Rosszlány tészta: olasz tésztaétel kissé módosított változata. Hogy miért kapta ezt a nevet, azt az írás végén találod meg. Mindenesetre szenzációs találmány.

Rosszlány tészta

Rosszlány tészta

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 30 dkg orsó tészta
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 4 db friss paradicsom
  • 1 kis doboz szardínia konzerv
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 – 20 szem fekete olíva bogyó
  • 15-20 szem kapribogyó
  • só, frissen őrölt bors

Megjegyzés:

  • A sűrített és friss paradicsom helyett használhatsz otthon eltett paradicsomot, vagy más, sűrűbb paradicsomlét.

Bevásárlólista

  • 30 dkg orsó tészta
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 4 db friss paradicsom
  • 1 kis doboz szardínia konzerv
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 kis zacskó fekete olíva bogyó
  • 1 kis üveg kapribogyó

Emlékeztető: olíva olaj, frissen őrölt bors, só, ha szükséges

Előkészítés

A fokhagymát megtisztítod, felszeleteled.

Fokhagyma felszeletelve

Fokhagyma felszeletelve

Az olíva bogyót feldarabolod, a kapribogyót leöblíted.

Olíva- és kapribogyó

Olíva- és kapribogyó

A paradicsom héját eltávolítod, kockákra vágod.

Paradicsom feldarabolva

Paradicsom feldarabolva

A szardínia- és sűrített paradicsom konzerveket kinyitod.

Paradicsompüré

Paradicsompüré

Szardínia konzerv

Szardínia konzerv

Rosszlány tészta készítése

  1. A fokhagymát egy serpenyőben felforrósított olajon megfuttatod, majd kiszeded (csak az ízére lesz szükség).

    Fokhagyma futtatása olívaolajon

    Fokhagyma futtatása olívaolajon

  2. Beleteszed a serpenyőbe az olíva- és a kapribogyót, a forró olajban megforgatod
    Olíva- és kapribogyó futtatása olíva olajon

    Olíva- és kapribogyó futtatása olíva olajon

    .

  3. Hozzáadod a sűrített-, majd a friss paradicsomot és a szardíniát. Frissen őrölt borssal fűszerezed. Néhány karika chili paprikát is tehetsz bele.
    Paradicsompüré hozzáadva

    Paradicsompüré hozzáadva

    Szardínia hozzáadva

    Szardínia hozzáadva

    Addig párolod, amíg az egész szósszá párolódik. Ha szükséges, kevés vizet, vagy paradicsomlét is adhatsz hozzá.

  4. Közben kifőzöd sós vízben a tésztát
  5.  Ezzel az étel elkészült. (Az én rátétem kissé darabosra sikerül, mert kevés lett a paradicsom.)

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Szósz készítése, közben a tészta kifőzése : 30 perc

Összesen: 40 perc

Rosszlány tészta tálalása

A kifőtt tésztát tányérokra szeded. Ráteszed az olívás, kapribogyós, szardíniás paradicsomszósz. Bazsalikom levéllel díszíted.

Rosszlány tészta tálalva 1

Rosszlány tészta tálalva 1

Rosszlány tészta tálalva 2

Rosszlány tészta tálalva 1

Az étel nevének eredete

Forrás: a Mástészta nevű blog

Az étel  olasz neve: Pasta puttanesca, amely magyarra fordítva kapta a rosszlányok tésztája nevet. (én ezt egy kissé leegyszerűsítettem). Eredetéről többféle legenda is szól. Röviden:

  • étteremben zárás előtt maradékokból összeállított étel (benne van minden)
  • rosszlányok részére gyorsan elkészíthető tészta
  • rosszlányok dobálására szolgáló étel.

(Részletesen a fenti blogban találod.)

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás