Káposztás pogácsa: ha fehér káposztát párolsz, készíts kicsit többet, mert pogácsatölteléknek is kiváló. Ha meg nem készítettél, próbáld ki most!
Káposztás pogácsa
Elkészítési idő:
Hozzávalók
egy sütő méretű tepsihez
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 teáskanál só
- 2,5 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 1 db tojás sárgája + a kenéshez
- 1 evőkanál tejföl (lehet, hogy több kell – a liszttől függően)
A töltelékhez:
- 15 dkg fehér dinsztelt káposzta
A pogácsa tetejére:
- tojással kenés, bors vagy köménymag
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 25 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 1 db tojás sárgája + a kenéshez
- 1 evőkanál tejföl (lehet, hogy több kell – a liszttől függően)
- 2 db tojás
Emlékeztető: só, tej, cukor, tejföl
Megjegyzés:
A tejföl hozzáadásával légy óvatos, mert ez fogja meghatározni a tészta állagát. Ha túlszaladtál vele, liszt hozzáadásával javíthatod.
Előkészítés
- Ha nincs maradék mélyhűtött párolt káposztád, 20 dkg káposztából és fél fej hagymából készítsd el.
- A tészta hozzávalói legyenek szobahőmérsékletűek.
- A lisztet szitáld át és tedd egy nagyobb tálba. Ha van kelesztő tálad, akkor abba)
- A vajat darabold fel, akkor könnyebb lesz a liszttel összedolgozni.
Káposztás pogácsa készítése
- Az élesztőt cukros tejben felfuttatod.
- Amíg dolgozik az élesztő, keverd el jól a sót a lisztben, majd morzsolt el a liszttel a vajat. Készíts mélyedést a közepébe.
- A felfutott élesztőt tedd a lisztes keverékhez. Add hozzá a tojást és a tejfölt.
- Egy erősebb villával keverd össze, majd kézzel kezd dagasztani. (Ha túl kemény lenne, akkor tejföllel, ha túl puha, akkor liszttel tudod javítani. A dagasztást folytasd 10 – 15 percig. Formázd kerekre, majd lisztezd körbe.
- Fedd le a tálat és melegebb helyen hagyd kelni a tésztát, amig kétszeres mennyiségű lesz.
- Borítsd nyújtólapra és nyújtsd ki hosszú téglalap alakúra.
- Kétharmad részére tedd rá a káposztát,
- Hajtsd a káposzta nélküli részt középre, majd hajtsd rá a másik részt is (a tészta igy három rétegű és téglalap alakú lesz.
- Hagyd letakarva pihenni 20 percig, majd ismét hajtsd három rétegbe. Ezt a műveletet háromszor ismételd meg.
- A harmadik pihenést követően nyújtsd ki a tésztát kb. másfél ujjnyi vastagra, tetejét kockázd be és szaggasd ki a pogácsákat 3 vagy 5 cm-es szaggatóval.
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokon.
- Rakd egy sütőpapírral bélelt, sütőbe való sütőlapra. (Ez a mennyiség valószínűleg elfér egy lapra,)
- Tetejét kend meg felvert tojással, tojás sárgájával vagy tejföllel és szórj rá frissen őrölt borsot vagy köményt.
- Süssd a pogácsákat 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon további 20 percig. (Ne az idő legyen szentírás, hanem az, hogy a pogácsák felülete és alja is szép aranybarna legyen.
Elkészítési idő:
- Tészta készítése: 30 perc
- Kelesztés: 60 perc
- Hajtogatás, pihentetés: 60 perc
- Szaggatás, sütőlapra helyezés: 20 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 200 perc
Káposztás pogácsa tálalása
Ez a pogácsa legjobb frissen sütve, de még néhány nap után is finom.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa