Leveles tészta bolognai raguval: egy kis előrelátással – ha a ragut előre elkészíted és a leveles tésztát készen veszed – nagyon gyorsan elkészíthető.
Leveles tészta bolognai raguval
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
24 darab papucshoz
- 1 csomag 500 g-os 4 rétegű mirelit leveles tészta
- 15 dkg darált húsból készült bolognai ragu
- liszt a tészta nyújtásához
Bevásárlólista
- 1 csomag 500 g-os 4 rétegű mirelit leveles tészta
Emlékeztető: bolognai ragu, liszt
Megjegyzés:
Eszedbe ne jusson 15 dkg darált húsból bolognai ragut készíteni. Készíts egy nagyobb mennyiséget, kisebb adagokban fagyaszd le, és minden alkalommal csak annyit használj belőle, amennyi szükséges. Felhasználhatod lasagne készítéséhez, tésztára mártáshoz, leveles tészta töltéséhez, rakott zöldségek készítéséhez.
Előkészítés
A leveles tésztát és a bolognai ragut előző nap tedd át a fagyasztóból a hűtőszekrénybe.
Leveles tészta bolognai raguval – elkészítés
- A ragut – ha még túl hideg és kemény lenne – egy kisebb lábosban langyosítsd fel, hogy formázható legyen.
- A leveles tésztát terítsd ki úgy, hogy a 4 réteg egyben maradjon, azokat ne szedd szét.
- A tészta felét kisebb deszkán is kinyújthatod, A kinyújtott lap legyen kb. 24×18 cm. Nagyobb gyúrólapon az egyszerre az egészet kinyújthatod 36×24 cm-re. Az előző esetben 12 db, a második esetben 24 db 6×6 cm-es négyzetlap lesz az eredmény. A méretezésnek nem kell nagyon pontosnak lennie. A lényeg, hogy a töltelékek rátétele után meg lehessen formázni.
- Melegítsd elő a sütőt 220 -230 fokon.
- A kinyújtott lapot jelöld be késsel 3×4, azaz 12, vagy 6×4, azaz 24 részre.
- Vágd szét a tésztát.
- Tedd a tölteléket a tészták közepébe. Egy lapos kiskanálnyi elég (ha sok lenne, sütés közben „kimászik” a tésztából).
- Készítsd el a papucsokat: kissé húzd szét a tészta két átellenes sarkát, majd ezeket a sarkokat fogd össze és erősen nyomkodd meg, mert könnyen szétnyílnak (ez nálam is megtörtént).
- Ha 2 részletben nyújtottad a tésztát, hasonló módon dolgozd fel a tészta másik felét is.
- Az elkészített papucsokat tedd sütőpapírral bélelt tepsire (a sütőhöz tartozó tepsin éppen elfér a 24 db.
- Tedd a sütőbe és süssd 220-230 fokon. 15 – 20 perc alatt megsül.
Megjegyzés:
Természetesen más formára is elkészítheted (pl. egyszerűen félbehatva).
Elkészítési idő:
- Tészta nyújtása, töltelékek elhelyezése: 10 perc
- Papucsok készítése: 5 perc
- Sütés: 15 perc
Összesen: 30 perc
Tálalás
A megsült papucsokat tálon vagy tányérokon kínálhatod. Langyosan a legjobb. Ha van maradék, dobozban napokig tárolhatod, de megpuhul, és már nem lesz ropogós.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa