Spenótos pogácsa: nem kell hozzá feltétlenül friss spenót, elkészítheted mirelitből is. Ha például spenót mártást készítesz, egy csomagból még egy adag pogácsára is elkészülhet.

 

Spenótos pogácsa

Elkészítési idő:

Hozzávalók

egy nagy tepsi pogácsához

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj + egy evőkanálnyi a hajtogatáshoz
  • 1/2 – 1 teáskanál só
  • 1,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 – 1 dl tejföl
  • 10 dkg mirelit vagy friss spenót

Bevásárlólista

  • 1 kg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag mirelit spenót (csak egy részére lesz szükséged)
  • 1 csomag élesztő
  • 1 db tojás

Emlékeztető: só, cukor, tej, tejföl

Előkészítés

  • A hozzávalókat (a vaj kivételével) egy órával a készítés előtt kiveszed a hűtőből.
  • A lisztet egy nagyobb tálba, ha van, kelesztő tálba szitálod.
  • Az élesztőt 0,5 dl cukros tejben felfuttatod.

Spenótos pogácsa készítése

  1. Amíg az élesztő felfut, a lisztbe belekevered a sót, majd eldörzsölöd benne a vajat. Közepébe mélyedést készítesz.
  2. Beleteszed a tejfölt és a tojást.

    Hozzávalók

    Hozzávalók

  3. Összegyúrod. A tejföl mennyiségét szükség szerint változtasd.
  4. Összekevered (pl. egy erősebb villával), összegyúrod (a tejföl mennyiségét szükség szerint változtasd), majd 10 -15 perc alatt egyenletesre dagasztod
    Tészta összeállítása

    Tészta összeállítása

    Tészta összegyúrva, dagasztva

    Tészta összegyúrva, dagasztva

    .

  5. Ruhával vagy a tál fedelével letakarva duplájára keleszted.
  6. Kinyújtod kb. ujjnyi vastagra.

    Kelesztett tészta kinyújtva

    Kelesztett tészta kinyújtva

  7. A spenótot rákened a tészta felére (megszórhatod még 1 – 2 gerezd apróra vágott fokhagymával is). A másik oldalt ráhajtod.
    Spenót rákenve

    Spenót rákenve

    Tészta összehajtva

    Tészta összehajtva

  8. A tetejét megkened olvasztott vajjal és 3 rétegbe hajtod. 20 percig letakarva pihenteted.

    Tészta háromba hajtva

    Tészta háromba hajtva

  9. Kinyújtod, megkened olvasztott vajjal, majd ismét 3 rétegbe hajtod és további 20 percig pihenteted.
  10. Másfél cm vastagra nyújtod, tetejét késsel bevagdalod.
  11. Kerek pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre szaggatod. (Ügyelj arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen.) A hulladékot összegyúrod, kinyújtod és további pogácsákat készítesz belőle.
  12. A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlapra rakod.  Felvert tojással megkenheted (szebb lesz).
  13. Tetejét reszelt sajttal és köménymaggal megszórod.
    Tepsiben 1

    Tepsiben 1

    Tepsiben 2

    Tepsiben 2

  14. 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső beállítással sütöd 5 percig, majd 180 fokon további 15 percig. Az idő nem szentírás, akkor van kész, ha a teteje és az alja is szép aranybarnára sült.

Elkészítési idő:

  • Tészta összeállítása, dagasztása: 25 perc
  • Első kelesztés (hőmérsékletfüggő): 60 perc
  • Nyújtás, hajtogatás, pihentetés: 40 perc
  • Pogácsakészítés: 20 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 170 perc

Spenótos pogácsa tálalása

Az elkészült pogácsákat tálra vagy tányérokra kiszedve tálalod. Tápláló, például gulyásleves leves után második fogásként kiváló.

Spenótos pogácsa tálalva 1

Spenótos pogácsa tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás