Házi tarhonya:  frissen elkészítve sokkal finomabb, mint a száraztésztából készült étel, igaz, elkészítése némi időt igényel, de nem boszorkányság.

Házi húsos tarhonya

Házi tarhonya

Elkészítési idő (elkészítése és főzése): 100 perc

Hozzávalók 4 adag főételhez, 10 adag levesbetéthez):

  • 20 dkg búza finomliszt
  • 1 evőkanál búzadara
  • 2 db tojás
  • 2 csipet só
  • 1 teáskanál olíva vagy napraforgó olaj a pirításhoz

Bevásárlólista

  •  a szükséges anyagok általában vannak a háztartásban

Emlékeztető: liszt, tojás, búzadara, só

Megjegyzés:

  • A búzadara a tészta állagát keményíti annak érdekében, hogy az könnyebben reszelhetővé váljék.

Előkészítés

  • A tarhonyakészítéshez különösebb előkészítésre nincs szükség.
  • Szükséged lesz viszont néhány olyan eszközre, amely általában van a háztartásokban

Házi tarhonya készítése

  1.  Az átszitált lisztet, 2 tojást, 1 evőkanál búzadarát és 2 csipet sót egy villával összedolgozod.
    Átszitált liszt

    Átszitált liszt

    Tojások, víz és olaj hozzáadása

    Tojások, víz és olaj hozzáadása

    Összekeverés 2

    Összekeverés

  2. Kézzel átgyúrod.
  3. Frissen tartó fóliába csomagolod, és legalább 30 percig a hűtőben pihenteted.

    Pihentetett tészta

    Pihentetett tészta

  4. Nagy lyukú reszelőn lereszeled. Még könnyebb a reszelés, ha a reszelőt egy tál tetejére fekteted és vízszintes irányban végzed a reszelést. Néhány húzás után rázd vagy szedd le a tarhonyákat a reszelőről, gyúrd össze és lisztezd be a tésztát. Nagyon vigyázz a kezedre!!!

    Tarhonya reszelése

    Tarhonya reszelése

  5. Tálcára tett konyharuhán szikkasztod, szárítod, közben lisztezed és átmozgatod.

    Tarhonya szárítása

    Tarhonya szárítása

  6. Ha csak később használod fel, átszitálod, dobozban vagy jól zárható zacskóban tárolod.

    Tarhonya tárolása

    Tarhonya tárolása

Készítési idő:

  • Tészta összeállítása: 5 perc
  • Összegyúrás 5 perc
  • Pihentetés: 30 perc
  • Reszelés: 10 perc
  • Szikkasztás 10 perc

Összesen (szárítás nélkül): 60 perc

Házi tarhonya főzése

  1. Megméred a tarhonya térfogatát és felteszel vizet melegedni.
  2. A tarhonyát egy mélyebb serpenyőben 1 teáskanál olíva vagy napraforgó olajon világosra megpirítod.

    Tarhonya pirítása

    Tarhonya pirítása

  3. Hozzáadsz főzővizet (a tarhonya térfogatának kétszeresét).
  4. Összekevered a tarhonyával, lefeded és alacsony hőfokon addig párolod, amíg a tarhonya felveszi a vizet és megpuhul (ez kb. 30 percig fog tartani.

    Párolás

    Párolás

  5. Ezzel a pirított tarhonya elkészült.

    Házi tarhonya készen

    Házi tarhonya készen

Felhasználás

Felhasználható:

  • főételként, pl. tarhonyás hús
  • köretként, pl. marhapörkölthöz
  • ételdúsításra, pl. lecsóhoz

 

Tarhonya, étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás