Sajtkrémleves: egyszerű, finom leves, különösen akkor, ha többféle sajtból készül. Ezeket összeválogathatod tetszésed szerint – akár maradékokat is felhasználhatsz hozzá.
Sajtkrémleves
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- 4 dkg reszelt Gouda sajt
- 4 dkg füstölt sajt
- 1 dkg parmezán sajt
- 4 dkg vaj
- 4 teáskanál liszt
- 6 dl tej
- 2 szelet fehérkenyér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt fehér bors, szerecsendió
Bevásárlólista
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- 4 dkg reszelt Gouda sajt
- 4 dkg füstölt sajt
- 1 dkg
- 1 liter tej
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: vaj, liszt, fehér kenyér, fokhagyma, só, fehér bors, szerecsendió
Megjegyzés:
- Más fajta sajtokat is használhatsz.
Előkészítés
- A sajtokat lereszeled.
- A tejet felmelegíted.
- A petrezselymet felaprítod.
Sajtkrémleves készítése
Levesbetét (fokhagymás pirított kenyérkockák) készítése:
- A kenyeret megpirítod.
- Bedörzsölöd fokhagymával
- Kockákra darabolod és már készen is vagy. Bővebben lásd: Kruton pofonegyszerűen.
Sajtkrémleves:összeállítása:
- Egy közepes méretű lábosban felolvasztod a vajat.
- Hozzáteszed a lisztet, elkevered benne (de nem pirítod).
- Meleg tejjel felengeded.
- Összekevered, majd elkevered benne a reszelt sajtokat. (Valamelyikből tegyél félre a leves tetejére.) Kevergetve melegíted, amíg a sajtok felolvadnak.
- Fűszerezed ízlés szerint sóval, fehér borssal szerecsendióval. Ezzel készen is vagy.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Levesbetét készítése: 10 perc
- Sajtkrémleves elkészítése:10 perc
Összesen: 30 perc.
Sajtkrémleves tálalása
A levest tányérokba mered. Elosztva rárakod a pirított kenyérkockákat, majd megszórod a maradék reszelt sajttal és petrezselyemmel.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa