Húsleves cérnametélttel: házi tésztával a nagy klasszikus, hiszen régebben, amikor még nem lehetett száraz tésztákat kapni, a háziasszonyok a cérnametéltet is otthon készítették. Most is megteheted. A tésztagép segít ebben neked.
Húsleves cérnametélttel
Elkészítési idő: hozzávetőlegesen 3 óra, de lehet 6öbb is.
Hozzávalók
6 adaghoz
A húsleveshez:
- 1 kg marha leveshús (rostélyos, borda)
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1/4 zellergumó
- 2 szál zellerlevél
- 1 db zöldpaprika
- 1 db vöröshagyma
- 1 csomó petrezselyem szára (összekötve)
- só, 15 – 20 db szemes bors,
A cérnametélthez:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- feltételesen kevés víz
Megjegyzések:
A leves elkésztheted más olyan húsból is, amelyik levesnek való.( például csirkehúsleves, amelynek főzési ideje jóval rövidebb lesz).
A tésztát megvásárolhatod készen is, de házilag is elkészíthető. Ez esetben friss tésztát főzhetsz ki az ételhez. A házi tészta készítése kétféle módon történhet:
- kézi módszerrel torténik a tészta összeállítása, kigyúrása és formára vágása (ez némi ügyességet, gyakorlatot és kézi irőt igényel
- a tészta összeállítása kézzel történik, a gyúrást és formázást pedig egy tésztagép (tésztakészítő gép) segítségével lehet elvégezni
Ha próbálkoztál már házi tészta készítésével gép nélkül, akkor nyilván tudod, hogy a gyúrás és a tészta megfelelő vékonyságúra történő kisodrása nem könnyű feladat. Ezért úgy gondolom – ha gyakran szeretnél friss házi tésztából ételt készíteni, akkor megéri vásárolni egy tésztagépet. Ebben az írásban is a cérnametélt gépi készítéséről lesz szó.
Előkészítés
Külön nem célszerű előkészítésről beszélni, mert amíg a hús fő, az egyéb előkészítő munkák és a tészta is elkészíthető.
Húsleves cérnametélttel – elkészítés
A húsleves készítése 1.
- A húst leöblíted és egy nagyobb (5-6 literers lábasba teszed.)
- Ráöntesz 3,5 liter vizet és nagyon lassan elkezded melegíteni addig, amíg gyöngyözni kezd. Gyakorlatilag nem szabad felforrnia. (Ha nagyon sok hab keletkezik rajta, akkor forrald fel, öntsd le róla a habos vizet, mosd le a húst és mosd ki a lábast. Tiszta vízzel kezd el főzni.)
- 1 óra főzés után sózd meg. A fenti mennyiségbe kell nagyjából egy teáskanálnyi só. Ezt azonban több részletbe tedd a lébe és mindig kóstold meg, hogy neked megfelelő-e.
- Addig főzd kis lángon a húst, amíg már majdnem megpuhul. Ez marhahús esetében több óra lesz. A pntos időt nem lehet meghatározni, mert az függ az állat életkorától.
- Amíg a hús fő, tisztítsd meg és darabold fel a zöldségeket.
- Készítsd el a cérnametéltet a következő módon:
Cérnametélt elkészítése:
- A lisztet beleteszed egy tálba, kissé megsózod, közepébe mélyedést készítesz. Beleütöd a tojásokat és villával, vagy kézzel összeállítod a tésztát úgy, hogy egy tömbbe összeálljon.
- 20 percig pihenteted.
- Felszereled a tésztagépet. Nagyon egyszerű művelet. Rögzítsd egy alkalmas helyre és tedd fel rá a tekerő kart. Állítsd be úgy, hogy a sima hengerek között távolság a lehető legnagyobb legyen.
- Alakítsd a tésztát hosszúkásra. Olyan széles legyen, hogy beférjen a tésztagép hengerei közé.
- Engedd át a tésztát a hengerek között többször. Közben előfordulhat, hogy hosszában össze kell majd hajtani. Minden átengedés között lisztezd meg, ha szükséges (ez akkor kell, ha a tészta még könnyen összeragad, és nem tudod a rétegeket szétválasztani.
- Szűkítsd a hengerek közötti részt folyamatosan a legkeskenyebb résig. A tészta mindig hosszabb lesz. (Felvághatod több darabra, hogy könnyebben kezeld..)
- Szereld fel a gépre a cérnametélt készítő feltétet.
- Ezután engedd át a tésztát a feltéten.
- Az így elkészített cérnametéltet lisztezd bejól és rakd szét egy tálcán a kifőzésig.
A húsleves készítése 2.
- Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, hozzáteszed a zöldségeket és főzöd addig, amíg minden puha lesz benne.
- Közben felteszed a tészta főzővizét melegedni (gyorsíthatod vízforralóval). A fenti tésztamennyiség kifőzéséhez 2 – 2,5 liter víz kell, literenként 1 teáskanál sóval. A tésztát két részletben kifőzöd (ne öblítsd le). Tálalásig egy villával néha forgasd át.
- A levest átszűröd egy másik edénybe. A legalján levő, zavaros réteget ne szűrd bele. (Tedd félre alaplének.)
- Szedd le a húsokról a csontokat, és a húsdarabokat rakd vissza a levesbe.
- A zöldséget hagyd külön tálban, mert a sárgarépától a leves édeskés ízt kaphat.
Elkészítési idő:
- Hús előkészítése: 5 perc
- Húsleves főzése: 180 perc (közben:az összes többi munka elvégzése)
Összesen hozzávetőlegesen 3 óra.
Húsleves cérnametélttel – tálalás
A leves húdarabokkal tányérokba teszed. Hozzárakod igény szrin a zöldségeket és a cérnametéltet.
Szokás a marhahúst a leves után külön mustárral vagy tormával fogyasztani.
Étel és képek: Pap Zsuzsa