Spenótos pogácsa: nem kell hozzá feltétlenül friss spenót, elkészítheted mirelitből is. Ha például spenót mártást készítesz, egy csomagból még egy adag pogácsára is elkészülhet.
Spenótos pogácsa
Elkészítési idő:
Hozzávalók
egy nagy tepsi pogácsához
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj + egy evőkanálnyi a hajtogatáshoz
- 1/2 – 1 teáskanál só
- 1,5 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 1 db tojás
- 1/2 – 1 dl tejföl
- 10 dkg mirelit vagy friss spenót
Bevásárlólista
- 1 kg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 1 csomag mirelit spenót (csak egy részére lesz szükséged)
- 1 csomag élesztő
- 1 db tojás
Emlékeztető: só, cukor, tej, tejföl
Előkészítés
- A hozzávalókat (a vaj kivételével) egy órával a készítés előtt kiveszed a hűtőből.
- A lisztet egy nagyobb tálba, ha van, kelesztő tálba szitálod.
- Az élesztőt 0,5 dl cukros tejben felfuttatod.
Spenótos pogácsa készítése
- Amíg az élesztő felfut, a lisztbe belekevered a sót, majd eldörzsölöd benne a vajat. Közepébe mélyedést készítesz.
- Beleteszed a tejfölt és a tojást.
- Összegyúrod. A tejföl mennyiségét szükség szerint változtasd.
- Összekevered (pl. egy erősebb villával), összegyúrod (a tejföl mennyiségét szükség szerint változtasd), majd 10 -15 perc alatt egyenletesre dagasztod
.
- Ruhával vagy a tál fedelével letakarva duplájára keleszted.
- Kinyújtod kb. ujjnyi vastagra.
- A spenótot rákened a tészta felére (megszórhatod még 1 – 2 gerezd apróra vágott fokhagymával is). A másik oldalt ráhajtod.
- A tetejét megkened olvasztott vajjal és 3 rétegbe hajtod. 20 percig letakarva pihenteted.
- Kinyújtod, megkened olvasztott vajjal, majd ismét 3 rétegbe hajtod és további 20 percig pihenteted.
- Másfél cm vastagra nyújtod, tetejét késsel bevagdalod.
- Kerek pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre szaggatod. (Ügyelj arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen.) A hulladékot összegyúrod, kinyújtod és további pogácsákat készítesz belőle.
- A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlapra rakod. Felvert tojással megkenheted (szebb lesz).
- Tetejét reszelt sajttal és köménymaggal megszórod.
- 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső beállítással sütöd 5 percig, majd 180 fokon további 15 percig. Az idő nem szentírás, akkor van kész, ha a teteje és az alja is szép aranybarnára sült.
Elkészítési idő:
- Tészta összeállítása, dagasztása: 25 perc
- Első kelesztés (hőmérsékletfüggő): 60 perc
- Nyújtás, hajtogatás, pihentetés: 40 perc
- Pogácsakészítés: 20 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 170 perc
Spenótos pogácsa tálalása
Az elkészült pogácsákat tálra vagy tányérokra kiszedve tálalod. Tápláló, például gulyásleves leves után második fogásként kiváló.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa