Palacsinta torta: palacsinta, lekvár és darált dió lerakásával készül. Rakott palacsintának is nevezhetném. Klasszikus fajtája – és talán a legfinomabb – a házi sárgabaracklekvárral készített.

Palacsinta torta

Palacsinta torta

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

A palacsintákhoz:

6 – 8 adaghoz ( kb. 20 db 20 cm-es palacsintákból)

  • 12 púpos evőkanál liszt
  • 3 db tojás
  • 6 dl tej (egy része – a felénél kevesebb – lehet szódavíz vagy víz)
  • 2 – 3 dkg vaj
  • 1 csipet só

A töltéshez:

  • 40 dkg közepesen sűrű, – lehetőleg házi – baracklekvár (a mennyiség a palacsinták számától és a lekvár sűrűségétől függően eltérhet)
  • 25 dkg darált dió

Megjegyzés:

  • Ha olaj helyett vajat használsz a sütéshez, nem terjeng majd olajszag a lakásban – én is nemrég tanultam ezt a tippet.

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt
  • 3 db tojás
  • 1 liter tej
  • 10 dkg vaj
  • 40 dkg vagy több sárgabaracklekvár (kiszereléstől függően) – ha nincs házi)
  • 25 dkg dió

Emlékeztető: só

Előkészítés

  • A diót megdarálod.
  • A vajat egy kis edényben megolvasztod.

Palacsinta torta készítése

Palacsinta készítése:

  1. A lisztet kiméred és egy közepes méretű tálba teszed.
  2. Hozzáteszed a csipet sót.
  3. Közepébe mélyedést készítesz.
  4. A 3 db tojást felütöd a tál fölött úgy, hogy a lisztbe készített mélyedésbe kerüljön.
  5. Hozzáadsz 3 dl tejet.
  6. Egy habverővel csomómentesre kevered.
  7. Folyamatosan hozzá adagolod a többi folyadékot (tejet és vizet) addig, amíg a palacsinták készítésére alkalmas sűrűségű lesz. (Lehet, hogy a folyadék mennyisége el fog térni a megadottól, mivel függ a liszt fajtájától és a tojások méretétől.) A megfelelő állagot próbasütés alapján tudod megállapítani (lásd: Megjegyzések)

    Palacsintatészta

    Palacsintatészta

  8. A felmelegített palacsintasütőt kikened vajjal (erre legalkalmasabb egy szilikonos ecset).

    Palacsintasütő olvasztott vajjal

    Palacsintasütő olvasztott vajjal

  9. Belemered és szétfolyatod a tésztát.

    Palacsinta sütése

    Palacsinta sütése

  10. Addig sütöd, amíg a palacsinta a sütőn elmozdul. (Az első darab nem biztos, hogy sikerül.)
  11. Alkalmas eszközzel (pl. palacsintafordító, falap, stb) vagy feldobva megfordítod és a másik felét is megsütöd.
  12. Amikor kész, tányérra teszed.

    Palacsinta

    Palacsinta

  13. Addig sütöd, amíg a palacsintatészta elfogy. (Lehet, hogy a sütés vége felé a tésztát fel kell egy kicsit hígítanod.

    Elkészült palacsinták

    Elkészült palacsinták

Megjegyzések:

  • A palacsintatészta sűrűsége olyan legyen, hogy merőkanállal sugárban ki lehessen önteni. A merőkanál mérete olyan legyen, hogy 1 merőkanál tészta megtöltse a palacsintasütőt. Ha nincs gyakorlatod ebben, akkor ki kell tapasztalnod, hogy milyen sűrű legyen a palacsintatészta és mekkora legyen a merőkanál egy adott palacsintasütő mérethez (általános átmérő: 25 cm, én most 20 cm átmérőjű sütővel dolgoztam).
  • Az első palacsinta készítésénél meglátod, megfelelő vastagságú-e a palacsinta. Jobb, ha vastagabb, mert könnyebb hígítani, mint lisztet belekeverni.
  • A palacsintákat a szokásos módon is elkészítheted.,

Palacsinta torta készítése.:

  1. Egy palacsintát egy lapos tálra teszel.
  2. Megkened baracklekvárral és megszórod darált dióval (1 palacsintára kb. 1 evőkanál dió kell).

    Baracklekváros diós réteg

    Baracklekváros diós réteg

  3. Ráteszed a következő palacsintát és addig folytatod, amíg a palacsinták elfogynak.
  4. Az utolsó réteg baracklekvár és darált dió legyen.

    Palacsinta torta készen

    Palacsinta torta készen

  5. Amikor a palacsinták elfogytak, a torta elkészült.Palacsinta torta

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Palacsintatészta készítése: 10 perc
  • Palacsinták sütése: 30 perc
  • Összeállítás 15 perc

Összesen: 70 perc

Palacsinta torta tálalása

Mire elkészülsz, a palacsinták langyosak lesznek, tálalhatod. Lehetőleg lapos tálra tedd, mert a szokásos lapos tányéron nem lesz szép a forma. Szeleteld úgy, mintha tortát szeletelnél.

Torta felvágva

Torta felvágva

Palacsinta torta szelet

Palacsinta torta szelet

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás