Krumpli krémleves: a legegyszerűbben hozzáférhető alapanyagból így is lehet nagyon jó ételt készíteni, és még a pénztárcád sem bánja. Próbáld ki, nem bánod meg!
Krumpli krémleves
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 60 dkg krumpli
- 100 ml 20 %-os főzőtejszín
- 1 evőkanál liszt
- 5 dl víz
- 8 dl húsleves, csirke alaplé vagy víz
- 2 szál újhagyma
- 4 szál bazsalikom vagy petrezselyem
- 1 kávéskanál őrölt fehér bors , 1 csipetnyi őrölt szerecsendió, só
- 4 fél-szelet fehér kenyér
- 1 gerezd fokhagyma
Bevásárlólista
- 60 dkg krumpli
- 100 ml 20 %-os főzőtejszín
- 1 csomó újhagyma
Emlékeztető: liszt, húsleves, bazsalikom vagy petrezselyem. fehér bors, só, fehér kenyér, fokhagyma
Előkészítés
- A krumplit megtisztítod, kockákra vágod.
Krumpli krémleves készítése
- A kockára vágott krumplit fél liter húslevesben (alaplében vagy vízben felteszed főzni. Ha vízzel készíted a levest, akkor adj hozzá egy mokkáskanál sót.
- Amíg a krumpli fő, az zöldhagymáról a vastag zöld részt eltávolítod, majd felkarikázod.
- Megpirítod a kenyereket, a fokhagymával bedörzsölöd és kockákra vágod. Ha nem kedveled a fokhagymát, akkor más feltétet is választhatsz. A kockákra vágott kenyeret tálalásig félre teszed.
- A petrezselymet (vagy bazsalikomot) felaprítod.
- A tejszínbe belekevered a lisztet, és több lépésben felengeded a krumpli főzőlevével annyira, hogy önthető legyen.
- Amikor a krumpli megfőtt, botmixerrel összetöröd. (Ha turmixgéped van, azt is használhatod, de akkor tedd még hozzá a megmaradt 3 dl húslevest.) Ha egyik sincs, akkor a főtt krumplit szitán kell áttörnöd, majd a lével összekeverned. Maradva a botmixeres megoldásnál, amikor kész van, hígítsd fel a maradék húslevessel.
- Tedd hozzá a habarást keverés közben és egy lapos kiskanál őrölt fehér borsot és csipetnyi szerecsendiót. Ha szükséges, sózd is meg. Ha nagyon sűrűnek találod, vízzel felhígíthatod a kívánt sűrűségre.
- Forrald fel a levest és elkészültél. (A forralás a habarásban levő liszt miatt kell, mert annak meg kell főnie.)
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Krumpli főzése: 25 perc
- Habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 45 perc
Krumpli krémleves tálalása
A levest tányérokba, leveses tálkákba vagy nagy méretű csészébe mered. rászórod a pirított kenyérkockát, a petrezselymet és az újhagyma karikákat.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa