Házi reszelt tészta levesbetét: igazi kézműves termék. Abban különbözik az általában használt levestésztáktól, hogy egy kevés búzadara is van benne, amely a tésztát könnyebben reszelhetővé teszi.
Házi reszelt tészta recept
A tészta eredeti receptje a debreceni Garda étterem séfjétől, Drabik Lászlótól származik.
Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Hozzávalók
4 – 6 adag leveshez:
- 1 db tojás
- 10 dkg liszt
- 1/2 evőkanál búzadara
- 1 teáskanál só
Megjegyzés:
A búzadara a tésztából vizet vesz fel, így az keményebbé, és könnyebben reszelhetővé válik.
Reszelt tészta készítése
- A lisztet, a búzadarát és a sót egy kisebb tálban összekevered.
- Közepébe mélyedést készítesz és beleütöd a tojást.
- Villával vagy kézzel összedolgozod.
- Csomómentesre összegyúrod és cipót formálsz belőle
- Fél órát pihenteted.
- Átgyúrod.
- Egy durva reszelőn lereszeled. A cipót a reszelőn végighúzod. A tészta így nem tarhonya-szerű lesz, hanem hosszabb, cakkos szélű darabok készülnek. Reszelés közben a tésztát időnként átgyúrod, mert így könnyebb lesz reszelni..
- A lereszelt tésztát tálcára teszed és kevés lisztet szórsz rá, hogy ne ragadjon össze.
Házi reszelt tészta kifőzése
- Vizet ( kb. 2 litert) forralsz (vízforralóval gyorsabb), közben beleteszel 1 teáskanál sót.
- Amikor lobogva forr, beleteszed a tészta felét.
- Amikor feljön a víz tetejére, készen is van.
- Tésztaszűrővel kiszeded.
- Tálba teszed és leveshez kínálod. Ha a tálalás előtt elkészül, időnként villával kicsit fellazítod, hogy ne ragadjon össze.
Megjegyzések:
- Kifőzheted a leves egy részében is, de ezt csak akkor javaslom, ha sok levesed van, mivel – főleg a szárított – elég sok folyadékot felvesz.
- Ha éppen van időd, alig több munkával nagyobb adagot is készíthetsz, amelyet szárítás után üvegben tárolhatsz.
- Ezt a tésztát levesbetétként jellemzően a hajdúsági orjaleveshez készítik,
- Más levesekben is használható, elsősorban olyan levesekben, amelyeknen csipetkép szoktunk tenni.
Elkészítési idő:
- Tésztagyúrás: 10 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Reszelés: 15 perc
- Kifőzés: 5 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc, a többi idő a pihentetés).
Tálalás
Tálalhatod külön egy tálban, amelyből mindenki tetszése szerint vehet, vagy beleteheted a tányérokba és rámered a levest.
A tésztát és a képeket készítette: Pap Zsuzsa