Karácsonyi muffin: minden olyan alkotót tartalmaz, amelynek illata a karácsonyi hangulathoz illik, így fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, szegfűbors, édeskömény, kardamom és gyömbér.
Karácsonyi muffin
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
12 db muffinhoz
- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 mokkáskanál só
- 2 – 2,4 dl tej
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- 4 evőkanál méz
- 4 evőkanál durvára vágott dió (enélkül is finom)
- 12 db negyed dió a muffinok tetejére
- fél csomag Kotányi mézes fűszerkeverék
Bevásárlólista
- 1 tasak sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 kis üveg méz
- 10 dkg darabos dió
- 1 csomag Kotányi mézes fűszerkeverék
Emlékeztető: liszt, cukor, só, tej
Megjegyzés:
Nálam a képeken csak 6 db-ot látsz, mivel nekem ilyen sütőformám van.
Karácsonyi muffin készítése
- 180 fokon előmelegíted a sütőt.
- Egy tálban összekevered a muffin por alakú hozzávalóit: a lisztet, cukrot, sütőport, sót, fűszerkeveréket.
- Egy másik tálban összekevered a mézet, tojást, a vajat olvasztva langyosan.
- A por alakú hozzávalókat részletekben a folyékony hozzávalókhoz adod és jól összekevered.
- Részletekben annyi tejet öntesz hozzá, hogy közepesen sűrű legyen a massza. (A tej mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert az függ a liszt minőségtől. A lényeg, hogy a tészta közepesen sűrű legyen (ez az egyik lépés, ahol a muffin elrontható).
- Végül belekevered a vágott diót és evvel a muffin tésztája elkészült.
- Egyenletesen elosztod a kibélelt muffin formákba. Akkor jó, ha nincsenek tele, mert sütés közben a sütőpornak köszönhetően a térfogatuk megnő. A tetejét dióval díszíted.
- Sütés: 180 fokon, alul-felül sütéssel, kb. 20 percig. 15 percig ne nyisd ki az ajtót. A sütés végét utána ellenőrizd tűpróbával (akkor sült meg a muffin, ha a beleszúrt tűre vagy fogpiszkálóra a tészta már nem ragad. (Itt figyelj, mert ez egy másik pont, ahol a muffin elrontható).
Elkészítési idő:
- tészta elkészítése: 15 perc
- sütés: 20 perc
Összesen: 35 perc
Karácsonyi muffin tálalása
Rakhatod tálra, vagy tányérokra. Ha karácsonyra készíted, tedd a tálalást ünnepélyesebbé szép tányérra, dió darabokkal, fahéjjal, szegfűszeggel, narancs gerezdekkel.
Sütemény, képek és leírás: Pap Zsuzsa