Hidegtálak: 5 db közepes méretű, különböző hidegtálak leírását találod ebben a cikkben. Mivel a felhasznált elemek mindegyikéből van már bejegyzésem, ezért itt hivatkozásokat használok.
Hidegtálak
Elkészítési idő: gyakorlattól függően: 3,5 – 5 óra
Hozzávalók
8 -12 fő részére
16 db tormakkrémes sonkatekercshez:
- 16 szelet szögletes gépsonka
- 1kg tormakrém (ami marad, használd fel díszítéshez)
1 kg tormakrémhez:
- 50 dkg mascarpone
- 2 evőkanál majonéz
- 20 dkg reszelt torma
- 30 dkg tejszínes krémsajt
- fűszerek: só, fehér bors, szerecsendió
18 db töltött tojáshoz:
- 9 db tojás
- 4 evőkanál tejföl vagy tartár mártás (majonéz + tejföl)
- só, fehér bors, aprított petrezselyem
6 dl majonézhez:
- 4 db tojás sárgája
- 4 dl napraforgó olaj
- 4 dkg mustár (2 kiskanálnyi)
- 4 teáskanál citromlé
- 2 mokkáskanál só
14 db-os caprese tálhoz
- 8 db közepes paradicsom (közelítő adat)
- 2 csomag szarvasi mini mozzarella
- 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 2 szál friss bazsalikom
- 1 evőkanál balzsamecet
- só
- frissen őrölt bors
1,5 kg franciasalátához:
- 1 kg franciasaláta alap
- 4 tojásból majonéz
- 20 dkg tejföl
- 2 db közepes alma
- 2 db közepes csemege uborka
A díszítéshez:
- Paradicsom: a caprese készítésénél levágott széleket itt fel tudod használni.
- Petrezselyem bóbiták: 2 csokor petrezselyem bóbitákra szedve biztosan elég lesz.
Megjegyzések:
- A bevásárlás előtt számold össze, hogy milyen mennyiségeket szeretnél készíteni és annak megfelelően számold át a hozzávalókat, majd készítsd el a bevásárló listát annak figyelembevételével, hogy mi van otthon.
- Az egyes elemek elkészítési módját a linkekre való kattintással találod meg.
- Vannak olyan műveletek (pl. tojásfőzés és tisztítás, majonéz és franciasaláta, tormakrém készítés, amelyeket előző nap elkészíthetsz, így lerövidül a készítési idő.
Hidegtálak elkészítése
A következő sorrendet célszerű követned:
- Készítsd el az elemeket.
- Rakd fel a tálakra a franciasaláta alapot (ahol kell – a caprese kivételével akár mindenhova), a maradékot tedd külön tálba.
- Helyezd el a tálakon az elemeket (ha még csak később kell, takard le frissen tartó fóliával
- Rakd fel a díszítéseket. (tálalás előtt fél órával)
Tálalás
A kész hidegtálak egy-egy lehetséges variációja, hogy könnyebb legyen a dolgod:

Sonkatekercsek

Töltött tojások és sonkatekercsek 1

Töltött tojások és sonkatekercsek 2

Caprese saláta

Franciasaláta
További hidegtál ötleteket találsz ezekben a könyveimben (e-Bookok) is:
Étel és képek: Pap Zsuzsa