Krumpli krémleves: a legegyszerűbben hozzáférhető alapanyagból így is lehet nagyon jó ételt készíteni, és még a pénztárcád sem bánja. Próbáld ki, nem bánod meg!

Krumpli krémleves pirított kenyérkockával

Krumpli krémleves pirított kenyérkockával

Krumpli krémleves

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 60 dkg krumpli
  • 100 ml 20 %-os főzőtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 dl víz
  • 8 dl húsleves, csirke alaplé vagy víz
  • 2 szál újhagyma
  • 4 szál bazsalikom vagy petrezselyem
  • 1 kávéskanál őrölt fehér bors , 1 csipetnyi őrölt szerecsendió, só
  • 4 fél-szelet fehér kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma

Bevásárlólista

  • 60 dkg krumpli
  • 100 ml 20 %-os főzőtejszín
  • 1 csomó újhagyma

Emlékeztető: liszt, húsleves, bazsalikom vagy petrezselyem. fehér bors, só, fehér kenyér, fokhagyma

Előkészítés

  • A krumplit megtisztítod, kockákra vágod.

    Krumpli felkockázva

    Krumpli felkockázva

Krumpli krémleves készítése

  1. A kockára vágott krumplit fél liter húslevesben (alaplében vagy vízben felteszed főzni. Ha vízzel készíted a levest, akkor adj hozzá egy mokkáskanál sót.

    Krumpli főzése

    Krumpli főzése

  2. Amíg a krumpli fő, az zöldhagymáról a vastag zöld részt eltávolítod, majd felkarikázod.

    Újhagyma felkarikázva

    Újhagyma felkarikázva

  3. Megpirítod a kenyereket, a fokhagymával bedörzsölöd és kockákra vágod. Ha nem kedveled a fokhagymát, akkor más feltétet is választhatsz. A kockákra vágott kenyeret tálalásig félre teszed.
  4. A petrezselymet (vagy bazsalikomot) felaprítod.
    Pirított kenyérkocka 1

    Pirított kenyérkocka 1

    Pirított kenyérkocka 2

    Pirított kenyérkocka 2

    Pirított kenyérkocka 3

    Pirított kenyérkocka 3

  5. A tejszínbe belekevered a lisztet, és több lépésben felengeded a krumpli főzőlevével annyira, hogy önthető legyen.
    Habarás 2

    Habarás 1

    Habarás 3

    Habarás 2

    Habarás 4

    Habarás 3

  6. Amikor a krumpli megfőtt, botmixerrel összetöröd. (Ha turmixgéped van, azt is használhatod, de akkor tedd még hozzá a megmaradt 3 dl húslevest.) Ha egyik sincs, akkor a főtt krumplit szitán kell áttörnöd, majd a lével összekeverned. Maradva a botmixeres megoldásnál, amikor kész van, hígítsd fel a maradék húslevessel.

    Főtt krumpli pépesítése

    Főtt krumpli pépesítése

  7. Tedd hozzá a habarást keverés közben és egy lapos kiskanál őrölt fehér borsot és csipetnyi szerecsendiót. Ha szükséges, sózd is meg. Ha nagyon sűrűnek találod, vízzel felhígíthatod a kívánt sűrűségre.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  8. Forrald fel a levest és elkészültél. (A forralás a habarásban levő liszt miatt kell, mert annak meg kell főnie.)

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Krumpli főzése: 25 perc
  • Habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 45 perc

Krumpli krémleves tálalása

A levest tányérokba, leveses tálkákba vagy nagy méretű csészébe mered. rászórod a pirított kenyérkockát, a petrezselymet és az újhagyma karikákat.

Krumpli krémleves pirított kenyérkockával tálalva 1

Krumpli krémleves pirított kenyérkockával tálalva 1

Krumpli krémleves pirított kenyérkockával tálalva 2

Krumpli krémleves pirított kenyérkockával tálalva 2

 

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa

 

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás