Húsos raviolini: hihetetlenül finom húsos tészta, amelynek elkészítése a kis mérete miatt szinte elképzelhetetlen sablon nélkül. A sablon használatáról egy másik cikkben olvashatsz.
Húsos raviolini
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz (4 x 21 db raviolinihoz)
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 db közepes méretű tojás
- 1 evőkanál víz (feltételes)
- 1 mokkás kanál só
A töltelékhez
- 25 – 30 dkg darált hús
- 1 db közepes hagyma
- só, bors
Előkészítés
- A hozzávalókból elkészíted a tésztát amelyet folpackba csomagolva egy órán át a hűtőben pihentetsz.
- Amíg a tészta pihen, elkészíted a tölteléket. A hagymát felaprítod, zsíron üvegesre párolod. Hozzáadod a darált húst, megsózod, frissen őrölt borssal megszórod. A hagymás zsíron átforgatod, majd fedő alatt puhára párolod. A levét elpárologtatod. A töltelék lehet más is, például bolognai ragu .
Húsos raviolíni készítése
A tészta készítése
- A hűtőből kivett tésztát 4 egyenlő darabba vágod. Egyszerre egy-egy darabbal dolgozol (a többi becsomagolva hagyod, hogy ne száradjon ki.
- A tészta negyed részéből tésztagéppel kb. 12 cm széles és 50 cm hosszú tésztacsíkot készítesz a legvékonyabb áteresztő hengerekkel. Közben a tésztát többször meglisztezed. A tészták két végét (amelyek oválisak) óvatosan széthúzogatod olyan szélesre, mint a tésztacsík.
A raviolínik elkészítése
- A tésztacsíkot két egyforma részre keresztben szétvágod.
- A raviolini sablon (gyártó: Tescoma) tetejét leveszed. Az egyik tésztacsík egyik oldalát alaposan belisztezed és a sablon mélyedésekkel ellátott részére fekteted. A lyukaknál kissé benyomkodod.
Alsó tésztalap elhelyezése
Alsó tésztalap benyomkodva
- Mokkás kanállal a tölteléket a mélyedésekbe rakod. A mélyedések körül a tésztát vizes ecsettel megkened, hogy jobban összeragadjon.
Alsó tésztalap töltelékkel
- A másik tésztacsíkot belisztezed és a nem lisztezett oldalával a másik tésztalapra teszed.
Felső tésztalap elhelyezése
- Kézzel összenyomod úgy, hogy a levegő távozzon el a tésztalapok közül.
- A sablon másik részét a vágóélekkel lefelé a megtöltött tésztára helyezed, majd sodrófával alaposan lenyomkodod, hogy a vágóélek a tésztát átvágják.
Raviolinik szétvágva
- Ezután a formát felemelve a raviolikat deszkára vagy konyharuhára borítod.
Húsos raviolini kifőzés előtt
A tésztákat kifőzöd, kevés vajjal összekevered, hogy ne ragadjanak össze. Tálaláskor sajttal (esetleg még petrezselyemmel) megszórod.

Húsos raviolini
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa