Pogácsa alaprecept: ilyen létezik? Igen. Én sem gondoltam volna, pedig elég sok pogácsát sütöttem már, de csak most jutottam erre a gondolatra. Egy recept és legalább tízféle megoldás. Nézd meg és meglepődsz!

Sajtos pogácsa

Pogácsa alaprecept

Elkészítési idő

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (vagy 25 dkg margarin)
  • 1 evőkanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 db tojás sárgája + 1 a kenéshez
  • 2 evőkanál tejföl (mennyisége függ a liszt fajtájától!)

Ízesítők: 10 – 20 dkg

  • medvehagyma (apróra vágva)
  • újhagyma (apróra vágva)
  • spenót (apróra vágva)
  • párolt káposzta (apróra vágva)
  • töpörtyű (feldarabolva)
  • sonka (feldarabolva)
  • kolbász(feldarabolva)
  • túró (pépesítve)
  • juhtúró (pépesítve)
  • sajt (reszelve)

Megjegyzések:

  • A túrót és a juhtúrót nem a tésztára szórod, hanem az előkészítő munkák során a liszthez kevered.
  • Ha vajas pogácsát készítesz, nem kell külön ízesítő, hanem a vaj mennyiségét még 5 dkg-mal megnöveled.
  • A friss élesztő helyett azonos értékű porélesztőt is használhatsz.

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag élesztő
  • 3 db tojás
  • Ízesítő

Emlékeztető: só, tej, cukor, tejföl

Előkészítés

  • A lisztet átszitálod  Egy nagyobb tálba, lehetőleg kelesztő tálba teszed.
  • A vajat feldarabolod.
  • Az élesztőt cukros tejben felfuttatod

Pogácsa alaprecept – tészta elkészítése

  1. A lisztben elkevered a sót, majd összemorzsolod a vajjal. Közepébe mélyedést készítesz.
  2. A mélyedésbe teszed a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját és a tejfölt. A tejföllel illetve liszttel tudod a tészta állagát beállítani.

    Hozzávalók

    Hozzávalók

  3. Egy jó erős villával összekevered a hozzávalólat, majd a tésztát kézzel összedolgozod és 10 – 15 percig dagasztod.
  4. Körbe lisztezed, letakarod. Kelni hagyod addig (kb. 1 óra), amíg a tészta kétszeres mennyiségűre kel.

    Kelesztés után

    Kelesztés után

  5. Lisztezett gyúrólapra borítod, egy-másfél ujjnyi vastagra és hosszúkás téglalap alakúra nyújtod.
  6. Kétharmad részére rárakod az ízesítőt. Zöldségek esetében alatta vékonyan beolajozod.
  7. Hajtogatod: felülről le, alulról fel, jobbról balra, balról alulra. 20 percig pihenteted. Ezt a műveletet még kétszer megismétled.
  8. Kinyújtod, a tetejét késsel kockásra vágod és 3 vagy 5 cm-es szaggatóval kiszaggatod. (A maradékot hasonló módon dolgozod fel.) Az elkészült pogácsákat kézzel meghengergeted, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed.

    Szaggatás

    Szaggatás

  9. A sütőt bekapcsolod és 200 fokon előmelegíted.
  10. A pogácsák tetejét felvert tojással vagy tojás sárgájával megkened, frissen őrölt borssal, köménymaggal vagy reszelt sajttal megszórod.
  11. Sütés: 200 fokon alsó-felső sütéssel 10 percig, majd 180 fokon 20 percig sütöd. Ne az idő legyen a döntő, hanem az, hogy a pogácsák alul-felül szép aranybarnára süljenek.

    Sütés

    Sütés

Megjegyzések:

  • A tésztába dagasztás előtt szórhatsz durvára darált magokat.
  • A krumplis pogácsa készítése némileg eltér az itt leírtaktól.

Elkészítési idő:

  • Tészta készítése: 30 perc
  • Kelesztés: 60 perc
  • Hajtogatás, pihentetés: 60 perc
  • Szaggatás, sütőlapra helyezés: 20 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 200 perc

Pogácsa alaptészta felhasználása

A pogácsa alaptésztából az alábbi pogácsákat készítheted el:

 

Az ételeket és képeket készítette és a szöveget összeállította: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás