Házi tarhonya: frissen elkészítve sokkal finomabb, mint a száraztésztából készült étel, igaz, elkészítése némi időt igényel, de nem boszorkányság.
Házi tarhonya
Elkészítési idő (elkészítése és főzése): 100 perc
Hozzávalók 4 adag főételhez, 10 adag levesbetéthez):
- 20 dkg búza finomliszt
- 1 evőkanál búzadara
- 2 db tojás
- 2 csipet só
- 1 teáskanál olíva vagy napraforgó olaj a pirításhoz
Bevásárlólista
- a szükséges anyagok általában vannak a háztartásban
Emlékeztető: liszt, tojás, búzadara, só
Megjegyzés:
- A búzadara a tészta állagát keményíti annak érdekében, hogy az könnyebben reszelhetővé váljék.
Előkészítés
- A tarhonyakészítéshez különösebb előkészítésre nincs szükség.
- Szükséged lesz viszont néhány olyan eszközre, amely általában van a háztartásokban
Házi tarhonya készítése
- Az átszitált lisztet, 2 tojást, 1 evőkanál búzadarát és 2 csipet sót egy villával összedolgozod.
- Kézzel átgyúrod.
- Frissen tartó fóliába csomagolod, és legalább 30 percig a hűtőben pihenteted.
- Nagy lyukú reszelőn lereszeled. Még könnyebb a reszelés, ha a reszelőt egy tál tetejére fekteted és vízszintes irányban végzed a reszelést. Néhány húzás után rázd vagy szedd le a tarhonyákat a reszelőről, gyúrd össze és lisztezd be a tésztát. Nagyon vigyázz a kezedre!!!
- Tálcára tett konyharuhán szikkasztod, szárítod, közben lisztezed és átmozgatod.
- Ha csak később használod fel, átszitálod, dobozban vagy jól zárható zacskóban tárolod.
Készítési idő:
- Tészta összeállítása: 5 perc
- Összegyúrás 5 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Reszelés: 10 perc
- Szikkasztás 10 perc
Összesen (szárítás nélkül): 60 perc
Házi tarhonya főzése
- Megméred a tarhonya térfogatát és felteszel vizet melegedni.
- A tarhonyát egy mélyebb serpenyőben 1 teáskanál olíva vagy napraforgó olajon világosra megpirítod.
- Hozzáadsz főzővizet (a tarhonya térfogatának kétszeresét).
- Összekevered a tarhonyával, lefeded és alacsony hőfokon addig párolod, amíg a tarhonya felveszi a vizet és megpuhul (ez kb. 30 percig fog tartani.
- Ezzel a pirított tarhonya elkészült.
Felhasználás
Felhasználható:
- főételként, pl. tarhonyás hús
- köretként, pl. marhapörkölthöz
- ételdúsításra, pl. lecsóhoz
Tarhonya, étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa