Shak-shuka: az arabok lecsója. Abban különbözik a magyaros lecsótól, hogy van benne padlizsán, a hozzávalók apróra vannnak vágva, más a fűszerezése és tükörtojással készül.

Shak-shuka

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

3 adaghoz

  • 1 db nagyobb hagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db nagy sárga színű zöldpaprika
  • 1 db csípős hegyes zöld paprika (az eredeti receptben chili, ha lehet, használd azt)
  • 1 db kisebb padlizsán
  • 5 db közepes paradicsom
  • 3 db tojás
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál harisa
  • só, bors ízlés szerint

Bevásárlólista

  • 1 db nagyobb hagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db nagy sárga színű zöldpaprika
  • 1 db csípős hegyes zöld paprika (az eredeti receptben chili)
  • 1 db kisebb padlizsán
  • 5 db közepes paradicsom
  • 3 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: olíva olaj, fokhagyma, római kömény, piros fűszerpaprika, só, bors

Megjegyzés:

A harisa arab ételekhez használt fűszer, speciális üzletekben kapható.

Előkészítés

  • A padlizsánt meghámozod (kevés héjat hagyhatsz rajta), kis kockákra vágod, megsózod és félre teszed.

    Padlizsán

    Padlizsán

  • A hagymát apróra vágod, a fokhagymát vékony szeletekre.

    Hagyma és fokhagyma

    Hagyma és fokhagyma

  • A paprikákat felkockázod.
    Kaliforniai paprika

    Kaliforniai paprika

    Zöldpaprikák

    Zöldpaprikák

  • 1 db paradicsomot kis kockákra vágsz. A többit félbe vágod, a magokat és a belső részt eltávolítod (ezt más célra használod fel), a maradék, keményebb külső részt feldarabolod.

    Kibelezett paradicsom

    Kibelezett paradicsom

  • A petrezselymet felaprítod.
  • A padlizsánt – amely közben levet eresztett – kinyomkodod.

Shak-shuka készítése

  1. A római köményt kissé megpirítod az olíva olajon egy nagyobb lábosban.
  2. Hozzáadod  a hagymát és üvegesre párolod. Az utolsó percben a fokhagymát is beleteszed.

    Hagyma és fokhagyma párolása

    Hagyma és fokhagyma párolása

  3. A hagymára rakod a feldarabolt paprikákat és 2-3 percig párolod. Sóval ízesíted.
  4. Hozzá teszed  a kinyomkodott padlizsánt és további 2 -3 percig együtt párolod.

    Paprikák és padlizsán párolása

    Paprikák és padlizsán párolása

  5. Ráteszed az 1 db  feldarabolt paradicsomot , ezzel egy kis levet juttatva a párolódó zöldségekhez. Összekevered és folytatod a párolást ismét 2-3 percig.
  6. A belső részek nélküli paradicsom hozzáadása után folytatod a párolást.
  7. Fűszerezed piros fűszerpaprikával, borssal és a harisával, megkóstolod és ha szükséges, további sót is adsz hozzá.
  8. Amikor minden megpuhult (ízlésed szerint), fészkeket készítesz a zöldségkeverékbe a tojások számára.
  9. Beleütöd a fészkekbe a tojásokat és ügyelsz arra, hogy a sárgájuk egyben maradjon.
  10. Lefeded és addig tartod alacsonyabb hőmérsékleten, amíg a tojások tükörtojássá sülnek.
  11. Ezzel az étel elkészült.

    Shak-shuka készen

    Shak-shuka készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 25 perc
  • Párolás: 20 perc
  • Tojás sütése: 5 perc

Összesen: 50 perc

Tálalás

Az adagokat tányérokra szeded és megszórod a felaprított petrezselyemmel.

Shak-shuka tálalva 1

Shak-shuka tálalva 1

Shak-shuka tálalva 2

Shak-shuka tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás