Húsleves cérnametélttel: házi tésztával a nagy klasszikus, hiszen régebben, amikor még nem lehetett száraz tésztákat kapni, a háziasszonyok a cérnametéltet is otthon készítették. Most is megteheted. A tésztagép segít ebben neked.

Húsleves cérnametélttel

Húsleves cérnametélttel

Elkészítési idő: hozzávetőlegesen 3 óra, de lehet 6öbb is.

Hozzávalók

6 adaghoz

A húsleveshez:

  • 1 kg marha leveshús (rostélyos, borda)

    Marhahús

    Marhahús

  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1/4 zellergumó
  • 2 szál zellerlevél
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csomó petrezselyem szára (összekötve)
  • só, 15 – 20 db szemes bors,

A cérnametélthez:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • feltételesen kevés víz

Megjegyzések:

A leves elkésztheted más olyan húsból is, amelyik levesnek való.( például csirkehúsleves, amelynek főzési ideje jóval rövidebb lesz).

A tésztát megvásárolhatod készen is, de házilag is elkészíthető. Ez esetben friss tésztát főzhetsz ki az ételhez. A házi tészta készítése kétféle módon történhet:

  1. kézi módszerrel torténik a tészta összeállítása, kigyúrása és formára vágása (ez némi ügyességet, gyakorlatot és kézi irőt igényel
  2. a tészta összeállítása kézzel történik, a gyúrást és formázást pedig egy tésztagép (tésztakészítő gép) segítségével lehet elvégezni

Ha próbálkoztál már házi tészta készítésével gép nélkül, akkor nyilván tudod, hogy a gyúrás és a tészta megfelelő vékonyságúra történő kisodrása nem könnyű feladat. Ezért úgy gondolom – ha gyakran szeretnél friss házi tésztából ételt készíteni, akkor megéri vásárolni egy tésztagépet. Ebben az írásban is a cérnametélt gépi készítéséről lesz szó.

Előkészítés

Külön nem célszerű előkészítésről beszélni, mert amíg a hús fő, az egyéb előkészítő munkák és a tészta is elkészíthető.

Húsleves cérnametélttel – elkészítés

A húsleves készítése 1.

  1. A húst leöblíted és egy nagyobb (5-6 literers lábasba teszed.)

    Marhahús főzés előtt

    Marhahús főzés előtt

  2. Ráöntesz 3,5 liter vizet és nagyon lassan elkezded melegíteni addig, amíg gyöngyözni kezd. Gyakorlatilag nem szabad felforrnia. (Ha nagyon sok hab keletkezik rajta, akkor forrald fel, öntsd le róla a habos vizet, mosd le a húst és mosd ki a lábast. Tiszta vízzel kezd el főzni.)

    Főzés 1

    Főzés 1

  3. 1 óra főzés után sózd meg. A fenti mennyiségbe kell nagyjából egy teáskanálnyi só. Ezt azonban több részletbe tedd a lébe és mindig kóstold meg, hogy neked megfelelő-e.
  4. Addig főzd kis lángon a húst, amíg már majdnem megpuhul. Ez marhahús esetében több óra lesz. A pntos időt nem lehet meghatározni, mert az függ az állat életkorától.
  5. Amíg a hús fő, tisztítsd meg és darabold fel a zöldségeket.

    Zöldségek feldarabolva

    Zöldségek feldarabolva

  6. Készítsd el a cérnametéltet a következő módon:

Cérnametélt elkészítése:

  1. A lisztet beleteszed egy tálba, kissé megsózod, közepébe mélyedést készítesz. Beleütöd a tojásokat és villával, vagy kézzel összeállítod a tésztát úgy, hogy egy tömbbe összeálljon.
  2. 20 percig pihenteted.
  3. Felszereled a tésztagépet. Nagyon egyszerű művelet. Rögzítsd egy alkalmas helyre és tedd fel rá a tekerő kart. Állítsd be úgy, hogy a sima hengerek között távolság a lehető legnagyobb legyen.
  4. Alakítsd a tésztát hosszúkásra. Olyan széles legyen, hogy beférjen a tésztagép hengerei közé.
  5. Engedd át a tésztát a hengerek között többször. Közben előfordulhat, hogy hosszában össze kell majd hajtani. Minden átengedés között lisztezd meg, ha szükséges (ez akkor kell, ha a tészta még könnyen összeragad, és nem tudod a rétegeket szétválasztani.
  6. Szűkítsd a hengerek közötti részt folyamatosan a legkeskenyebb résig. A tészta mindig hosszabb lesz. (Felvághatod több darabra, hogy könnyebben kezeld..)
  7. Szereld fel a gépre a cérnametélt készítő feltétet.
  8. Ezután engedd át a tésztát a feltéten.
  9. Az így elkészített cérnametéltet lisztezd bejól és rakd szét egy tálcán a kifőzésig.

A húsleves készítése 2.

  1. Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, hozzáteszed a zöldségeket és főzöd addig, amíg minden puha lesz benne.
    Főzés zöldségekkel

    Főzés zöldségekkel

    Húsleves készen

    Húsleves készen

  2. Közben felteszed a tészta főzővizét melegedni (gyorsíthatod vízforralóval). A fenti tésztamennyiség kifőzéséhez 2 – 2,5 liter víz kell, literenként 1 teáskanál sóval. A tésztát két részletben kifőzöd (ne öblítsd le). Tálalásig egy villával néha forgasd át.

    Kifőtt cérnametélt

    Kifőtt cérnametélt

  3. A levest átszűröd egy másik edénybe. A legalján levő, zavaros réteget ne szűrd bele. (Tedd félre alaplének.)
  4. Szedd le a húsokról a csontokat, és a húsdarabokat rakd vissza a levesbe.

    Húsleves leszűrve

    Húsleves leszűrve

  5. A zöldséget hagyd külön tálban, mert a sárgarépától a leves édeskés ízt kaphat.

    Főtt zöldségek kiszedve

    Főtt zöldségek kiszedve

Elkészítési idő:

  • Hús előkészítése: 5 perc
  • Húsleves főzése: 180 perc (közben:az összes többi munka elvégzése)

Összesen hozzávetőlegesen 3 óra.

Húsleves cérnametélttel – tálalás

A leves húdarabokkal tányérokba teszed. Hozzárakod igény szrin a zöldségeket és a cérnametéltet.

Szokás a marhahúst a leves után külön mustárral vagy tormával fogyasztani.

Húsleves cérnametélttel tálalva 1

Húsleves cérnametélttel tálalva 1

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás