében is, de ezt csak akkor javaslom, ha sok levesed van, mivel –  főleg a szárított – elég sok folyadékot felvesz.
  • Ha éppen van időd, alig több munkával nagyobb adagot is készíthetsz, amelyet szárítás után üvegben tárolhatsz.
  • Ezt a tésztát levesbetétként jellemzően a hajdúsági orjaleveshez készítik,
  • Más levesekben is használható, elsősorban olyan levesekben, amelyeknen csipetkép szoktunk tenni.

Elkészítési idő:

  • Tésztagyúrás: 10 perc
  • Pihentetés: 30 perc
  • Reszelés: 15 perc
  • Kifőzés: 5 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc, a többi idő a pihentetés).

Tálalás

Tálalhatod külön egy tálban, amelyből mindenki tetszése szerint vehet, vagy beleteheted a tányérokba és rámered a levest.

Orjaleves házi reszelt tésztával

Orjaleves házi reszelt tésztával

 

A tésztát és a képeket készítette: Pap Zsuzsa