Orjaleves reszelt tésztával: a kézműves tészta különlegessé teszi ezt az ételt. A reszelt tészta ötlete és receptje a debreceni Garda étterem séfjétől származik és a környékbeliek imádják, nagyon sok fogy belőle.
Orjaleves reszelt tésztával – recept
Elkészítési idő: 140 perc
Hozzávalók
6 személyre
- 1,5 – 2 kg húsos orjacsont (karaj-, tarjacsont vagy vegyesen)
- 2 száll nagyobb sárgarépa
- 2 szál nagyobb fehérrépa
- 1/4 zellergumó
- 1/4 fej karalábé
- 1 fej vöröshagyma (csak a felső héját távolítsd el)
- 2 szál zeller zöld
- 1 db paradicsom (ne nyomd szét a levesben, hagyd egészben (nem a színére, hanem az ízére van szükség)
- 1 db zöldpaprika
- 1 db csípős hegyes zöldpaprika
- 10 – 15 szem fekete bors
- só
- 1 tojással készült reszelt házi levestészta
Előkészítés
- A húsos csontokat leöblíted és egy nagyobb, 5 – 6 literes lábasba teszed..
Karaj- és tarjacsont
- A zöldségeket megtisztítod, lemosod és a hagyma, paradicsom és zöldpaprika kivételével feldarabolod (ezt a leves főzése közben is elkészítheted.
Megtisztított, feldarabolt zöldségek
Orjaleves reszelt tésztával – elkészítés
- Az orja csontokra annyi vizet öntesz, hogy ellepje.
Előfőzés 1
- Felforralod. Nagyon sok hab fog keletkezni és a lé is elég zavaros lesz. Ezt az első főzővizet nem használod fel. Leöntöd a húsról. A húst lemosod, a lábast is kimosod. Ráöntesz 2,5 liter tiszta vizet.
Előfőzés 2
Főzés második lében
- Elkezded lassan melegíteni addig, ameddig a lé lassan gyöngyözni kezd, de még nem forr fel. Ezen a hőmérsékleten főzöd tovább.
- Egy óra elteltével megsózod 1 kiskanál sóval, majd a lé sósságát ízlésed szerint beállítod.
- Beleteszed a szemes borsot.
- Tovább főzöd addig, amíg a hús majdnem puha lesz.
- Hozzáadod a zöldségeket, és tovább főzöd, míg minden puha lesz.
Főzés zöldségekkel
- A zöldségeket kiszeded (a sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét félre teszed, a többit kidobod),
Zöldségek kiszedése
- A levest leszűröd.
- A húst csonttal visszateszed, vagy leszeded a csontról és úgy teszed vissza a levesbe, de akár rizses húst is készíthetsz belőle.
- Amíg a leves fő, elkészíted a reszelt tésztát 1 tojásból, 10 dkg lisztből, fél evőkanál búzadarából 1 kiskanál sóval. Felszeleteled a csípős paprikát.
Reszelt tészta
Elkészítési idő:
- Leves első főzése: 10 perc
- Leves készre főzése (közben zöldségtisztítás, reszelt tészta készítés): 120 perc
- Leves leszűrése, tálalás: 10 perc
Összesen: 140 perc
Tálalás
A húst, zöldségeket és a reszelt tésztát tányérokba szeded és a levest forrón ráöntöd. Beleteszed a csípős paprika szeleteket.
Az ételt és a képeket készítette: Pap Zsuzsa