Rosszlány tészta: olasz tésztaétel kissé módosított változata. Hogy miért kapta ezt a nevet, azt az írás végén találod meg. Mindenesetre szenzációs találmány.
Rosszlány tészta
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 30 dkg orsó tészta
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 4 db friss paradicsom
- 1 kis doboz szardínia konzerv
- 2 evőkanál olíva olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 – 20 szem fekete olíva bogyó
- 15-20 szem kapribogyó
- só, frissen őrölt bors
Megjegyzés:
- A sűrített és friss paradicsom helyett használhatsz otthon eltett paradicsomot, vagy más, sűrűbb paradicsomlét.
Bevásárlólista
- 30 dkg orsó tészta
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 4 db friss paradicsom
- 1 kis doboz szardínia konzerv
- 2 fej fokhagyma
- 1 kis zacskó fekete olíva bogyó
- 1 kis üveg kapribogyó
Emlékeztető: olíva olaj, frissen őrölt bors, só, ha szükséges
Előkészítés
A fokhagymát megtisztítod, felszeleteled.

Fokhagyma felszeletelve
Az olíva bogyót feldarabolod, a kapribogyót leöblíted.

Olíva- és kapribogyó
A paradicsom héját eltávolítod, kockákra vágod.

Paradicsom feldarabolva
A szardínia- és sűrített paradicsom konzerveket kinyitod.

Paradicsompüré

Szardínia konzerv
Rosszlány tészta készítése
- A fokhagymát egy serpenyőben felforrósított olajon megfuttatod, majd kiszeded (csak az ízére lesz szükség).
Fokhagyma futtatása olívaolajon
- Beleteszed a serpenyőbe az olíva- és a kapribogyót, a forró olajban megforgatod
Olíva- és kapribogyó futtatása olíva olajon
.
- Hozzáadod a sűrített-, majd a friss paradicsomot és a szardíniát. Frissen őrölt borssal fűszerezed. Néhány karika chili paprikát is tehetsz bele.
Paradicsompüré hozzáadva
Szardínia hozzáadva
Addig párolod, amíg az egész szósszá párolódik. Ha szükséges, kevés vizet, vagy paradicsomlét is adhatsz hozzá.
- Közben kifőzöd sós vízben a tésztát
- Ezzel az étel elkészült. (Az én rátétem kissé darabosra sikerül, mert kevés lett a paradicsom.)
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Szósz készítése, közben a tészta kifőzése : 30 perc
Összesen: 40 perc
Rosszlány tészta tálalása
A kifőtt tésztát tányérokra szeded. Ráteszed az olívás, kapribogyós, szardíniás paradicsomszósz. Bazsalikom levéllel díszíted.

Rosszlány tészta tálalva 1

Rosszlány tészta tálalva 1
Az étel nevének eredete
Forrás: a Mástészta nevű blog
Az étel olasz neve: Pasta puttanesca, amely magyarra fordítva kapta a rosszlányok tésztája nevet. (én ezt egy kissé leegyszerűsítettem). Eredetéről többféle legenda is szól. Röviden:
- étteremben zárás előtt maradékokból összeállított étel (benne van minden)
- rosszlányok részére gyorsan elkészíthető tészta
- rosszlányok dobálására szolgáló étel.
(Részletesen a fenti blogban találod.)
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa