Orjaleves reszelt tésztával: a kézműves tészta különlegessé teszi ezt az ételt. A reszelt tészta ötlete és receptje a debreceni Garda étterem séfjétől származik és a környékbeliek imádják, nagyon sok fogy belőle.

Orjaleves reszelt tésztával

Orjaleves reszelt tésztával – recept

Elkészítési idő: 140 perc

Hozzávalók

6 személyre

  • 1,5 – 2 kg húsos orjacsont (karaj-, tarjacsont vagy vegyesen)
  • 2 száll nagyobb sárgarépa
  • 2 szál nagyobb fehérrépa
  • 1/4 zellergumó
  • 1/4 fej karalábé
  • 1 fej vöröshagyma (csak a felső héját távolítsd el)
  • 2 szál zeller zöld
  • 1 db paradicsom (ne nyomd szét a levesben, hagyd egészben (nem a színére, hanem az ízére van szükség)
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • 10 – 15 szem fekete bors
  • 1 tojással készült reszelt házi levestészta

Előkészítés

  • A húsos csontokat leöblíted és egy nagyobb, 5 – 6 literes lábasba teszed..

    Karaj- és tarjacsont

    Karaj- és tarjacsont

  • A zöldségeket megtisztítod, lemosod és a hagyma, paradicsom és zöldpaprika kivételével feldarabolod (ezt a leves főzése közben is elkészítheted.

    Megtisztított, feldarabolt zöldségek

    Megtisztított, feldarabolt zöldségek

Orjaleves reszelt tésztával –  elkészítés

  1. Az orja csontokra annyi vizet öntesz, hogy ellepje.

    Előfőzés 1

    Előfőzés 1

  2. Felforralod. Nagyon sok hab fog keletkezni és a lé is elég zavaros lesz. Ezt az első főzővizet nem használod fel. Leöntöd a húsról. A húst lemosod, a lábast is kimosod. Ráöntesz 2,5 liter tiszta vizet.
    Előfőzés 2

    Előfőzés 2

    Főzés második lében

    Főzés második lében

  3. Elkezded lassan melegíteni addig, ameddig a lé lassan gyöngyözni kezd, de még nem forr fel. Ezen a hőmérsékleten főzöd tovább.
  4. Egy óra elteltével megsózod 1 kiskanál sóval, majd a lé sósságát ízlésed szerint beállítod.
  5. Beleteszed a szemes borsot.
  6. Tovább főzöd addig, amíg a hús majdnem puha lesz.
  7. Hozzáadod a zöldségeket, és tovább főzöd, míg minden puha lesz.

    Főzés zöldségekkel

    Főzés zöldségekkel

  8. A zöldségeket kiszeded (a sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét félre teszed, a többit kidobod),

    Zöldségek kiszedése

    Zöldségek kiszedése

  9. A levest leszűröd.
  10. A húst csonttal visszateszed, vagy leszeded a csontról és úgy teszed vissza a levesbe, de akár rizses húst is készíthetsz belőle.
  11. Amíg a leves fő, elkészíted a reszelt tésztát 1 tojásból, 10 dkg lisztből, fél evőkanál búzadarából 1 kiskanál sóval. Felszeleteled a csípős paprikát.

    Reszelt tészta szikkasztása, szárítása

    Reszelt tészta

Elkészítési idő:

  • Leves első főzése: 10 perc
  • Leves készre főzése (közben zöldségtisztítás, reszelt tészta készítés): 120 perc
  • Leves leszűrése, tálalás: 10 perc

Összesen: 140 perc

Tálalás

A húst, zöldségeket és a reszelt tésztát tányérokba szeded és a levest forrón ráöntöd. Beleteszed a csípős paprika szeleteket.

Orjaleves reszelt tésztával

 

Az ételt és a képeket készítette: Pap Zsuzsa