Pogácsa alaprecept: ilyen létezik? Igen. Én sem gondoltam volna, pedig elég sok pogácsát sütöttem már, de csak most jutottam erre a gondolatra. Egy recept és legalább tízféle megoldás. Nézd meg és meglepődsz!
Pogácsa alaprecept
Elkészítési idő
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj (vagy 25 dkg margarin)
- 1 evőkanál só
- 2,5 dkg élesztő
- 1dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 2 db tojás sárgája + 1 a kenéshez
- 2 evőkanál tejföl (mennyisége függ a liszt fajtájától!)
Ízesítők: 10 – 20 dkg
- medvehagyma (apróra vágva)
- újhagyma (apróra vágva)
- spenót (apróra vágva)
- párolt káposzta (apróra vágva)
- töpörtyű (feldarabolva)
- sonka (feldarabolva)
- kolbász(feldarabolva)
- túró (pépesítve)
- juhtúró (pépesítve)
- sajt (reszelve)
Megjegyzések:
- A túrót és a juhtúrót nem a tésztára szórod, hanem az előkészítő munkák során a liszthez kevered.
- Ha vajas pogácsát készítesz, nem kell külön ízesítő, hanem a vaj mennyiségét még 5 dkg-mal megnöveled.
- A friss élesztő helyett azonos értékű porélesztőt is használhatsz.
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 csomag élesztő
- 3 db tojás
- Ízesítő
Emlékeztető: só, tej, cukor, tejföl
Előkészítés
- A lisztet átszitálod Egy nagyobb tálba, lehetőleg kelesztő tálba teszed.
- A vajat feldarabolod.
- Az élesztőt cukros tejben felfuttatod
Pogácsa alaprecept – tészta elkészítése
- A lisztben elkevered a sót, majd összemorzsolod a vajjal. Közepébe mélyedést készítesz.
- A mélyedésbe teszed a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját és a tejfölt. A tejföllel illetve liszttel tudod a tészta állagát beállítani.
Hozzávalók
- Egy jó erős villával összekevered a hozzávalólat, majd a tésztát kézzel összedolgozod és 10 – 15 percig dagasztod.
- Körbe lisztezed, letakarod. Kelni hagyod addig (kb. 1 óra), amíg a tészta kétszeres mennyiségűre kel.
Kelesztés után
- Lisztezett gyúrólapra borítod, egy-másfél ujjnyi vastagra és hosszúkás téglalap alakúra nyújtod.
- Kétharmad részére rárakod az ízesítőt. Zöldségek esetében alatta vékonyan beolajozod.
- Hajtogatod: felülről le, alulról fel, jobbról balra, balról alulra. 20 percig pihenteted. Ezt a műveletet még kétszer megismétled.
- Kinyújtod, a tetejét késsel kockásra vágod és 3 vagy 5 cm-es szaggatóval kiszaggatod. (A maradékot hasonló módon dolgozod fel.) Az elkészült pogácsákat kézzel meghengergeted, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed.
Szaggatás
- A sütőt bekapcsolod és 200 fokon előmelegíted.
- A pogácsák tetejét felvert tojással vagy tojás sárgájával megkened, frissen őrölt borssal, köménymaggal vagy reszelt sajttal megszórod.
- Sütés: 200 fokon alsó-felső sütéssel 10 percig, majd 180 fokon 20 percig sütöd. Ne az idő legyen a döntő, hanem az, hogy a pogácsák alul-felül szép aranybarnára süljenek.
Sütés
Megjegyzések:
- A tésztába dagasztás előtt szórhatsz durvára darált magokat.
- A krumplis pogácsa készítése némileg eltér az itt leírtaktól.
Elkészítési idő:
- Tészta készítése: 30 perc
- Kelesztés: 60 perc
- Hajtogatás, pihentetés: 60 perc
- Szaggatás, sütőlapra helyezés: 20 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 200 perc
Pogácsa alaptészta felhasználása
A pogácsa alaptésztából az alábbi pogácsákat készítheted el:
- medvehagymás
- újhagymás
- spenótos(-fokhagymás)
- káposztás
- túrós
- juhtúrós
- sajtos
- töpörtyűs
- kolbászos
- sonkás
Az ételeket és képeket készítette és a szöveget összeállította: Pap Zsuzsa