Káposztás pogácsa: ha fehér káposztát párolsz, készíts kicsit többet, mert pogácsatölteléknek is kiváló. Ha meg nem készítettél, próbáld ki most!

Káposztás pogácsa

Káposztás pogácsa

Elkészítési idő:

Hozzávalók

egy sütő méretű tepsihez

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 db tojás sárgája + a kenéshez
  • 1 evőkanál tejföl (lehet, hogy több kell – a liszttől függően)

A töltelékhez:

A pogácsa tetejére:

  • tojással kenés, bors vagy köménymag

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 db tojás sárgája + a kenéshez
  • 1 evőkanál tejföl (lehet, hogy több kell – a liszttől függően)
  • 2 db tojás

Emlékeztető: só, tej, cukor, tejföl

Megjegyzés:

A tejföl hozzáadásával légy óvatos, mert ez fogja meghatározni a tészta állagát. Ha túlszaladtál vele, liszt hozzáadásával javíthatod.

Előkészítés

  • Ha nincs maradék mélyhűtött párolt káposztád, 20 dkg káposztából és fél fej hagymából készítsd el.
  • A tészta hozzávalói legyenek szobahőmérsékletűek.
  • A lisztet szitáld át és tedd egy nagyobb tálba. Ha van kelesztő tálad, akkor abba)
  • A vajat darabold fel, akkor könnyebb lesz a liszttel összedolgozni.

Káposztás pogácsa készítése

  1. Az élesztőt cukros tejben felfuttatod.
  2. Amíg dolgozik az élesztő, keverd el jól a sót a lisztben, majd morzsolt el a liszttel a vajat. Készíts mélyedést a közepébe.
  3. A felfutott élesztőt tedd a lisztes keverékhez. Add hozzá a tojást és a tejfölt.

    Hozzávalók

    Hozzávalók

  4. Egy erősebb villával keverd össze, majd kézzel kezd dagasztani. (Ha túl kemény lenne, akkor tejföllel, ha túl puha, akkor liszttel tudod javítani. A dagasztást folytasd 10 – 15 percig. Formázd kerekre, majd lisztezd körbe.
  5. Fedd le a tálat és melegebb helyen hagyd kelni a tésztát, amig kétszeres mennyiségű lesz.

    Kelesztés után

    Kelesztés után

  6. Borítsd nyújtólapra és nyújtsd ki hosszú téglalap alakúra.
  7. Kétharmad részére tedd rá a káposztát,

    Káposztával 1

    Káposztával 1

  8. Hajtsd a káposzta nélküli részt középre, majd hajtsd rá a másik részt is (a tészta igy három rétegű és téglalap alakú lesz.

    Káposztával 2

    Káposztával 2

  9. Hagyd letakarva pihenni 20 percig, majd ismét hajtsd három rétegbe. Ezt a műveletet háromszor ismételd meg.

    Hajtogatva

    Hajtogatva

  10. A harmadik pihenést követően nyújtsd ki a tésztát kb. másfél ujjnyi vastagra, tetejét kockázd be és szaggasd ki a pogácsákat 3 vagy 5 cm-es szaggatóval.

    Szaggatás

    Szaggatás

  11. Melegítsd elő a sütőt 200 fokon.
  12. Rakd egy sütőpapírral bélelt, sütőbe való sütőlapra. (Ez a mennyiség valószínűleg elfér egy lapra,)
  13. Tetejét kend meg felvert tojással, tojás sárgájával vagy tejföllel és szórj rá frissen őrölt borsot vagy köményt.
  14. Süssd a pogácsákat 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon további 20 percig. (Ne az idő legyen szentírás, hanem az, hogy a pogácsák felülete és alja is szép aranybarna legyen.

    Sütés

    Sütés

Elkészítési idő:

  • Tészta készítése: 30 perc
  • Kelesztés: 60 perc
  • Hajtogatás, pihentetés: 60 perc
  • Szaggatás, sütőlapra helyezés: 20 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 200 perc

Káposztás pogácsa tálalása

Ez a pogácsa legjobb frissen sütve, de még néhány nap után is finom.

Káposztás pogácsa tálalva 1

Káposztás pogácsa tálalva 1

Káposztás pogácsa tálalva 2

Káposztás pogácsa tálalva 2

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás