Kávéfajták esetében a legtöbb embernek az otthon, kotyogóban vagy a presszókban kávégépben főzött eszpresszó jut az eszébe, a tejjel készített italoknál a kapucsínó. Ennél lényegesen több kávéfajta létezik. Ha nem is fontos mindegyiket ismerned, de a leggyakoribb fajtákat igen, ha egy kicsit változatosabbá kívánod tenni a kávéfogyasztásodat. Erről következik itt egy ismertető, egy saját magam választotta csoportosításban.
A kávéfajták közös tulajdonságai
- alapjuk a darált kávéból forró vízzel készített sötétbarna folyadék: a kávé
- többnyire forrón, melegen isszuk (kivétel a jegeskávé)
- élénkítő hatású vegyületet: koffeint tartalmaznak (kivétel a koffein nélküli kávé)
- általában nem tartalmaznak alkoholt (kivétel az ír kávé)
Kávéféleségek
Tej nélkül készülő rövid kávék
- Espresso (eszpresszó): 7-11 g kávéból gyorsan , legalább 9 atmoszféra nyomással készülő sűrű 30 ml ital, a tetején hosszan tartó krémes habréteggel (csészében)
- Ristretto (risztrettó): 7-11 g kávéból gyorsan, legalább 9 atmoszféra nyomással készülő 20 ml ital (csészében)
- Doppio (dupla espressó): eszpresszó kétszeres mennyiségben, 60 ml (csészében)
- Espresso Macchiato: eszpresszó kávé pöttynyi tejhabbal a tetején (tehát minimális tejet azért tartalmaz, csészében)
Tej nélkül készülő hosszú, hígabb kávék
- Café Lungo (hosszúkávé): 30 ml eszpresszóból készül 30 ml forró vízzel, tehát 60 ml a térfogata (csészében)
- Americano (amerikai hosszúkávé: 30 ml eszpresszóból készül 60 ml forró vízzel, tehát 90 ml (csészében)
Megjegyzés: a filteres kávéfőzőkkel rögtön készíthető hosszú kávé olyan módon, hogy a kávén több vizet csurgatunk át. A kotyogóban is készíthető: kisebb mennyiségű kávé kerül a kávétartóba.
Tejjel készülő kávé fajták
- Cappuccino (kapucsinó): 1/3 rész espresso, 1/3 rész forró tej, 1/3 rész tejhab, összesen 90 ml
- Latte Macchiato: 30 ml espresso: tejhabos tejbe ügyesen öntve középen helyezkedik el, a tej és tejhab között, összesen 300 ml (hosszú pohárban)
- Caffé Latte (tejes kávé): eszpresszó alapra meleg vagy hideg tej, összesen 200-300 ml (hosszú pohárban)
- Ice Caffé (jegeskávé): 1 gombóc vanília fagylaltra hideg tej, majd erre egy adag espresso, végül a tetején tejszínhab, összesen 300 ml (hosszú pohárban)
Alkohollal készülő kávé
- Irish Caffé (ír kávé): 4 cl ír whiskeyben 2 teáskanál barna cukrot karamellizálnak, ezután hosszú kávét készítenek rá, maj a tetejére vékony réteg habosított tejszín kerül, összesen 200 ml (talpas füles pohárban).
Források:
Pellini caffé