Shak-shuka: az arabok lecsója. Abban különbözik a magyaros lecsótól, hogy van benne padlizsán, a hozzávalók apróra vannnak vágva, más a fűszerezése és tükörtojással készül.
Shak-shuka
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
3 adaghoz
- 1 db nagyobb hagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db nagy sárga színű zöldpaprika
- 1 db csípős hegyes zöld paprika (az eredeti receptben chili, ha lehet, használd azt)
- 1 db kisebb padlizsán
- 5 db közepes paradicsom
- 3 db tojás
- 1/2 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olíva olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika
- 1 kávéskanál harisa
- só, bors ízlés szerint
Bevásárlólista
- 1 db nagyobb hagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db nagy sárga színű zöldpaprika
- 1 db csípős hegyes zöld paprika (az eredeti receptben chili)
- 1 db kisebb padlizsán
- 5 db közepes paradicsom
- 3 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: olíva olaj, fokhagyma, római kömény, piros fűszerpaprika, só, bors
Megjegyzés:
A harisa arab ételekhez használt fűszer, speciális üzletekben kapható.
Előkészítés
- A padlizsánt meghámozod (kevés héjat hagyhatsz rajta), kis kockákra vágod, megsózod és félre teszed.
- A hagymát apróra vágod, a fokhagymát vékony szeletekre.
- A paprikákat felkockázod.
- 1 db paradicsomot kis kockákra vágsz. A többit félbe vágod, a magokat és a belső részt eltávolítod (ezt más célra használod fel), a maradék, keményebb külső részt feldarabolod.
- A petrezselymet felaprítod.
- A padlizsánt – amely közben levet eresztett – kinyomkodod.
Shak-shuka készítése
- A római köményt kissé megpirítod az olíva olajon egy nagyobb lábosban.
- Hozzáadod a hagymát és üvegesre párolod. Az utolsó percben a fokhagymát is beleteszed.
- A hagymára rakod a feldarabolt paprikákat és 2-3 percig párolod. Sóval ízesíted.
- Hozzá teszed a kinyomkodott padlizsánt és további 2 -3 percig együtt párolod.
- Ráteszed az 1 db feldarabolt paradicsomot , ezzel egy kis levet juttatva a párolódó zöldségekhez. Összekevered és folytatod a párolást ismét 2-3 percig.
- A belső részek nélküli paradicsom hozzáadása után folytatod a párolást.
- Fűszerezed piros fűszerpaprikával, borssal és a harisával, megkóstolod és ha szükséges, további sót is adsz hozzá.
- Amikor minden megpuhult (ízlésed szerint), fészkeket készítesz a zöldségkeverékbe a tojások számára.
- Beleütöd a fészkekbe a tojásokat és ügyelsz arra, hogy a sárgájuk egyben maradjon.
- Lefeded és addig tartod alacsonyabb hőmérsékleten, amíg a tojások tükörtojássá sülnek.
- Ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 25 perc
- Párolás: 20 perc
- Tojás sütése: 5 perc
Összesen: 50 perc
Tálalás
Az adagokat tányérokra szeded és megszórod a felaprított petrezselyemmel.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa