Palacsinta torta: palacsinta, lekvár és darált dió lerakásával készül. Rakott palacsintának is nevezhetném. Klasszikus fajtája – és talán a legfinomabb – a házi sárgabaracklekvárral készített.
Palacsinta torta
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
A palacsintákhoz:
6 – 8 adaghoz ( kb. 20 db 20 cm-es palacsintákból)
- 12 púpos evőkanál liszt
- 3 db tojás
- 6 dl tej (egy része – a felénél kevesebb – lehet szódavíz vagy víz)
- 2 – 3 dkg vaj
- 1 csipet só
A töltéshez:
- 40 dkg közepesen sűrű, – lehetőleg házi – baracklekvár (a mennyiség a palacsinták számától és a lekvár sűrűségétől függően eltérhet)
- 25 dkg darált dió
Megjegyzés:
- Ha olaj helyett vajat használsz a sütéshez, nem terjeng majd olajszag a lakásban – én is nemrég tanultam ezt a tippet.
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 3 db tojás
- 1 liter tej
- 10 dkg vaj
- 40 dkg vagy több sárgabaracklekvár (kiszereléstől függően) – ha nincs házi)
- 25 dkg dió
Emlékeztető: só
Előkészítés
- A diót megdarálod.
- A vajat egy kis edényben megolvasztod.
Palacsinta torta készítése
Palacsinta készítése:
- A lisztet kiméred és egy közepes méretű tálba teszed.
- Hozzáteszed a csipet sót.
- Közepébe mélyedést készítesz.
- A 3 db tojást felütöd a tál fölött úgy, hogy a lisztbe készített mélyedésbe kerüljön.
- Hozzáadsz 3 dl tejet.
- Egy habverővel csomómentesre kevered.
- Folyamatosan hozzá adagolod a többi folyadékot (tejet és vizet) addig, amíg a palacsinták készítésére alkalmas sűrűségű lesz. (Lehet, hogy a folyadék mennyisége el fog térni a megadottól, mivel függ a liszt fajtájától és a tojások méretétől.) A megfelelő állagot próbasütés alapján tudod megállapítani (lásd: Megjegyzések)
- A felmelegített palacsintasütőt kikened vajjal (erre legalkalmasabb egy szilikonos ecset).
- Belemered és szétfolyatod a tésztát.
- Addig sütöd, amíg a palacsinta a sütőn elmozdul. (Az első darab nem biztos, hogy sikerül.)
- Alkalmas eszközzel (pl. palacsintafordító, falap, stb) vagy feldobva megfordítod és a másik felét is megsütöd.
- Amikor kész, tányérra teszed.
- Addig sütöd, amíg a palacsintatészta elfogy. (Lehet, hogy a sütés vége felé a tésztát fel kell egy kicsit hígítanod.
Megjegyzések:
- A palacsintatészta sűrűsége olyan legyen, hogy merőkanállal sugárban ki lehessen önteni. A merőkanál mérete olyan legyen, hogy 1 merőkanál tészta megtöltse a palacsintasütőt. Ha nincs gyakorlatod ebben, akkor ki kell tapasztalnod, hogy milyen sűrű legyen a palacsintatészta és mekkora legyen a merőkanál egy adott palacsintasütő mérethez (általános átmérő: 25 cm, én most 20 cm átmérőjű sütővel dolgoztam).
- Az első palacsinta készítésénél meglátod, megfelelő vastagságú-e a palacsinta. Jobb, ha vastagabb, mert könnyebb hígítani, mint lisztet belekeverni.
- A palacsintákat a szokásos módon is elkészítheted.,
Palacsinta torta készítése.:
- Egy palacsintát egy lapos tálra teszel.
- Megkened baracklekvárral és megszórod darált dióval (1 palacsintára kb. 1 evőkanál dió kell).
- Ráteszed a következő palacsintát és addig folytatod, amíg a palacsinták elfogynak.
- Az utolsó réteg baracklekvár és darált dió legyen.
- Amikor a palacsinták elfogytak, a torta elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Palacsintatészta készítése: 10 perc
- Palacsinták sütése: 30 perc
- Összeállítás 15 perc
Összesen: 70 perc
Palacsinta torta tálalása
Mire elkészülsz, a palacsinták langyosak lesznek, tálalhatod. Lehetőleg lapos tálra tedd, mert a szokásos lapos tányéron nem lesz szép a forma. Szeleteld úgy, mintha tortát szeletelnél.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa